stdClass Object ( [id] => 18551 [title] => Jakovčić: Neka Mesić predloži nasljednika [alias] => jakovcic-neka-mesic-predlozi-nasljednika [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
SDP i HDZ nemaju uvjerljivih kandidata za Pantovčak, a teško mogu zamisliti Sanadera i Milanovića da bi oni bili ti kandidati. S Thompsonom bih popio čašu vina, ali koncert u Istri, dok je ovdje IDS na vlasti, neće održati

Predsjednik IDS-a i istarski župan Ivan Jakovčić, kojeg se u posljednje vrijeme sve manje viđa u javnosti, punih je 17 godina na čelu naše najjače regionalne stranke, pa je po tom stažu najdugovječniji šef stranke u Hrvatskoj. Istra je posljednjih dana u središtu hrvatske javnosti, zbog zabrane Thompsonova koncerta, ali i poplave fašističkih i iredentističkih grafita. Bio je to jedan od povoda za razgovor s ovim političkim veteranom za Spektar Slobodne Dalmacije.

Primjetno je da ste se povukli iz javnog života, pa Vas se više ne viđa kao prije. Zbog čega?

- To što sam naizgled manje prisutan u javnosti, ne znači da sam manje politički angažiran. Intenzivno radim na realizaciji iznimno velikog broja istarskih projekata, pa mi je kao županu u ovom trenutku to apsolutno najveći prioritet. IDS je stranka koja se 90-ih permanentno borila i izborila za nematerijalne vrijednosti poput poštovanja ljudskih prava, prava nacionalnih manjina, dvojezičnosti itd., a danas smo zaokupljeni realizacijom velikih infrastrukturnih projekata važnih za život i boljitak istarskih građana. Stoga je moj angažman na takvim projektima više vezan uz uredski posao, a manje za nastupe u javnosti.

Nakon što se premijer Ivo Sanader nije pojavio na više javnih skupova, krenula su nagađanja o njegovu mogućem narušenom zdravlju. Kakva je Vaša “krvna slika”?

- Osim što sam uganuo gležanj desne noge, zdravlje mi je perfektno. Pun sam kondicije jer igrajući golf prođem 10-ak kilometara pješice, uz intenzivnu igru i nošenje torbe za golf, što je pokazatelj mog dobrog fizičkog i umnog stanja.

Saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin vrlo je eksponiran po svim pitanjima u javnosti, pa se može zaključiti da između njega i IDS-a stoji velik i jak znak jednakosti. Je li to dio neke nove političke strategije IDS-a, da se upravo on, kao prepoznatljiv IDS-ov “jastreb” i vrlo popularan političar, namjerno ističe u javnost pred lokalne izbore?

- Nema tu neke posebne strategije, ali ima istine da je Damir Kajin najuspješniji istarski političar, s velikom popularnošću u cijeloj zemlji. Kao najbolji saborski zastupnik, po mišljenju građana Hrvatske, poznat je kao čovjek koji govori ono što misli. Možda uvijek i svugdje nije dobro prihvaćen, ali ga svi ipak poštuju i cijene.

Kajin je po svaku cijenu nastojao spriječiti Thompsonov koncert u Istri, što je u konačnici i uspio. Jeste li Vi bili na “linku” s Kajinom kada se vodio “rat” protiv Marka Perkovića Thompsona na istarskom terenu?

- To nije Kajinov stav, nego je to stav IDS-a, premda ga je on prvi medijski jasno i glasno izrekao. Ponovit ću da nije problem Thompsona u njegovu pjevanju, premda su mu i tekstovi nekih pjesama neprihvatljivi, već je problem u ustaškoj ikonografiji koja se pojavljuje na njegovim nastupima. Osobno mi nije problem s bilo kime sjesti i razgovarati, pa i s Thompsonom ću popiti čašu vina, ali nikad neću ići na njegov koncert. Također, u onim mjestima u Istri gdje je na vlasti IDS, Thompson na javnome mjestu neće organizirati koncert. To treba biti svima jasno. Nevjerojatno mi je kako neki Dalmatinci zaboravljaju, da je kojim slučajem zaživjela ustaška država, danas bi Dalmacija i Istra bile Italija.

