ProstorijaSuvremene vizure

Zavirite u luksuznu vilu mediteranskog senzibiliteta s pogledom na otvoreno more i dubrovačke zidine

Piše PSD
Staklene aluminijske stijene u cijeloj širini vile stanarima omogućuju neometan užitak u suncu, vjetru i zvijedzama

Pogled na more i dubrovačke zidine, uz suvremeni koncept mediteranskog senzibiliteta atributi su novog projekta arhitektice Ivane Dabrović, luksuzne vile koja se u miran i atraktivan predio Dubrovnika uklopila kao da je oduvijek tu.

Arhitektica čiji radovi uključuju Vilu B&R u Ražnju - finalisticu prestižne arhitektonske nagrade The Plan Award 2017, Vilu V u Lozici u Dubrovniku za koju dijeli nagradu Drago Galić 2013.godine, kao i izložbe u benediktinskom samostanu na Lokrumu, sada je u gradu, koji joj je stalno nadahnuće i mjesto povratka, realizirala novu, elegantnu vilu nadomak Vile Šeherezade, koja osvaja otmjenom jednostavnošću izvedbe i čudesnim pogledom.

U dobrom društvu 

Na samo desetak minuta šetnje od Grada, u predjelu Ploča, izdvojenom iz vreve i turističke hektičnosti stare jezgre, nadomak vile Šeherezade te poznatih dubrovačkih hotela "Excelsior", "Argentina" i "Belveder", za privatnog je investitora izgrađena rezidencijalna vila s četiri stana.

Na terenu koji se strmo spušta k obali, u skladu s dugom lokalnom tradicijom gradnje na nevelikoj površini zemlje, vila u Supilovoj ulici prilagodila se strmini geometričnošću i bjelinom te kaskadama koje prate kamene podzide visine etaža. Svaka od etaža neovisna je, funkcionalna cjelina, pri čemu se iz zajedničke garaže do svake jedinice dolazi dizalom.
 

Svaka etaže jednako uživa u pogledu,te funkcionira kao neovisna funkcionalna cjelina i uživa vlastiti ulaz na krovne vrtove i vanjku kuhinju

 

 


Magične vizure s prednje, jugozapadne strane vile maksmimalno je otvoraju prema moru, Lokrumu i plaži Sveti Jakov, te Starom gradu, zahvaljujući terasama u cijeloj dužini stanova koje se kaskadno uvlače i otvaraju staklenim stijenama. Svaka jedinica ima i izlaz na teren s krovnim vrtovima i ljetnim kuhinjama. Iako se vila sastoji od više rezidencijalnih apartmana, zahvaljujući atipičnom pristupu arhitektice Ivane Dabrović, uz koju su na projektu radile kolegice Petra Rakamarić, Kristina Vidić i MajaTutavac, svaki od njih uživa osjećaj boravka u obiteljskoj kući.

Sunce, vjetar i zvjezde na svakoj etaži

Svaka etaža ima svoju posebnost i vizuru, a takva "nezbijenost", uz stalnu prisutnost prirode i njezinih mjena, sunca, vjetra i zvijezda, stvara osjećaj privatnosti i otvorenosti pejzažu. Suvremeno oblikovanje manifestira se velikim potezima staklenih aluminijskih stijena u cijeloj širini vile, odnosno terasa bez vidljivih stupova, koji su u drugom planu; izvedeni u crnom čeliku, dok su staklene stijene dinamično i asimetrično lomljene, tvoreći zanimljive refleksije na pročelju.

Suvremena arhitektura u okruženjeu je od prije pristuna u hotelima arhitekta Šegvića i Krstulovića te ostalih. Ivana Dabrović, Karlovčanka sa zagrebačkom adresom, sudbinski vezana za Dubrovnik, svjesna je da se ovom gradu i njegovoj jedinstvenosti ne smije nametati, pa mu i prilazi arhitekturom po mjeri ljudi - u ovom slučaju vilom mediteranskog senzibiliteta i senzualnosti, prozračnosti i otmjenosti.