ProstorijaRASKOŠNI DUH MEDITERANA

Sjećate se terrazza? Retro motiv usitnjenih kamečića uživa veliki comeback, a s podova se penje na zidove, zavjese, lampe, jastuke, šalice...

Piše Silvija Melić
Stolna lampa i ukrasni jastučić ˝Oliver Bonas˝

Ljubitelji terrazza-mozaičnoga građevinskog materijala za izradu podova, koji se desetljećima vjerno nisu odricali svojih originala, konačno su dočekali veliki povrat obožavanog uzorka, koji je ovu sezonu vodeći kad je u pitanju uređenje interijera.

Riječ je o materijalu koji je graditeljima poznat još iz rimskog doba, a svoj je umjetnički i zanatski vrhunac dostigao u Veneciji, da bi najveću popularnost dosegnuo u ranoj drugoj polovici prošlog stoljeća. Kako je iznimno dekorativan zbog jedinstvenog šarenog uzorka koji nastaje uporabom raznobojnih sitnih komadića mramora i drugog prirodnog kamenja, prostoru donosi dozu jednostavnosti i glamura.

Posteljina Blanc Terazzo Sjenilo Bessie ˝British home store˝

S obzirom na talijansko podrijetlo - gotovo cijeli jug Italije okovan je ovim šarmantnim, veselim mozaikom, sentimentalna je asocijacija svakako pridonijela njegovu povratku na velika vrata. Obrisi Amalfijske obale, čarobni otok Capri i grčki Santorini satkani su terrazzom, pa su se, evocirajući slične dojmove, dizajneri dosjetili da bi ovaj uzorak osim na pod kupaonice ili kakvog foajea mogli otisnuti ne predmete kojima će "odjenuti vaš dom".

Zidne tepete Terazzo ˝Firm living˝

Jastuci, okviri za fotografije, lampe i posteljina odlično repliciraju otmjeni mozaik, koji se pojavljuje u najneočekivanijim kombinacijama boja. Toliko je popularan da ga viđamo i na odjeći, obući, modnim dodacima, priboru za školu i jelo. Budući da se idealno slaže s drvom, vaša kuhinja uz nekoliko terrazzo detalja ili pak dekorativnih pločica dobit će potpuno novu dimenziju.

U širokoj ponudi možete naići i na vaze, svijećnjake ili okvire za slike obložene ovim kamenim krhotinama, a domišljatiji su se dizajneri dosjetili na sličan način ponovno upotrijebiti i plastični otpad iz mora. U duhu reciklaže, koja obilježava naše doba, upravo je terrazzo na pravom tragu odgovornog uživanja u luksuzu prirodnih materijala, pa i ne čudi što uživa ovoliku pažnju.

Ogrnite stol šarenim stolnjakom, tuš kadu mozaičnom zavjesom, ili pomoću drugih sitnih detalja unesite dozu promjene i dašak čarobne Italije u vaše dragocjene kvadrate.

#TERRAZZO UZORAK