Kako tumačite val fašističkih i iredentističkih grafita koji su nedavno preplavili dijelove Istre?

- Nakon što je u Vukovaru uhićen Hrvat koji je ispisao grafit “Ovo je Srbija”, doista se više ne zna tko sve ne piše takve grafite, ali tko god to bio, ja sam za to da ih se najoštrije osudi i sankcionira.

Već dulje kao da vlada harmonija između IDS-a i HDZ-a, što se može zaključiti iz vrlo dobrih odnosa između Vas i Ive Sanadera. Međutim, Sanader je Kajina proglasio državnim šampionom u gluposti. Jeste li to zamjerili premijeru Sanaderu?

- Kako u Hrvatskoj još nije bilo natjecanja takvog tipa, mislim da je ta Sanaderova izjava pretjerana, iako ja mogu razumjeti da je Sanader bio povrijeđen takvim Kajinovim istupom. Predlažem da to njih dva sami rasprave.

Budući da je Damir Kajin bio nositelj IDS-ove liste za parlamentarne izbore, hoće li on predvoditi i listu za lokalne izbore, jer valja očekivati da ćete Vi htjeti kapitalizirati u korist stranke upravo njegovu popularnost na lokalnim izborima, kada će se prvi put izravno birati župan, gradonačelnici i načelnici?

- Tko će biti kandidat za župana i nositelj županijske liste, odredit će predsjedništvo stranke.

Dakle Vi?

- Ne, nego predsjedništvo IDS-a. Dobro bi bilo da Kajin bude nositelj liste za Županijsku skupštinu, a kako ću se ja kandidirati za župana, vjerujem da ću u tomu imati potporu stranačkih tijela.

Kajin je imputirao Sanaderu da na razne načine destabilizira Istru, pa i preko sramotno skromnih sredstava iz državnog proračuna. Slažete li se s takvom optužbom?

- Istru se ne može destabilizirati ni na koji način, jer je IDS vrlo stabilna stranka, koja sigurno vodi Istru. Istina je da državni proračun zaboravlja da je Istra sastavni dio Hrvatske. To što dobivamo od Vlade RH su odluke koje jednim dijelom znače novac, ali pravoga svježeg državnog novca Istarska županija nije dobila od 90-ih do danas, pa čak ni od Vlade lijevog centra.

Oko moguće dvojezičnosti Labina vode se oštre polemike. Koji su argumenti da i taj grad, gdje nema osobito mnogo Talijana, bude dvojezična sredina?

- Poznavajući stari grad Labin, logično je da bude dvojezičan. Odluku o tome treba donijeti Gradsko poglavarstvo Labina. Ja se u to neću miješati, a niti ću nametati svoj stav.

Istarska županija već je dulje pravosudno obezglavljena, budući da nemamo županijskoga državnog odvjetnika, predsjednika Županijskoga kao ni predsjednika Općinskog suda. Kako to tumačite?

- S jedne strane to je posve nerazumna situacija i čovjek može reći da se radi o mini krizi pravosudnog sustava u Istri, jer nema čelnika na tim funkcijama. S druge strane pravna država sigurno funkcionira, što znači da pravosudni sustav nije doveden u pitanje.

Što IDS očekuje od lokalnih izbora?

- Očekujem pobjedu u prvom krugu u velikoj većini gradova i općina. U nekim gradovima i općinama vjerojatno ćemo izaći u koaliciji s nekim strankama, te s pravom očekujem da ćemo ostvariti odlične izborne rezultate.

Na koje koalicijske partnere računate?

