Prostorijauradi sam

Kreativna Splićanka restaurira stari namještaj: malo se potrudiš i dobiješ novu kredencu

Piše PSD.
8. studeni 2013. - 13:01
Mladenka Lisica ni sama ne bi znala reći kad se počela baviti restauriranjem starog namještaja, niti bi se mogla nazvati “restauratoricom” jer joj to nije struka niti to radi iz neke nužde. Oduvijek je bila kreativna i jednostavno ima potrebu upotrijebiti svoje “zlatne ruke”.

Mi smo je posjetili iz novinarske želje nakon što smo vidjeli jedno od njezinih zadnjih “remek-djela”. Prijateljici je poslala fotografije kredence od “prije i poslije”, a onda, kako to obično ide – od maila do maila, fotografije su stigle i na našu adresu.

- Tu mi je kredencu donijela prijateljica s Brača, pripadala je njezinoj baki ili prabaki, ne znam više, stara više od stotinu godina... i bila je u očajnom stanju. Baka je to sama piturala... toliko loše da je pitura curila, što je problem kad se brusi. Bila su na njoj četiri sloja neke uljene boje.

Dva miseca sam radila na njoj. Brusila sam i ručno, i brusilicom, i “fenom” i malom špatulom... zato je toliko trajalo. Baš sam se namučila. Bilo je prašine na sve strane, zamotala bi kosu kao sultan dok sam brusila, pa još i s maskom na licu... - govori nam Mladenka koja je na kraju zbilja ponosna svojim djelom.

Kad je mislila da je sve izbrusila, počela je stavljati temeljnu boju i onda se ukazao još jedan sloj boje, pa je sve ponovno još jednom brusila.

- Oni koji se bave ovim poslom, pravi meštri, odmah bi vidjeli tu zadnju podlogu, a ja nisam pa je trajalo još duže. Kad sam sve izbrusila, stavila sam sloj temeljne boje koja je tonirana, pa onda još dva sloja bijele. A kako sam znala?... Pa svašta čovjek nauči u dućanima za boje. Nisam stavljala lak visokog sjaja, jer to stavim samo na nešto što radim baš za kužinu da se može lakše čistiti - kaže Mladenka i posebno nam skreće pažnju na cvjetnu podlogu u unutrašnjosti kredence koja je doista “podigla” konačan izgled.

Sretna okolnost u Mladenkinoj kreativnosti dogodila se prije devet godina kad je došla živjeti kod supruga, a tamo naišla na još jednog kreativca, muževa oca koji također ima zlatne ruke, pa kad joj nešto zapne, ima tko će pomoći. No, valja reći da je umjetničku stranu povukla od dide Boška Tomića i mame Lole.

Uvijek je kod njih u kući bilo posla za kreativne, a naša je domaćica i prije one sjajne kredence obnavljala stare komade namještaja ili dotjerivala nove. Jednoj je prijateljici uredila također staru komodu i stari stol, drugoj je obnovila trpezarijski stol sa stolicama, a i u svojem inače maštovito uređenom stanu ima se čime pohvaliti.

Uredila je zidni ormar na hodniku, u kuhinji je doslovno sama ispilala i sastavila policu te još i kutiju za odlaganje novina. Kutiju je “okitila” cvijećem tehnikom decoupage, a sklonost cvjetnom izrazila je i na zidnom ormaru koji je djelomično obložila cvjetnim tapetima. Ono “cvijeća” što je ostalo koristila je za već spomenutu prijateljičinu komodu.

Na kraju je pitamo za savjet kako urediti staru komodu, kako staviti “šine” da se ladice lakše otvaraju...

- Izmjerite dubinu ladice, odete kupiti u specijalizirani dućan odgovarajuću šinu. Fiksirate jedan dio šine na statični dio komode, a klizni na samu ladicu (ako imate “pištolj“ kacavidu... uvelike će vam olakšati posao... posebno ako se radi o ženskoj ruci)... Malo se potrudiš i isplati se, ozbiljno će ona. Vrijedi pokušati!

Prije toga bi se isplatilo češće navratiti kod Mladenke Lisice jer je njezina kreativnost zaista zarazna i inspirativna.

olgica ivić grizelj, foto: jadran babić / cropix, privatni album

Čitatelji, javite se!

Ukoliko ste i vi od onih koji ne mogu mirovati pa u svoje slobodno vrijeme čuda rade po kući, obnavljate stari namještaj, izrađujete novi, kreirate nešto u vrtu... javite se. Rado ćemo vas posjetiti i vaše radove objaviti na ovim stranicama. Naša adresa je: Slobodna Dalmacija, Hrvatske mornarice 4. Split ili na okucomala@slobodnadalmacija.hr#URADISAM#MLADENKALISICA