StoryEditorOCM
OstaloLjubavni tjedan u kazalištu

Provedtite Valentinovo uz Arsenov feral; a dva dana kasnije ljubitelji francuske šansone dolaze na svoje - stiže cabaret Arijane Čuline

Piše Marija Lončar
12. veljače 2024. - 11:32

Počinje ljubavni tjedan u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

U srijedu, 14. veljače na Valentinovo održat će se još jedan Arsenov feral, poetsko- glazbena večer prvi put održana prije pet godina. U jubilarnom izdanju na sam Dan zaljubljenih u Arsenovom feralu će nastupiti i stihove govoriti glumci šibenskog kazališta, dok je glazbeni dio programa rezerviran za Gradski komorni orkestar te pjevačicu Nataša Cvitan koja će nastupiti uz klavirsku pratnju Mate Anića.

-Poezija, glazba i kazalište bile su umjetničke koordinate nesumnjivo najznačajnijeg hrvatskog kantautora, jednog od najboljih pjesnika našeg jezika i skladatelja čije su kompozicije nadživjele scensko-izvedbena djela za koja su pisane. Nije, dakle, bilo ništa prirodnije nego u rodnom gradu Arsena Dedića i u kazalištu u kojem je bio i autor i izvođač i publika, pokrenuti poetsko-glazbene večeri nazvane Arsenov feral - poručili su iz HNK u Šibeniku uoči pete obljetnice Arsenova ferala, programa koji je privukao pozornost publike diljem Šibensko-kninske županije, a gostujući obišao je i i dobar dio Hrvatske.

Na kraju tjedna, u petak, 16. veljače, u Šibenik stiže još jedan "ljubavni" program. Riječ je o cabaretu Varaš ga, ne ostavljaš za koji je tekst napisala splitska glumica Arijana Čulina. Naziv predstave ujedno je i citat legendarne Edith Piaff, a predstava je zamišljena kao spoj francuskih šansona i duhovitih komentara dviju Splićanki koje govore o ljubavnom životu šansonjera te ljubavi i braku općenito pri čemu, računajući na komični efekt, uspoređuju kako je to u svijetu, a kako kod nas.

U predstavi se izvodi 12 poznatih šansona koje su obilježile život šansonjera o kojima se govori i čije se pjesme pjevaju, a riječ je o Edith Piaf, Dalidi, Charlesu Aznavouru, Mireille Mathieu...

Uz Arijanu Čulinu, u predstavi glumi i Mirella Meić, a Danira Ipavec na pozornici svira piano i harmoniku.

Predstava Varaš ga, ne ostavljaš ga bila je izvedena i na festivalu Gumbekovi dani i na Splitskom ljetu gdje je, kako se ističe, dobila sjajne kritike. Gostovala je i u Dubrovniku, Osijeku, te u Zagrebu na Danima frankofonije, a u "ljubavnom tjednu" šibenskog HNK priliku je dobila i šibenska publika.

28. travanj 2024 07:29