- Već sam ponudio formulu konsenzusa za razvoj Istre, te ga nudim ponovo. Jedino je SDP to prepoznao kao iskrenu ponudu, a nadam se da će je prepoznati i druge stranke poput HNS-a, HSLS-a i HSU-a kao i niz nezavisnih lista koje će surađivati s IDS-om.

HDZ i nezavisni u rukama drže 12 istarskih općina. Budući da su se nezavisni okupili pod Ladonjom Plinija Cuccurina, koji će se također kandidirati za istarskog župana, mislite li da će nakon idućih lokalnih izbora stanje na istarskom terenu biti gore za IDS?

- Naprotiv, mislim da će sigurno biti bolje. To je sasvim izvjesno. Ove općine koje ste spomenuli, tamo gdje nismo dobili 50 % glasova, a bili smo blizu 50 %, tamo su nezavisne i druge liste formirale antiideesovu koaliciju. Najzorniji primjeri su Višnjan i Žminj.

Mnogi Vas smatraju krivim, kako po zapovjednoj odgovornosti tako i po osobnom angažmanu, za jeftinu rasprodaju pulskog Arenaturista, atraktivne Barbarige i Dragonere te propast Istarske banke, uz procijenjenu štetu od više milijardi kuna. Osjećate li tu “hipoteku” danas?

- Hipoteku neka nose na svojoj savjesti oni koji lansiraju takve teze, a najbolje znaju da sve to nema veze sa mnom. Arenaturist je prodan na burzi, koju ja ne kontroliram, prejeftina prodaja Barbarige i Dragonere “maslo” je onih koji su u IDS-u bili protiv mene, pa to opet nema veze sa mnom. Istarska banka je jedan od mojih najboljih poteza, zato što su ulozi istarskih gospodarstvenika i građana, zahvaljujući mojoj akciji, spašeni. Da je kojim slučajem Istarska banka doista propala, Istra danas ne bi bila gospodarski najdinamičnija regija.

Vaše selo Sv. Juraj bilo je dosta kompromitirajuće za Vas. Od bespravne gradnje do oduzimanja sela sudskom odlukom, zbog nezakonite kupnje od Općine Grožnjan. Jeste li u međuvremenu obeštećeni, odnosno je li Vam Općina Grožnjan vratila uložen novac?

- Općina Grožnjan ne treba me obeštetiti, jer ću selo Sv. Juraj opet kupiti. Kako je u tijeku natječajna procedura, uputio sam ponudu za ponovnom zakonitom kupnjom. Nadam se pozitivnom rješenju, nakon čega ću krenuti u kompletnu i konačnu obnovu. Danas, nakon 12 godina, koliko je prošlo od prve neslavne kupnje Sv. Jurja, s velikim zadovoljstvom mogu konstatirati da je upravo to selo svojevrsni simbol obnove unutrašnje Istre. Naime, i moji najokorjeliji protivnici mi priznaju da je koncept razvoja ruralne Istre, kroz procvat vinogradarstva, maslinarstva i agroturizma, moja velika zasluga.

Opozicija preko projekata Brijuni Rivijera, Rockwool te Kaštijun, za koji traže referendum, nastoji “rušiti” IDS. Kakve su joj šanse?

- Apsolutno nikakve. Jer već 17 godina opozicija u Istri nema ni jednu ozbiljnu ideju, pa je normalno da napada razvojne projekte koje mi kreiramo. Sada se svi slažu da je Brijuni rivijera najkvalitetniji projekt u zemlji kreiran od javnog sektora te, ako sve bude po planu, do kraja godine izabrat će se investitori za četiri lokacije, u koje će se uložiti više od 500 milijuna dolara, što će promijeniti sliku južne Istre i hrvatskog turizma. Projekt županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun ocijenjen je od resornog ministarstva i Europske komisije najboljim projektom takve vrste i sigurno ide u realizaciju.

No traži se raspisivanje referenduma?

