stdClass Object ( [id] => 48869 [title] => Herceg-Bosna: Tuđmanov perec od trideset milijardi kuna [alias] => herceg-bosna-tudmanov-perec-od-trideset-milijardi-kuna [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Hrvati u BiH stimulirani su novcem hrvatskih poreznih obveznika od početka rata u Bosni. Motiv milijunskih višegodišnjih transfera bio je i pridobivanje biračkog tijela u ‘dijaspori’ za dnevnopolitičke svrhe u Hrvatskoj

Uspio je pobjeći! Sva sreća da je tako, jer otkako se pronio zloguki glas da je jedan od najvećih hrvatskih muževa u “svim hrvatskim zemljama” otet, cijelo se hrvatsko nacionalno biće duboko uznemirilo. Bezmalo su hrvatske puške ponovno okačene o NATO-hrvatsko rame krenule “po šumama i gorama” u potragu za jednim i jedinim nam Antom Jelavićem.

Bivšim predsjednikom HDZ-a BiH i hrvatskim članom Predsjedništva susjedne nam države. Jelavić je žrtva klasičnog mafijaškog obračuna tzv. zagrebačkog krim-miljea, kako je to izvorno posvjedočio. Zašto bi pošten čovjek, hrvatski vitez, domoljub i biznismen uopće bio na meti podzemlja?

Taj isti “odličnik”, stasao na “povijesnoj ideji” Tuđmanova establishmenta o banovinskim granicama neovisne Hrvatske, kojom bi se Hercegovina napokon “prisajedinila matici zemlji”, još je 2005. pobjegao glavom bez obzira iz BiH. Ravno u Hrvatsku. Kud će suza nego na oko. Pravo u metropolu. Doduše, jedno se vrijeme skrivao.

Što skrivao, šetao po Splitu. Ali, pretijesno je to bilo za njega, te se visokopotentni političar “hrvatske komponente” iz BiH komforno smjestio u Zagrebu, siguran od bosanske “ruke pravde” kojoj je, uz svesrdnu pomoć “generalskog zbora” raspuštenog HVO-a, izmakao. Naime, što?

Jelavić je kao direktor Hercegovačke banke, utemeljene 1996. radi legaliziranja transfera novca iz Hrvatske za pomoć Hrvatima, posebice ratnim stradalnicima u BiH, nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvorske kazne zbog milijunskih pronevjera u toj banci. No, uspio je uoči izricanja presude na Sudu BiH pobjeći u Hrvatsku. Proteklih je godina mirno, poput najvećeg pravednika, živio u Zagrebu, ničim uznemiravan (jer Hrvatska ne izručuje svoje državljane, osim u slučaju haaških optužnica), sve dok se nepoznati netko nije drznuo − oteti ga!

Ali, kako nije riječ o tek običnom smrtniku, nego o prvorazrednom “junaku našeg doba” za kojega je čak i predsjednik Mesić na Pantovčaku primao intervencije (Jambo), neopreznim je otmičarima, misterioznih motiva, uspio umaknuti. Sada je opet na sigurnom. Svoj na svome. U zagrebačkom domu, u krugu obitelji, gdje čeka ishod ove drame. Hoće li se dvije države sporazumjeti o njegovu izručenju BiH ili će mu se suditi pred hrvatskim sudom? Ili će jednostavno pustiti čovjeka u miru da uživa u svojim stečevinama?

Inačica tzv. Krajine

To je njemu njegova “Herceg-Bosna” dala: em dva državljanstva, em novac HB banke (optužen za desetak pronevjerenih milijuna), em generalsku potporu u bijegu, em poduzetnost u stjecanju, investiranju i situiranju obitelji i njihovih potomaka. A što je nama Herceg-Bosna dala? O tomu zapravo nema pouzdanih podataka, jer su putevi odljeva novca iz hrvatskih proračunskih kasa u takujine hercegovačke političke elite tajnoviti i krivudavi. Koliko je kojim stizalo, to sam Bog znade. Pogotovu gdje je sve to nestajalo...

