Otvoreno moreJeza iz tame

Video koji morate pogledati: sablasni morski pas iz dubokih predjela oceana snimljen po prvi put!

Piše M.Me.
download

Neobična riba koja živi na dubini na koju sunčeva svjetlost uopće ne dopire, po prvi put je uočena na sjevernoj hemisferi Zemlje i snimljena u svom prirodnom staništu.

Po mnogo čemu neobičan, ovaj srodnik morskih pasa ima slijepe oči i peraje koje oblikom podsjećaju na krila, a dodatna zanimljivost je i činjenica da mu se spolni organ nalazi smješten na glavi, piše National Geographic.

Iako sorta takozvanih 'sablasnih morskih pasa' u dubinama oceana živi od prije 300 milijuna godina, još uvijek su novo i uzbudljivo otkriće za znanstvenike budući da ih nije lako promatrati u prirodnom okruženju.

Ova snimka prati kretanje oštronose plave chimaere koja je po prvi put uočena na sjevernoj hemisferi, a unatoč tome što znanstvenici nemaju u rukama živi primjerak, video im pruža mnoštvo novim zanimljivih informacija o njihovom načinu života i staništu.

 

Za razliku od klasičnih primjeraka morskih pasa, chimaere nemaju redove oštrih zuba, već mineraliziranim zubnim pločicama preživaju plijen koji uglavnom čine crvi i mekušci koji obitavanju na dnu mora.

Na glavi i njušci imaju uzorak otvorenih kanala u kojima se nalaze senzorne stanice koje registriraju kretanje u mračnoj vodi, kako bi mogli lakše uloviti ručak.

Ipak, možda najzanimljiviji detalj je da mužjaci ove vrste imaju spolni organ smješten na – čelu!

Ako vas zanimaju fotografije drugih bića koja obitavaju u dubokim morima daleko od svjetla, možete ih pogledati na stranici National Geographica na ovom linku.

#OCEAN#SNIMKA#MORSKI PAS