- Ne odbacujemo mogućnost referenduma, ali ne možemo potrošiti više od 5 milijuna kuna, koliko stoji provođenje referenduma, zbog par usijanih glava koje se žele baviti politikom, umjesto zaštitom okoliša. Rockwool je projekt Općine Pićan, i sve dok ne bude ta tvornica proizvodila po hrvatskim propisima, treba biti zatvorena. Želim vjerovati da ako tvornice Rockwoola u cijelom svijetu rade po propisima, onda to može i ova u Istri. Nema rada za zagađivače u Istri, jer previše ulažemo u zaštitu okoliša i zdravstvenu prevenciju naših građana.

Raspravlja se već o nasljedniku predsjednika Mesića. Koji je Vaš favorit?

- O tome je prerano govoriti. Mislim da se SDP i HDZ u ovom trenutku nalaze u delikatnoj situaciji, zbog nedostatka uvjerljivih kandidata, a teško mogu zamisliti Sanadera i Milanovića da bi oni bili ti kandidati. Teško mogu procijeniti koga će oni isturiti za predsjedničkog kandidata. Možda bi bilo najbolje da Mesić sam predloži osobu kao svog kandidata, pa da bude prihvaćena širim konsenzusom.

Spominjalo se u tom kontekstu ime primorsko- goranskog župana i potpredsjednika SDP-a Zlatka Komadine?!

- Komadina je moj dobar kolega i bude li on kandidat za hrvatskog predsjednika, može računati na našu podršku. Ali i dalje držim da je prerano o tome špekulirati.

Želim se vratiti biznisu

Iskreno želim osvojiti još jedan mandat župana i završiti brojne projekte koje sam osobno kreirao. Tada će doći vrijeme za odlazak iz politike. Ušao sam u politiku kao poduzetnik, danas imam pristojnu plaću, premda zarađujem manje nego kada sam se bavio biznisom. Prije mirovine se svakako želim vratiti u poduzetničke vode. Europa me zanima i dalje, ali mi nije više u prvom planu.

Sjajna suradnja sa Slovencima

Nevjerojatno je da zaoštravanje odnosa između Hrvatske i Slovenije zbog nedefinirane granične crte na moru i Jorasova ludila, uvijek osjećamo na našem području.

Pri tome hrvatski i slovenski dio Istre na svim razinama, od politike, preko gospodarstva do kulture, sjajno surađuju. To je poruka Zagrebu i Ljubljani, da ili zajedno riješe granične sporove ili arbitražnim postupkom. Neovisno o svemu, život u Istri neće nam zagorčati nikakav politički ekstremist.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SDP i HDZ nemaju uvjerljivih kandidata za Pantovčak, a teško mogu zamisliti Sanadera i Milanovića da bi oni bili ti kandidati. S Thompsonom bih popio čašu vina, ali koncert u Istri, dok je ovdje IDS na vlasti, neće održati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-08-22 14:17:48 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-08-22 14:28:56 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-08-23 11:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2389 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/08/23/spektar/JAKOVCIC00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x319" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15647847 Threads: 3 Questions: 3223102882 Slow queries: 7287130 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236407673 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/jakovcic-neka-mesic-predlozi-nasljednika-18551 [printLink] => /sd-plus/spektar/jakovcic-neka-mesic-predlozi-nasljednika-18551?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 336316 [name] => ivan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan [link] => /tag/ivan ) [1] => stdClass Object ( [id] => 405029 [name] => jakovčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jakovcic [link] => /tag/jakovcic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SDP i HDZ nemaju uvjerljivih kandidata za Pantovčak, a teško mogu zamisliti Sanadera i Milanovića da bi oni bili ti kandidati. S Thompsonom bih popio čašu vina, ali koncert u Istri, dok je ovdje IDS na vlasti, neće održati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jakovčić: Neka Mesić predloži nasljednika [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-11-48-23-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/08/23/spektar/JAKOVCIC00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/08/23/spektar/JAKOVCIC00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
SDP i HDZ nemaju uvjerljivih kandidata za Pantovčak, a teško mogu zamisliti Sanadera i Milanovića da bi oni bili ti kandidati. S Thompsonom bih popio čašu vina, ali koncert u Istri, dok je ovdje IDS na vlasti, neće održati

