ProstorijaVivat fina vina konačno 'na čaše'

Istarski bocuni, portugalsko pluto i češljani beton 'nose' dizajnerski koncept BIRO-a, zaslužnog za refiniranu atmosferu novog wine bara u metropoli

Piše Nikolina Lulić

Poznati zagrebački trgovac finim vinima svojih je 25 godina djelovanja na hrvatskom vinskom tržištu okrunio otvaranjem vlastitog vinskog bara. "Vivat fina vina Wine bar" smješten je na površini od 80 kvadrata u Martićevoj 17, zagrebačkoj "dizajnerskoj" ulici, u čiji će se puls novi bar zasigurno dobro uklopiti.
Vizija vlasnika Borisa Ivančića realizirana je u suradnji s uspješnim arhitektonskim studijem BIRO (Saša Košuta, Mario Kralj i Dora Lončarić), koji je uređenjem interijera vjerno pratio vinsku tematiku. Rafinirana atmosfera wine bara postignuta je kontrastom toplih i hladnih materijala te smeđih i sivih kolorita različitih tekstura. Velike površine zidova obložene su pločama od portugalskog pluta, materijala koji još nije viđen u uređenju zagrebačkih barova, a izravno je povezan s vinom. Njegova prirodna boja konjaka čini prostor ugodnim i toplim, a koloristički je pažljivo usklađena s namještajem od metala i drva. Kao kontrast se ističu zidovi obrađeni ručno češljanim natur-cementom reljefne strukture, dok su klasičnim barskim detaljem, profilom od mesinga, naglašeni spojevi tih materijala, stvarajući živahne akcente u prostoru. Ostatak interijera također je u duhu vinske industrije, s rasvjetom i većinom namještaja namjenski projektiranog za bar. Viseća rasvjetna tijela iznad stolova čine tamne 3-litrene vinske boce koje vinari uobičajeno koriste za arhiviranje svojih najkvalitetnijih vina.
Iznad šanka, svjetlosni ugođaj ostvaren je s 5 staklenih visilica izrađenih od starih, ručno rađenih istarskih bocuna za spremanje rakije. Jedini kupovni namještaj u baru su stolci poznatih danskih brendova Norman Copenhagen i Dutchbone.
- Misao vodilja u kreiranju vinskog bara bila je stvoriti svojevrstan showroom, kušaonicu koja je oličenje bogate ponude vinoteke "Vivat fina vina" otvorene 1993. godine. Osim u vinima, gosti mogu uživati i u novokreiranoj hrvatskoj "craft" kavi Hug & Punch koju je za "Vivatov" vinski bar osmislio Domagoj Trusić, jedan od ponajboljih hrvatskih stručnjaka za kavu. Izbor čajeva pruža njemački "Althaus", vrlo cijenjen u vrhunskim hotelima širom svijeta.
U ponudi vinskog bara je bogati, pomno birani asortiman "Vivata": mirna i pjenušava, desertna i fortificirana vina hrvatskih i svjetskih vinorodnih regija, fini destilati, ginovi, likeri, rumovi i viskiji.