U svakom slučaju, Hrvati u BiH stimulirani su novcem poreznih obveznika iz RH od 1992., s početkom rata u Bosni, a radi čega je bila osnovana Hrvatska banka Mostar, iza koje su tada stajale Zagrebačka, Splitska i Privredna banka te nekoliko snažnijih hrvatskih tvrtki, među kojima i “Klariko Voće” Jure Klarića i druge. Poslije se novac iz Mostarske preusmjeravao u Hercegovačku banku, kojoj je na čelu bio Jelavić. Tako je to išlo sve do šestosiječanjskog sloma HDZ-a 2000. g.

Koliko je do tada, tijekom tih osam godina, stiglo novca iz “domaje” za pomoć ugroženoj braći Hrvatima u BiH, teško je reći. No, radilo se o desecima milijardi kuna, procjenjuje se oko 30! Ako je točno, a po logici pozicije na kojoj je do tada bio, isporučivalo se, kako je nakon razlaza s HDZ-om izjavio Stjepan Mesić, dnevno oko tri milijuna njemačkih maraka za potrebe funkcioniranja bastardne paradržavice Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Utemeljena je 18. studenoga 1991. g., osnivač joj je bio HDZ BiH, a bila je svojevrsna inačica paradržavne srpske tvorevine u RH, tzv. Krajine.

Herceg-Bosna je stvorena kao zajednica 30-ak općina s pretežno hrvatskim stanovništvom i još 10-ak dijelova općina. Na tom je području, fiktivno i neustavno integriranom voljom političke hrvatske vrhuške u BiH, po popisu iz 1991. g. živjelo 1.179.394 stanovnika, od kojih 543 tisuće Hrvata (46 posto), 368 tisuća Bošnjaka (31 posto) i 194 tisuće Srba (16 posto).

U prvoj je fazi djelovala kao Hrvatska Zajednica Herceg-Bosna, a 1993. g. prerasta u tzv. Republiku. Kao politička i teritorijalna cjelina ukinuta je potpisivanjem Washingtonskog sporazuma 1994. g. Prvi je predsjednik HRHB bio Mate Boban, a drugi i zadnji Krešimir Zubak. U međuvremenu je ta kvazidržava konstituirala čak i svoj Zastupnički dom koji donosi zakonske i druge akte, samostalno vodi politiku itd.

Krah ideje o Hrvatskoj u njezinim “povijesnim granicama ”nastupio je formalno ukidanjem Herceg-Bosne u kolovozu 1996. g. Tada je, prema popisu stanovništva koji je proveo UNHCR, u BiH živjelo ukupno 3,9 milijuna stanovnika, među kojima Hrvata 571.317 ili 14,6 posto.

Povezivanje

Od tada, susjedna država koja živi pod stalnim protektoratom međunarodne zajednice, pokušava mukotrpno povezati svoje duboko dezintegrirano tkivo u jednu multietničku, građansku državu. Daytonski sporazum doista je donio prekid rata u Bosnu, ali ne i mir u njegovoj punini i stabilnosti. S jedne strane strši Dodikova Republika Srpska, koja latentno prijeti secesionističkim priključenjem Srbiji, iskompleksiranoj ratnim porazima i gubitkom Kosova.

S druge je tzv. hrvatska komponenta BiH koja sustavno traži status “trećeg entiteta”, i ma koliko da je formalno arhivirana Herceg-Bosna, ideja o autonomiji, visokom stupnju samostalnosti hrvatskog entiteta i te kako je živa. Doduše, nekadašnji hrvatski političari u BiH, pretežito okupljeni u HDZ-u, kasnije pocijepanom u dvije strane iste medalje (HDZ BiH i HDZ 1990.), u dobrom su se broju pretvorili u tajkune, biznismene, stasale na ratnom profiterstvu subvencioniranom novcem RH poreznih obveznika, a sve u ime “hrvatskog nacionalnog jedinstva” i ostrašćenog domoljublja.

U biti, osim financiranja oružja i opreme za HVO, ratne logistike i funkcioniranja paradržavne tvorevine, motiv milijunskih višegodišnjih transfera “mekom granicom” bio je posve pragmatičan. HDZ Franje Tuđmana, a poslije i Ive Sanadera, trebao je biračko tijelo bosanskohercegovačke “dijaspore” kako bi podebljao izborni konto “uvoznom robom” koja je gotovo u cijelosti bila na dispoziciji “zajedničarima”, a što se godinama solidno fudravalo “dotacijama” BiH ispostave HDZ-a.

