ProstorijaODGOVORAN DIZAJN

Trendi, kreativno, isplativo: reciklirano nam drvo donosi riješenja po mjeri izazova suvremenog društva

Piše Tihana Marović
Living4media

Svaki put kada se zaželite promjene u interijeru, povoljno, a jednostavno i efektno rješenje, šperploča, ili još bolje OSB ploča nameću se kao najbolje rješenje.

Na prvi vam se pogled mogu učiniti preobično, onima koji preferiraju vrhunsku završnu obradu namještaja vjerojatno će pasti mrak na oči, no ako ste širih pogleda, ovaj trend koji je u uređenju doma prisutan već godinama, u vaš bi prostor mogao unijeti potrebnu svježinu, uz onaj uvijek dobrodošao ˝edgy˝ dojam.

Osim u ulozi pregradnih zidova i obloga, ovi surogati drva zaista mogu odigrati još cijeli niz uloga; kako estetskih, tako i funkcionalnih. Fronte, kuhinje, ormari, komode, police, pa čak i čitave spavaće sobe, ili kupaonice, da ne kažemo krovišta, mogu sjajno izgledati u ovoj izvedbi.

Ekološki izbor

Inače, ove se ploče izrađuju od sitnih komada različitih vrsta drveta, dobrim dijelom preostalog kod obrade drva, ili njegove reciklaže, što ih čini ekološki prihvatljivim i održivim materijalom. Doduše, sirova iverica sve se manje koristi, a zamijenila ju je oplemenjena verzija; obložena dekor papirima koji su prethodno tretirani smolama, dakle, finije su završne obrade, no trend ogoljenog lijepljenog drva u svoj svojoj nesavršenosti vratio je prirodan sjaj ovih derivata u fokus dizajnerske pažnje.

Niža cijena u odnosu na masivno drvo, te niže vrijednosti skupljanja i bubrenja, uz brigu o okolišu, sve ih češće čine prvim izborom, pa se ˝uzorak˝ OSB ploča već ponegdje može pronaći i kada izvedba ne zahtijeva njegove prednosti, kao što je slučaj u novim ručkama za ormariće tvrtke Normann Copenhagen.

Ako vam još uvijek nedostaje inspiracije i ideja, poslužite se našim odabirom fotografija. Od ikonske ˝Potato chip˝
stolice Charlesa Eamesa, preko raskošnih trendi lustera, do najnovijih dekorativnih accesoiresa, ili pak izvrsno dizajniranog namještaja za odrasle, kao i djecu, čini nam se kako nema prepreka uživanju u domu oplemenjenom recikliranim drvom.

 

#EKOLOšKI NAMJEšTAJ#RECIKLIRANO DRVO