Predsjednik IDS-a i istarski župan Ivan Jakovčić, kojeg se u posljednje vrijeme sve manje viđa u javnosti, punih je 17 godina na čelu naše najjače regionalne stranke, pa je po tom stažu najdugovječniji šef stranke u Hrvatskoj. Istra je posljednjih dana u središtu hrvatske javnosti, zbog zabrane Thompsonova koncerta, ali i poplave fašističkih i iredentističkih grafita. Bio je to jedan od povoda za razgovor s ovim političkim veteranom za Spektar Slobodne Dalmacije.

Primjetno je da ste se povukli iz javnog života, pa Vas se više ne viđa kao prije. Zbog čega?

- To što sam naizgled manje prisutan u javnosti, ne znači da sam manje politički angažiran. Intenzivno radim na realizaciji iznimno velikog broja istarskih projekata, pa mi je kao županu u ovom trenutku to apsolutno najveći prioritet. IDS je stranka koja se 90-ih permanentno borila i izborila za nematerijalne vrijednosti poput poštovanja ljudskih prava, prava nacionalnih manjina, dvojezičnosti itd., a danas smo zaokupljeni realizacijom velikih infrastrukturnih projekata važnih za život i boljitak istarskih građana. Stoga je moj angažman na takvim projektima više vezan uz uredski posao, a manje za nastupe u javnosti.

Nakon što se premijer Ivo Sanader nije pojavio na više javnih skupova, krenula su nagađanja o njegovu mogućem narušenom zdravlju. Kakva je Vaša “krvna slika”?

- Osim što sam uganuo gležanj desne noge, zdravlje mi je perfektno. Pun sam kondicije jer igrajući golf prođem 10-ak kilometara pješice, uz intenzivnu igru i nošenje torbe za golf, što je pokazatelj mog dobrog fizičkog i umnog stanja.

Saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin vrlo je eksponiran po svim pitanjima u javnosti, pa se može zaključiti da između njega i IDS-a stoji velik i jak znak jednakosti. Je li to dio neke nove političke strategije IDS-a, da se upravo on, kao prepoznatljiv IDS-ov “jastreb” i vrlo popularan političar, namjerno ističe u javnost pred lokalne izbore?

- Nema tu neke posebne strategije, ali ima istine da je Damir Kajin najuspješniji istarski političar, s velikom popularnošću u cijeloj zemlji. Kao najbolji saborski zastupnik, po mišljenju građana Hrvatske, poznat je kao čovjek koji govori ono što misli. Možda uvijek i svugdje nije dobro prihvaćen, ali ga svi ipak poštuju i cijene.

Kajin je po svaku cijenu nastojao spriječiti Thompsonov koncert u Istri, što je u konačnici i uspio. Jeste li Vi bili na “linku” s Kajinom kada se vodio “rat” protiv Marka Perkovića Thompsona na istarskom terenu?

- To nije Kajinov stav, nego je to stav IDS-a, premda ga je on prvi medijski jasno i glasno izrekao. Ponovit ću da nije problem Thompsona u njegovu pjevanju, premda su mu i tekstovi nekih pjesama neprihvatljivi, već je problem u ustaškoj ikonografiji koja se pojavljuje na njegovim nastupima. Osobno mi nije problem s bilo kime sjesti i razgovarati, pa i s Thompsonom ću popiti čašu vina, ali nikad neću ići na njegov koncert. Također, u onim mjestima u Istri gdje je na vlasti IDS, Thompson na javnome mjestu neće organizirati koncert. To treba biti svima jasno. Nevjerojatno mi je kako neki Dalmatinci zaboravljaju, da je kojim slučajem zaživjela ustaška država, danas bi Dalmacija i Istra bile Italija.