Razumije se da su stranački prvaci od te pomoći najviše profitirali, odreda se zbrinuli, osigurali nekretnine, pokretnine, a bogme i solidne (saborske, ministarske, tajničke i ine) sinekure. Većina ih ima dvojne adrese: stalnu i pričuvnu, BiH i hrvatsku. Jedna od perjanica uz osuđenog Jelavića je i Ljubo Ćesić Rojs, koji je u rat ušao kao vozač autobusa, a izašao sa 66. pukovnijom kao vlasnik teške mehanizacije, strojeva angažiranih najprije na probijanju ratnih putova, a u mirnodopsko vrijeme autocesta.

Ćesić je također bio optužen, pače, i za ratni zločin (ubojstvo srpskih zarobljenika), ali i za malverzacije sa 66. pukovnijom. Nije mu se dogodilo ništa, pa je čovjek, velik kakav već jest, zaplakao od sreće! U tu vrsnu ligu hercegovačkih prvaka koja je ušla u hrvatsku reprezentativnu postavu za mandata “selektora” Gojka Šuška, bivšeg ministra obrane RH, spada i notorni Vice Vukojević, čiji su krimeni ostali nedokazani (silovanje mlade Bošnjakinje), a uspeo se sve do Ustavnog suda, odakle je otišao i u mirovinu.

Duh Herceg-Bosne i dalje živi, što dokazuju osebujni likovi koji nakon svakih parlamentarnih izbora u ime hrvatske dijaspore iz 11. izborne jedinice zasjednu u Hrvatski sabor. A i novac i dalje odlazi, primjerice za kreditiranje obnove i izgradnje Mostarskog sveučilišta čak 533 milijuna...

Lijanovići kao alternativa

Širokobriješka obitelj Lijanovići jedina je, čini se, ozbiljna alternativa i opozicija hercegovačkom HDZ-u. Jerko Ivanković Lijanović zastupnik je u Skupštini BiH, lider građanske opcije − Narodne stranke “Radom za boljitak”, koja je multietnička baš kao i Bosna kakvoj priželjkuje opstanak i budućnost.

− Mi smo uvezli u BiH političko organiziranje iz Hrvatske i htjeli smo jednu politiku implementirati u posve drugim uvjetima − jednonacionalnu organizaciju iz RH u višenacionalnu BiH. To ne može dati rezultat, jer je to kao da masline iz Dalmacije pokušate saditi u Bosni. Neće rađati − objašnjava nam Jerko Lijanović.

Smatra da se Hrvati u BiH moraju organizirati kroz višenacionalne stranke, sukladno zemlji u kojoj žive, i preko njih ostvariti svoja politička prava. − U Narodnoj stranci to smo počeli prije sedam godina i dokazali da je moguće − ističe. No, činjenica je da su ih optužili za kupovanje glasova na prošlim parlamentarnim izborima.

− To radi HDZ, trošeći pred svake izbore proračunski novac RH za krpanje rupa na cesti i simboličko presijecanje kojekakvih vrpci. Ja sam predložio Skupštini BiH zakon o obveznom glasovanju kako bi se pospješio proces demokratizacije zemlje. Predvidio sam da svaki birač ima pravo na naknadu troškova izlaska na izbore u iznosu od 100 KM, i ostajem i danas kod toga − odgovara na optužbe Lijanović.

Ne protivi se glasovanju Hrvata iz BiH za Hrvatski sabor, ali drži da na te izbore trebaju izlaziti neovisni kandidati, a ne političke stranke iz RH, koje se ionako pojavljuju samo pred izbore. Financijska pomoć Hrvatima u BiH mogla bi, veli, biti i veća, ali je treba doznačivati izravno u proračune županija s hrvatskom većinom jer one najbolje znaju što su im prioriteti i bile bi odgovornije za trošenje tog novca.

Jerko Lijanović također smatra da hrvatski narod u BiH mora imati autonomiju, poboljšati svoju ustavnopravnu poziciju i ekonomski ojačati, kao što mu se od 1990. obećava.

