Otvoreno moreU STRAHU OD VIŠEMILIJUNSKE TUŽBE

Općina Mljet nudi Putinovu milijarderu zamjensko zemljište

Piše Gabrijela Bijelić
16. veljača 2017. - 18:15

Kako bi izbjegla višemilijunsku tužbu za povrat novca za kupnju zemljišta, Općina Mljet ponudit će ruskom milijarderu Vladimiru Jevtušenku zamjenske parcele za izgradnju 109 milijuna eura vrijednog turističkog kompleksa koji je već 12 godina na čekanju.

Ruski poduzetnik i direktor telekomunikacijskog koncerna "Sistemi" svojedobno je od Općine, za mandata SDP-ova načelnika Nikole Hajdića, za 5,5 milijuna eura kupio dvije parcele površine 300 tisuća četvornih metara u Saplunari, no teren nadomak zone Nacionalnog parka Mljet do dana današnjeg ostao je netaknut jer se pokazalo da je riječ o državnom, a ne o općinskom zemljištu.

Ruskom se magnatu, nakon dugogodišnjeg čekanja i niza političko-pravnih zavrzlama, sada nudi mogućnost alternativne, vlasnički čiste lokacije.

Čestica Babino Polje

Proizlazi to iz Odluke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Mljet od 19. prosinca 2016. godine, kojom Općinsko vijeće Mljeta pokreće (re)definiranje građevinskih područja za turističke namjene.

Naš izvor tvrdi da je u tom smislu planirano "preseljenje" ruske investicije iz Saplunare, najvjerojatnije u uvalu Sutmiholjsku.
– Riječ je o čestici 8781/2 ko Babino Polje, koja je u sporu s državom pripala Općini. Tamo je Općina već ustupila zemljište nekim ljudima koji su se sporili s Općinom oko ranije kupljenih zemljišta – ističe naš izvor koji je želio ostati anoniman.

Na upit je li točno da će mljetski općinari Jevtušenku ponuditi novu adresu za turistički kompleks, HDZ-ov načelnik Đivo Market potvrđuje da se razmišlja o zamjeni zemljišta.

– Prostorni plan u fazi je javne rasprave, ona je pri kraju, no točno je da postoji mogućnost zamjene zemljišta. Općina i danas stoji na strani investitora, iako me je strah išta prognozirati, čovjeka smo već dovoljno puta "izvozali". Ako je on još voljan ulagati, mi smo voljni naći zamjensku lokaciju. Pokazalo se da je zemljište u Saplunari koje je Općina svojedobno prodala Jevtušenku u državnom vlasništvu, iako je bilo upisano na Općinu.

Svi kasniji sudski postupci išli su u korist države, pa Saplunara kao lokacija jednostavno nije prihvatljiva za ulaganja. Istina je da se uvala Sutmiholjska razmatra kao jedna od mogućih, a bit ćemo sretni ako Jevtušenko prihvati ponudu i odustane od tužbe Trgovačkom sudu kojom traži povrat pet milijuna eura plaćenih za zemljište, uvećano za kamate – kaže načelnik Market o odluci Općinskog vijeća Mljeta o preinakama PPU-a općine Mljet.

U tom dokumentu se kao razlozi za izradu izmjena i dopuna plana navode "potrebe redefiniranja građevinskih područja pojedinih naselja redistribucijom ili proširenjem građevinskog područja naselja, polazeći od uočenih planskih slabosti, razine komunalnog uređenja i imovinsko-pravnog statusa zemljišta unutar obuhvata i procjene zainteresiranosti investitora za izgradnju u kraćem roku".

Sudski sporovi

Jevtušenkov projekt svojedobno je predstavljen kao ulaganje koje će donijeti novih 150 radnih mjesta i pomoći razvitku turizma, a kao dodatna prednost isticala se provedba investicije na otoku. No, uskoro se pokazalo da je deseti najbogatiji Rus, s bogatstvom procijenjenim na sedam milijardi dolara, zapravo kupio ledine registrirane kao šume koje se ne mogu prodavati stranim državljanima. Slučaj je završio pred Državnim odvjetništvom, a projekt u blokadi, iako se na terenu pokazalo da su u zemljišniku kao šume zapravo upisane pustopoljine u Saplunari.

U međuvremenu je Skupština Dubrovačko-neretvanske županije s HDZ-ovom većinom ostavila Mljet bez čestica namijenjenih turističkoj izgradnji, iako je vladajući SDP ondje predvidio turističku zonu. Prije pet godina u Prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije vraćena je jedna turistička zona koja tek dijelom pokriva zemljište koje je kupio Jevtušenko, a zaredali su i sudski sporovi.

Hoće li barem ovaj spor za povrat novca završiti ad acta, pitaju se mljetski općinari. U vrijeme kad rusko-hrvatski odnosi nisu baš aktivni, svaki pomak nabolje bio bi dobrodošao, kažu upućeni.

I Putin je intervenirao

Slučaj Jevtušenkove investicije više je puta bio tema razgovora na najvišoj razini. I sam predsjednik Vladimir Putin nekoliko je puta pozvao hrvatski državni vrh, bivšu premijerku Jadranku Kosor i predsjednika Stjepana Mesića da olašaju poslovanje ruskim poduzetnicima na Mljetu i Krku.

Putinova potpora Jevtušenku, koji je iskazao političke ambicije, u međuvremenu je splasnula, pa je magnat 2014. godine priveden zbog sumnje da je prao novac prilikom kupnje naftne kompanije Bašnjeft.