Kako tumačite val fašističkih i iredentističkih grafita koji su nedavno preplavili dijelove Istre?

- Nakon što je u Vukovaru uhićen Hrvat koji je ispisao grafit “Ovo je Srbija”, doista se više ne zna tko sve ne piše takve grafite, ali tko god to bio, ja sam za to da ih se najoštrije osudi i sankcionira.

Već dulje kao da vlada harmonija između IDS-a i HDZ-a, što se može zaključiti iz vrlo dobrih odnosa između Vas i Ive Sanadera. Međutim, Sanader je Kajina proglasio državnim šampionom u gluposti. Jeste li to zamjerili premijeru Sanaderu?

- Kako u Hrvatskoj još nije bilo natjecanja takvog tipa, mislim da je ta Sanaderova izjava pretjerana, iako ja mogu razumjeti da je Sanader bio povrijeđen takvim Kajinovim istupom. Predlažem da to njih dva sami rasprave.

Budući da je Damir Kajin bio nositelj IDS-ove liste za parlamentarne izbore, hoće li on predvoditi i listu za lokalne izbore, jer valja očekivati da ćete Vi htjeti kapitalizirati u korist stranke upravo njegovu popularnost na lokalnim izborima, kada će se prvi put izravno birati župan, gradonačelnici i načelnici?

- Tko će biti kandidat za župana i nositelj županijske liste, odredit će predsjedništvo stranke.

Dakle Vi?

- Ne, nego predsjedništvo IDS-a. Dobro bi bilo da Kajin bude nositelj liste za Županijsku skupštinu, a kako ću se ja kandidirati za župana, vjerujem da ću u tomu imati potporu stranačkih tijela.

Kajin je imputirao Sanaderu da na razne načine destabilizira Istru, pa i preko sramotno skromnih sredstava iz državnog proračuna. Slažete li se s takvom optužbom?

- Istru se ne može destabilizirati ni na koji način, jer je IDS vrlo stabilna stranka, koja sigurno vodi Istru. Istina je da državni proračun zaboravlja da je Istra sastavni dio Hrvatske. To što dobivamo od Vlade RH su odluke koje jednim dijelom znače novac, ali pravoga svježeg državnog novca Istarska županija nije dobila od 90-ih do danas, pa čak ni od Vlade lijevog centra.

Oko moguće dvojezičnosti Labina vode se oštre polemike. Koji su argumenti da i taj grad, gdje nema osobito mnogo Talijana, bude dvojezična sredina?

- Poznavajući stari grad Labin, logično je da bude dvojezičan. Odluku o tome treba donijeti Gradsko poglavarstvo Labina. Ja se u to neću miješati, a niti ću nametati svoj stav.

Istarska županija već je dulje pravosudno obezglavljena, budući da nemamo županijskoga državnog odvjetnika, predsjednika Županijskoga kao ni predsjednika Općinskog suda. Kako to tumačite?

- S jedne strane to je posve nerazumna situacija i čovjek može reći da se radi o mini krizi pravosudnog sustava u Istri, jer nema čelnika na tim funkcijama. S druge strane pravna država sigurno funkcionira, što znači da pravosudni sustav nije doveden u pitanje.

Što IDS očekuje od lokalnih izbora?

- Očekujem pobjedu u prvom krugu u velikoj većini gradova i općina. U nekim gradovima i općinama vjerojatno ćemo izaći u koaliciji s nekim strankama, te s pravom očekujem da ćemo ostvariti odlične izborne rezultate.

Na koje koalicijske partnere računate?

- Već sam ponudio formulu konsenzusa za razvoj Istre, te ga nudim ponovo. Jedino je SDP to prepoznao kao iskrenu ponudu, a nadam se da će je prepoznati i druge stranke poput HNS-a, HSLS-a i HSU-a kao i niz nezavisnih lista koje će surađivati s IDS-om.