− A 19 godina poslije brojčano smo prepolovljeni, ekonomski nejaki i ustavnopravno nejednaki − kaže Lijanović. Sve se to može izmijeniti, a Jerko je uvjeren i da hoće, na idućim općim izborima dogodine, na kojima Narodna stranka njega kandidira kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a njegova brata Mladena za premijera.

− Uz te dvije ključne pozicije i dobar izborni rezultat Narodne stranke kakav očekujemo, pokušat ćemo promijeniti ono što sve ove godine nismo mogli, jer ćemo napokon imati većinu − optimistično poručuje Jerko Lijanović.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvati u BiH stimulirani su novcem hrvatskih poreznih obveznika od početka rata u Bosni. Motiv milijunskih višegodišnjih transfera bio je i pridobivanje biračkog tijela u ‘dijaspori’ za dnevnopolitičke svrhe u Hrvatskoj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO JE NAMA NAŠA HERCEG-BOSNA DALA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-04-17 17:47:20 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-04-17 17:56:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-04-18 10:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5468 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/04/18/spektar/herc00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38920008 Threads: 5 Questions: 7135613629 Slow queries: 3314841 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609309488 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/herceg-bosna-tudmanov-perec-od-trideset-milijardi-kuna-48869 [printLink] => /sd-plus/spektar/herceg-bosna-tudmanov-perec-od-trideset-milijardi-kuna-48869?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 230488 [name] => FranjoTuđman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => franjotudman [link] => /tag/franjotudman ) [1] => stdClass Object ( [id] => 50556 [name] => HercegBosna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hercegbosna [link] => /tag/hercegbosna ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvati u BiH stimulirani su novcem hrvatskih poreznih obveznika od početka rata u Bosni. Motiv milijunskih višegodišnjih transfera bio je i pridobivanje biračkog tijela u ‘dijaspori’ za dnevnopolitičke svrhe u Hrvatskoj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO JE NAMA NAŠA HERCEG-BOSNA DALA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Herceg-Bosna: Tuđmanov perec od trideset milijardi kuna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-22-38-46-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/04/18/spektar/herc00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/04/18/spektar/herc00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Hrvati u BiH stimulirani su novcem hrvatskih poreznih obveznika od početka rata u Bosni. Motiv milijunskih višegodišnjih transfera bio je i pridobivanje biračkog tijela u ‘dijaspori’ za dnevnopolitičke svrhe u Hrvatskoj

Uspio je pobjeći! Sva sreća da je tako, jer otkako se pronio zloguki glas da je jedan od najvećih hrvatskih muževa u “svim hrvatskim zemljama” otet, cijelo se hrvatsko nacionalno biće duboko uznemirilo. Bezmalo su hrvatske puške ponovno okačene o NATO-hrvatsko rame krenule “po šumama i gorama” u potragu za jednim i jedinim nam Antom Jelavićem.

Bivšim predsjednikom HDZ-a BiH i hrvatskim članom Predsjedništva susjedne nam države. Jelavić je žrtva klasičnog mafijaškog obračuna tzv. zagrebačkog krim-miljea, kako je to izvorno posvjedočio. Zašto bi pošten čovjek, hrvatski vitez, domoljub i biznismen uopće bio na meti podzemlja?

Taj isti “odličnik”, stasao na “povijesnoj ideji” Tuđmanova establishmenta o banovinskim granicama neovisne Hrvatske, kojom bi se Hercegovina napokon “prisajedinila matici zemlji”, još je 2005. pobjegao glavom bez obzira iz BiH. Ravno u Hrvatsku. Kud će suza nego na oko. Pravo u metropolu. Doduše, jedno se vrijeme skrivao.

Što skrivao, šetao po Splitu. Ali, pretijesno je to bilo za njega, te se visokopotentni političar “hrvatske komponente” iz BiH komforno smjestio u Zagrebu, siguran od bosanske “ruke pravde” kojoj je, uz svesrdnu pomoć “generalskog zbora” raspuštenog HVO-a, izmakao. Naime, što?

