Otvoreno morezabrinjavajući podatak

Zbog zagrijavanja mora u Jadran dolaze nove vrste morskih pasa, splitski stručnjak tvrdi: Mi tu ništa ne možemo, dolaze za jatima riba

Piše PSD
8. kolovoz 2018. - 20:04
morski_pas_tigar

Proteklih dana zaredale su vijesti o napadima morskih pasa na kupače (najjezovitiji su bili u Crvenom moru gdje je rastrgan češki turist i na Mallorci gdje je morski pas doplivao među mnoštvo u prepunom plićaku), a tim povodom za 24 sata je o tim morskim predatorima progovorio Alen Soldo, stručnjak s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu.


 

 

Soldo tvrdi da su zbog zagrijavanja mora u Jadranu sve brojnije invazivne vrste, inače neuobičajene za naše podneblje te da, prema podacima kojima raspolaže, tjedno jedna nova vrsta iz Crvenog mora dođe u Mediteran.

Među tim vrstama su i morski psi na čije životne navike i kretanje također utječe povećanje temperature mora: izbjegavaju područja koja su im postala pretopla, a u potrazi za hranom istražuju nova. 

Oblokrilac, morski pas odgovoran za nekoliko napada u Crvenome moru, zadnjih je godina, pretpostavlja se, došao i u Mediteran. Ipak, zasad još nije vidljiv blizu Jadrana, za razliku od velike bijele psine.

- Velika bijela psina podnosi različite temperaturne raspone. U Jadranu je vezana isključivo za jata tuna. Kako se jata budu kretala, tako će i bijela psina - objašnjava Soldo i dodaje kako je ta vrsta povremeni stanovnik Jadranskog mora.

- Problem je što mi tu ne možemo ništa. Previše je varijabli na koje ne možemo utjecati - zaključuje Soldo.

#MORSKI PAS