HDZ i nezavisni u rukama drže 12 istarskih općina. Budući da su se nezavisni okupili pod Ladonjom Plinija Cuccurina, koji će se također kandidirati za istarskog župana, mislite li da će nakon idućih lokalnih izbora stanje na istarskom terenu biti gore za IDS?

- Naprotiv, mislim da će sigurno biti bolje. To je sasvim izvjesno. Ove općine koje ste spomenuli, tamo gdje nismo dobili 50 % glasova, a bili smo blizu 50 %, tamo su nezavisne i druge liste formirale antiideesovu koaliciju. Najzorniji primjeri su Višnjan i Žminj.

Mnogi Vas smatraju krivim, kako po zapovjednoj odgovornosti tako i po osobnom angažmanu, za jeftinu rasprodaju pulskog Arenaturista, atraktivne Barbarige i Dragonere te propast Istarske banke, uz procijenjenu štetu od više milijardi kuna. Osjećate li tu “hipoteku” danas?

- Hipoteku neka nose na svojoj savjesti oni koji lansiraju takve teze, a najbolje znaju da sve to nema veze sa mnom. Arenaturist je prodan na burzi, koju ja ne kontroliram, prejeftina prodaja Barbarige i Dragonere “maslo” je onih koji su u IDS-u bili protiv mene, pa to opet nema veze sa mnom. Istarska banka je jedan od mojih najboljih poteza, zato što su ulozi istarskih gospodarstvenika i građana, zahvaljujući mojoj akciji, spašeni. Da je kojim slučajem Istarska banka doista propala, Istra danas ne bi bila gospodarski najdinamičnija regija.

Vaše selo Sv. Juraj bilo je dosta kompromitirajuće za Vas. Od bespravne gradnje do oduzimanja sela sudskom odlukom, zbog nezakonite kupnje od Općine Grožnjan. Jeste li u međuvremenu obeštećeni, odnosno je li Vam Općina Grožnjan vratila uložen novac?

- Općina Grožnjan ne treba me obeštetiti, jer ću selo Sv. Juraj opet kupiti. Kako je u tijeku natječajna procedura, uputio sam ponudu za ponovnom zakonitom kupnjom. Nadam se pozitivnom rješenju, nakon čega ću krenuti u kompletnu i konačnu obnovu. Danas, nakon 12 godina, koliko je prošlo od prve neslavne kupnje Sv. Jurja, s velikim zadovoljstvom mogu konstatirati da je upravo to selo svojevrsni simbol obnove unutrašnje Istre. Naime, i moji najokorjeliji protivnici mi priznaju da je koncept razvoja ruralne Istre, kroz procvat vinogradarstva, maslinarstva i agroturizma, moja velika zasluga.

Opozicija preko projekata Brijuni Rivijera, Rockwool te Kaštijun, za koji traže referendum, nastoji “rušiti” IDS. Kakve su joj šanse?

- Apsolutno nikakve. Jer već 17 godina opozicija u Istri nema ni jednu ozbiljnu ideju, pa je normalno da napada razvojne projekte koje mi kreiramo. Sada se svi slažu da je Brijuni rivijera najkvalitetniji projekt u zemlji kreiran od javnog sektora te, ako sve bude po planu, do kraja godine izabrat će se investitori za četiri lokacije, u koje će se uložiti više od 500 milijuna dolara, što će promijeniti sliku južne Istre i hrvatskog turizma. Projekt županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun ocijenjen je od resornog ministarstva i Europske komisije najboljim projektom takve vrste i sigurno ide u realizaciju.

No traži se raspisivanje referenduma?

- Ne odbacujemo mogućnost referenduma, ali ne možemo potrošiti više od 5 milijuna kuna, koliko stoji provođenje referenduma, zbog par usijanih glava koje se žele baviti politikom, umjesto zaštitom okoliša. Rockwool je projekt Općine Pićan, i sve dok ne bude ta tvornica proizvodila po hrvatskim propisima, treba biti zatvorena. Želim vjerovati da ako tvornice Rockwoola u cijelom svijetu rade po propisima, onda to može i ova u Istri. Nema rada za zagađivače u Istri, jer previše ulažemo u zaštitu okoliša i zdravstvenu prevenciju naših građana.