Jelavić je kao direktor Hercegovačke banke, utemeljene 1996. radi legaliziranja transfera novca iz Hrvatske za pomoć Hrvatima, posebice ratnim stradalnicima u BiH, nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvorske kazne zbog milijunskih pronevjera u toj banci. No, uspio je uoči izricanja presude na Sudu BiH pobjeći u Hrvatsku. Proteklih je godina mirno, poput najvećeg pravednika, živio u Zagrebu, ničim uznemiravan (jer Hrvatska ne izručuje svoje državljane, osim u slučaju haaških optužnica), sve dok se nepoznati netko nije drznuo − oteti ga!

Ali, kako nije riječ o tek običnom smrtniku, nego o prvorazrednom “junaku našeg doba” za kojega je čak i predsjednik Mesić na Pantovčaku primao intervencije (Jambo), neopreznim je otmičarima, misterioznih motiva, uspio umaknuti. Sada je opet na sigurnom. Svoj na svome. U zagrebačkom domu, u krugu obitelji, gdje čeka ishod ove drame. Hoće li se dvije države sporazumjeti o njegovu izručenju BiH ili će mu se suditi pred hrvatskim sudom? Ili će jednostavno pustiti čovjeka u miru da uživa u svojim stečevinama?

Inačica tzv. Krajine

To je njemu njegova “Herceg-Bosna” dala: em dva državljanstva, em novac HB banke (optužen za desetak pronevjerenih milijuna), em generalsku potporu u bijegu, em poduzetnost u stjecanju, investiranju i situiranju obitelji i njihovih potomaka. A što je nama Herceg-Bosna dala? O tomu zapravo nema pouzdanih podataka, jer su putevi odljeva novca iz hrvatskih proračunskih kasa u takujine hercegovačke političke elite tajnoviti i krivudavi. Koliko je kojim stizalo, to sam Bog znade. Pogotovu gdje je sve to nestajalo...

U svakom slučaju, Hrvati u BiH stimulirani su novcem poreznih obveznika iz RH od 1992., s početkom rata u Bosni, a radi čega je bila osnovana Hrvatska banka Mostar, iza koje su tada stajale Zagrebačka, Splitska i Privredna banka te nekoliko snažnijih hrvatskih tvrtki, među kojima i “Klariko Voće” Jure Klarića i druge. Poslije se novac iz Mostarske preusmjeravao u Hercegovačku banku, kojoj je na čelu bio Jelavić. Tako je to išlo sve do šestosiječanjskog sloma HDZ-a 2000. g.

Koliko je do tada, tijekom tih osam godina, stiglo novca iz “domaje” za pomoć ugroženoj braći Hrvatima u BiH, teško je reći. No, radilo se o desecima milijardi kuna, procjenjuje se oko 30! Ako je točno, a po logici pozicije na kojoj je do tada bio, isporučivalo se, kako je nakon razlaza s HDZ-om izjavio Stjepan Mesić, dnevno oko tri milijuna njemačkih maraka za potrebe funkcioniranja bastardne paradržavice Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Utemeljena je 18. studenoga 1991. g., osnivač joj je bio HDZ BiH, a bila je svojevrsna inačica paradržavne srpske tvorevine u RH, tzv. Krajine.

Herceg-Bosna je stvorena kao zajednica 30-ak općina s pretežno hrvatskim stanovništvom i još 10-ak dijelova općina. Na tom je području, fiktivno i neustavno integriranom voljom političke hrvatske vrhuške u BiH, po popisu iz 1991. g. živjelo 1.179.394 stanovnika, od kojih 543 tisuće Hrvata (46 posto), 368 tisuća Bošnjaka (31 posto) i 194 tisuće Srba (16 posto).

U prvoj je fazi djelovala kao Hrvatska Zajednica Herceg-Bosna, a 1993. g. prerasta u tzv. Republiku. Kao politička i teritorijalna cjelina ukinuta je potpisivanjem Washingtonskog sporazuma 1994. g. Prvi je predsjednik HRHB bio Mate Boban, a drugi i zadnji Krešimir Zubak. U međuvremenu je ta kvazidržava konstituirala čak i svoj Zastupnički dom koji donosi zakonske i druge akte, samostalno vodi politiku itd.

Krah ideje o Hrvatskoj u njezinim “povijesnim granicama ”nastupio je formalno ukidanjem Herceg-Bosne u kolovozu 1996. g. Tada je, prema popisu stanovništva koji je proveo UNHCR, u BiH živjelo ukupno 3,9 milijuna stanovnika, među kojima Hrvata 571.317 ili 14,6 posto.

