ProstorijaNajamnine u nebesa

Podstanari, ne piše vam se dobro: u Splitu cijene najma stana rastu, a u Zagrebu padaju!

Piše O.I.G.

Prosječne tražene cijene najma stanova tijekom ožujka su, prema podacima oglasnika Crozilla.com bile nešto više no mjesec ranije.

Dok su u gradovima na moru poput Opatije, Splita, Rijeke ili Zadra cijene najma stanova između 20 i 100 kvadrata na mjesečnoj razini porasle, u Zagrebu su zabilježene nešto niže vrijednosti.

Stanovi za najam, površina od 20 do 40 metara četvornih, tijekom ožujka su oglašavani po prosječnim cijenama od oko 290 eura. U Zadru je njihova mjesečna najamnina u prosjeku iznosila 236 eura, a u Zagrebu 352 eura.

Porast cijena je zabilježen u Splitu gdje su najamnine bile 4,1 posto više no mjesec ranije, dok su u Zagrebu pale za 3,8 posto. U gradu podno Marjana cijene najma stanova te veličine iznosile su 328 eura.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je prosječna tražena cijena najma stanova površine između 40 i 60 kvadrata tijekom ožujka iznosila 408 eura. Unatoč padu od oko 2 posto, u Zagrebu su cijene najma bile više nego u drugim gradovima, a za najam takvih u prosjeku se tražilo oko 470 eura. U Rijeci su njihove cijene bile niže tek za 0,6 posto, pa je mjesečna najamnina u prosjeku iznosila oko 340 eura.

Stanovima površine između 60 i 80 metara kvadratnih prosječna je tražena cijena najma tijekom ožujka iznosila oko 570 eura. U Rijeci se za najam takvih stanova tražilo 430 eura što je niže nego u drugim gradovima koji su uključeni u ovo istraživanje, dok su najviše cijene, prema podacima Crozilla.com, zabilježene u Splitu gdje su u prosjeku iznosile 634 eura. Porast cijena najma stanova površine od 60 do 80 metara kvadratnih u visini od 5 posto tijekom ožujka je zabilježen u Zadru gdje su mjesečne najamnine u prosjeku iznosile 587 eura.

Kada je riječ o stanovima velikih površina, onima između 80 i 100 kvadrata, njihove su najamnine tijekom ožujka najviše koštale u Opatiji gdje su iznosile 885 eura što je 0,8 posto više no mjesec ranije. Prema podacima oglasnika Crozilla.com u Rijeci su cijene stanova takvih površina iznosile 556 eura, te su unatoč mjesečnom porastu od 1,3 posto bile niže no u drugim gradovima uvrštenima u ovo istraživanje. Pad cijena najma stanova ovih površina od 0,1 posto zabilježen je u Zagrebu gdje se za najam u prosjeku tražilo 776 eura.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su tijekom ožujka stanovi za najam bili najtraženiji na području Zagreba, Splita, Rijeke, Zadra i Pule.

Ponuda garsonijera za najam najviše se pretraživala u Zadru, Zagrebu i Rijeci.


Cijene građevinskih zemljišta u padu

Prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla.com prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta na mjesečnoj su razini pale za 0,6 posto.

Najniže su cijene tijekom ožujka zabilježene na području Sisačko-moslavačke županije gdje je cijena četvornog metra iznosila 11 eura. Na području Zagreba cijene su se spustile na 137 eura po metru kvadratnom, što je 2,1 posto manje no mjesec ranije.

Najskuplji kvadrati zemljišta tijekom ožujka oglašavani su na području Dubrovačko-neretvanske županije, gdje je cijena iznosila 150 eura.
Splitsko-dalmatinska županija, u odnosu na veljaču, tijekom ožujka ne bilježi promjene u cijenama, te su one ostale 141 euro po metru kvadratnom.

Cijene građevinskih zemljišta tijekom ožujka zabilježile su niže vrijednosti nego u istom mjesecu 2013. i 2015. godine.

Splitsko-dalmatinska županija bilježi pad cijena od 9,6 posto u odnosu na 2013., te 5,4 posto u odnosu na ožujak 2015.godine.

 

#ZAGREB#STANOVI#SPLIT#NAJAM#PODSTANARSTVO