Raspravlja se već o nasljedniku predsjednika Mesića. Koji je Vaš favorit?

- O tome je prerano govoriti. Mislim da se SDP i HDZ u ovom trenutku nalaze u delikatnoj situaciji, zbog nedostatka uvjerljivih kandidata, a teško mogu zamisliti Sanadera i Milanovića da bi oni bili ti kandidati. Teško mogu procijeniti koga će oni isturiti za predsjedničkog kandidata. Možda bi bilo najbolje da Mesić sam predloži osobu kao svog kandidata, pa da bude prihvaćena širim konsenzusom.

Spominjalo se u tom kontekstu ime primorsko- goranskog župana i potpredsjednika SDP-a Zlatka Komadine?!

- Komadina je moj dobar kolega i bude li on kandidat za hrvatskog predsjednika, može računati na našu podršku. Ali i dalje držim da je prerano o tome špekulirati.

Želim se vratiti biznisu

Iskreno želim osvojiti još jedan mandat župana i završiti brojne projekte koje sam osobno kreirao. Tada će doći vrijeme za odlazak iz politike. Ušao sam u politiku kao poduzetnik, danas imam pristojnu plaću, premda zarađujem manje nego kada sam se bavio biznisom. Prije mirovine se svakako želim vratiti u poduzetničke vode. Europa me zanima i dalje, ali mi nije više u prvom planu.

Sjajna suradnja sa Slovencima

Nevjerojatno je da zaoštravanje odnosa između Hrvatske i Slovenije zbog nedefinirane granične crte na moru i Jorasova ludila, uvijek osjećamo na našem području.

Pri tome hrvatski i slovenski dio Istre na svim razinama, od politike, preko gospodarstva do kulture, sjajno surađuju. To je poruka Zagrebu i Ljubljani, da ili zajedno riješe granične sporove ili arbitražnim postupkom. Neovisno o svemu, život u Istri neće nam zagorčati nikakav politički ekstremist.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/jakovcic-neka-mesic-predlozi-nasljednika-18551 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7cab42be7110a31e4eb4fcdc27f880399e29da9e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jakov%C4%8Di%C4%87%3A+Neka+Mesi%C4%87+predlo%C5%BEi+nasljednika&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fjakovcic-neka-mesic-predlozi-nasljednika-18551 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fjakovcic-neka-mesic-predlozi-nasljednika-18551 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SDP i HDZ nemaju uvjerljivih kandidata za Pantovčak, a teško mogu zamisliti Sanadera i Milanovića da bi oni bili ti kandidati. S Thompsonom bih popio čašu vina, ali koncert u Istri, dok je ovdje IDS na vlasti, neće održati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Jakovčić: Neka Mesić predloži nasljednika

Piše PSD.
23. kolovoza 2008. - 13:51
SDP i HDZ nemaju uvjerljivih kandidata za Pantovčak, a teško mogu zamisliti Sanadera i Milanovića da bi oni bili ti kandidati. S Thompsonom bih popio čašu vina, ali koncert u Istri, dok je ovdje IDS na vlasti, neće održati

Predsjednik IDS-a i istarski župan Ivan Jakovčić, kojeg se u posljednje vrijeme sve manje viđa u javnosti, punih je 17 godina na čelu naše najjače regionalne stranke, pa je po tom stažu najdugovječniji šef stranke u Hrvatskoj. Istra je posljednjih dana u središtu hrvatske javnosti, zbog zabrane Thompsonova koncerta, ali i poplave fašističkih i iredentističkih grafita. Bio je to jedan od povoda za razgovor s ovim političkim veteranom z...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 13:48