Povezivanje

Od tada, susjedna država koja živi pod stalnim protektoratom međunarodne zajednice, pokušava mukotrpno povezati svoje duboko dezintegrirano tkivo u jednu multietničku, građansku državu. Daytonski sporazum doista je donio prekid rata u Bosnu, ali ne i mir u njegovoj punini i stabilnosti. S jedne strane strši Dodikova Republika Srpska, koja latentno prijeti secesionističkim priključenjem Srbiji, iskompleksiranoj ratnim porazima i gubitkom Kosova.

S druge je tzv. hrvatska komponenta BiH koja sustavno traži status “trećeg entiteta”, i ma koliko da je formalno arhivirana Herceg-Bosna, ideja o autonomiji, visokom stupnju samostalnosti hrvatskog entiteta i te kako je živa. Doduše, nekadašnji hrvatski političari u BiH, pretežito okupljeni u HDZ-u, kasnije pocijepanom u dvije strane iste medalje (HDZ BiH i HDZ 1990.), u dobrom su se broju pretvorili u tajkune, biznismene, stasale na ratnom profiterstvu subvencioniranom novcem RH poreznih obveznika, a sve u ime “hrvatskog nacionalnog jedinstva” i ostrašćenog domoljublja.

U biti, osim financiranja oružja i opreme za HVO, ratne logistike i funkcioniranja paradržavne tvorevine, motiv milijunskih višegodišnjih transfera “mekom granicom” bio je posve pragmatičan. HDZ Franje Tuđmana, a poslije i Ive Sanadera, trebao je biračko tijelo bosanskohercegovačke “dijaspore” kako bi podebljao izborni konto “uvoznom robom” koja je gotovo u cijelosti bila na dispoziciji “zajedničarima”, a što se godinama solidno fudravalo “dotacijama” BiH ispostave HDZ-a.

Razumije se da su stranački prvaci od te pomoći najviše profitirali, odreda se zbrinuli, osigurali nekretnine, pokretnine, a bogme i solidne (saborske, ministarske, tajničke i ine) sinekure. Većina ih ima dvojne adrese: stalnu i pričuvnu, BiH i hrvatsku. Jedna od perjanica uz osuđenog Jelavića je i Ljubo Ćesić Rojs, koji je u rat ušao kao vozač autobusa, a izašao sa 66. pukovnijom kao vlasnik teške mehanizacije, strojeva angažiranih najprije na probijanju ratnih putova, a u mirnodopsko vrijeme autocesta.

Ćesić je također bio optužen, pače, i za ratni zločin (ubojstvo srpskih zarobljenika), ali i za malverzacije sa 66. pukovnijom. Nije mu se dogodilo ništa, pa je čovjek, velik kakav već jest, zaplakao od sreće! U tu vrsnu ligu hercegovačkih prvaka koja je ušla u hrvatsku reprezentativnu postavu za mandata “selektora” Gojka Šuška, bivšeg ministra obrane RH, spada i notorni Vice Vukojević, čiji su krimeni ostali nedokazani (silovanje mlade Bošnjakinje), a uspeo se sve do Ustavnog suda, odakle je otišao i u mirovinu.

Duh Herceg-Bosne i dalje živi, što dokazuju osebujni likovi koji nakon svakih parlamentarnih izbora u ime hrvatske dijaspore iz 11. izborne jedinice zasjednu u Hrvatski sabor. A i novac i dalje odlazi, primjerice za kreditiranje obnove i izgradnje Mostarskog sveučilišta čak 533 milijuna...

Lijanovići kao alternativa

Širokobriješka obitelj Lijanovići jedina je, čini se, ozbiljna alternativa i opozicija hercegovačkom HDZ-u. Jerko Ivanković Lijanović zastupnik je u Skupštini BiH, lider građanske opcije − Narodne stranke “Radom za boljitak”, koja je multietnička baš kao i Bosna kakvoj priželjkuje opstanak i budućnost.

− Mi smo uvezli u BiH političko organiziranje iz Hrvatske i htjeli smo jednu politiku implementirati u posve drugim uvjetima − jednonacionalnu organizaciju iz RH u višenacionalnu BiH. To ne može dati rezultat, jer je to kao da masline iz Dalmacije pokušate saditi u Bosni. Neće rađati − objašnjava nam Jerko Lijanović.

Smatra da se Hrvati u BiH moraju organizirati kroz višenacionalne stranke, sukladno zemlji u kojoj žive, i preko njih ostvariti svoja politička prava. − U Narodnoj stranci to smo počeli prije sedam godina i dokazali da je moguće − ističe. No, činjenica je da su ih optužili za kupovanje glasova na prošlim parlamentarnim izborima.

− To radi HDZ, trošeći pred svake izbore proračunski novac RH za krpanje rupa na cesti i simboličko presijecanje kojekakvih vrpci. Ja sam predložio Skupštini BiH zakon o obveznom glasovanju kako bi se pospješio proces demokratizacije zemlje. Predvidio sam da svaki birač ima pravo na naknadu troškova izlaska na izbore u iznosu od 100 KM, i ostajem i danas kod toga − odgovara na optužbe Lijanović.

Ne protivi se glasovanju Hrvata iz BiH za Hrvatski sabor, ali drži da na te izbore trebaju izlaziti neovisni kandidati, a ne političke stranke iz RH, koje se ionako pojavljuju samo pred izbore. Financijska pomoć Hrvatima u BiH mogla bi, veli, biti i veća, ali je treba doznačivati izravno u proračune županija s hrvatskom većinom jer one najbolje znaju što su im prioriteti i bile bi odgovornije za trošenje tog novca.

Jerko Lijanović također smatra da hrvatski narod u BiH mora imati autonomiju, poboljšati svoju ustavnopravnu poziciju i ekonomski ojačati, kao što mu se od 1990. obećava.

− A 19 godina poslije brojčano smo prepolovljeni, ekonomski nejaki i ustavnopravno nejednaki − kaže Lijanović. Sve se to može izmijeniti, a Jerko je uvjeren i da hoće, na idućim općim izborima dogodine, na kojima Narodna stranka njega kandidira kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a njegova brata Mladena za premijera.

− Uz te dvije ključne pozicije i dobar izborni rezultat Narodne stranke kakav očekujemo, pokušat ćemo promijeniti ono što sve ove godine nismo mogli, jer ćemo napokon imati većinu − optimistično poručuje Jerko Lijanović.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/herceg-bosna-tudmanov-perec-od-trideset-milijardi-kuna-48869 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5df4bda5ffd1c8dda908b842dabbc7222a9d8a87 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Herceg-Bosna%3A+Tu%C4%91manov+perec+od+trideset+milijardi+kuna&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fherceg-bosna-tudmanov-perec-od-trideset-milijardi-kuna-48869 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fherceg-bosna-tudmanov-perec-od-trideset-milijardi-kuna-48869 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvati u BiH stimulirani su novcem hrvatskih poreznih obveznika od početka rata u Bosni. Motiv milijunskih višegodišnjih transfera bio je i pridobivanje biračkog tijela u ‘dijaspori’ za dnevnopolitičke svrhe u Hrvatskoj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO JE NAMA NAŠA HERCEG-BOSNA DALA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarŠTO JE NAMA NAŠA HERCEG-BOSNA DALA?

Herceg-Bosna: Tuđmanov perec od trideset milijardi kuna

Piše PSD.
18. travnja 2009. - 12:59
Hrvati u BiH stimulirani su novcem hrvatskih poreznih obveznika od početka rata u Bosni. Motiv milijunskih višegodišnjih transfera bio je i pridobivanje biračkog tijela u ‘dijaspori’ za dnevnopolitičke svrhe u Hrvatskoj

Uspio je pobjeći! Sva sreća da je tako, jer otkako se pronio zloguki glas da je jedan od najvećih hrvatskih muževa u “svim hrvatskim zemljama” otet, cijelo se hrvatsko nacionalno biće duboko uznemirilo. Bezmalo su hrvatske puške ponovno okačene o NATO-hrvatsko rame krenule “po šumama i gorama” u potragu za jednim i jedinim nam Antom Jelavićem.

Bivšim predsjednikom HDZ-a BiH i hrvatskim članom Predsjedništva susjedne nam drža...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 00:38