Otvoreno morejedinstveni užitak

Nesvakidašnja turistička ponuda: u ovom dalmatinskom mjestu možete uživo promatrati igru dupina; 'Dođu nam blizu broda!'

Piše Ana Franić
30. kolovoz 2018. - 00:52
rgx time: 3.6954879760742E-5

Od prošle godine jedinstveni užitak nudi Mihovil Bašić u svom obrtu "Žižanj" pod nazivom Dolphin watching tour – Murter. Mihovila najčešće možete s gostima pronaći oko otoka Vrgade ispred Pakoštana gdje promatra uzbudljivu igru dupina koji spadaju u najomiljenije morske sisavce. Ideja za ovom, sasvim drukčijom turističkom ponudom došla mu je sasvim slučajno, a danas je takva vrsta izleta postala popularna diljem obale.

- Organiziranjem izleta za promatranje dupina počeo sam se baviti prošle godine. Slučajno sam prisustvovao predavanju instituta "Plavi svijet" koji proučava kretanje i život dupina i kornjača, a njihovo predavanje zainteresiralo me za ovu temu. Počeo sam istraživati ponudu i doznao da je u svijetu najpoznatije promatranje kitova. Proučavao sam način na koji se promatraju kitovi i uz pomoć toga osmislio svoj izlet - kaže nam Mihovil Bašić, vlasnik obrta "Žižanj" koji nudi izlet Dolphin watching tour – Murter.

Izleti se organiziraju dva puta dnevno i traju otprilike dva i pol do tri sata, a najčešće lokacija im je oko otoka Vrgade. Nakon promatranja dupina slijedi kupanje u nekoj od susjednih uvala.

- Otkako su postavljeni riblji kavezi za uzgajališta oko Vrgade primijetili smo sve više dupina, a znamo ih vidjeti u skupini od pet pa sve do 20 dupina - govori Bašić, dodajući da ne zna točan broj populacije dupina na tom području.

Ulaskom na brod, vodič gostima daje najbitnije informacije o dupinima, njihovu kretanju i životu. Brodom se obilaze lokacije Murterskog akvatorija na kojima se dupini inače nalaze. Kada pronađu dupine, izletnici im se s brodom polako približavaju, a trajanje promatranja ovisi o njihovu ponašanju i okolnostima.

- Dupini se ponekad odluče približiti brodu što izaziva opće oduševljenje naših gostiju, a na određenoj blizini čujemo i njihovo glasanje. Naravno, treba imati na umu da su dupini divlje životinje čije je ponašanje nepredvidljivo, objašnjava Bašić, napominjući da ako na izletu gosti ne vide dupine, imaju pravo na besplatan izlet ponovnog promatranja dupina u roku od 20 dana.

- Ovo ljeto nam se to dogodilo tri puta, ali gosti su na sljedećem izletu vidjeli dupine tako da nisu bili uskraćeni za to iskustvo. Dolaze nam gosti iz različitih zemalja, a najviše je Nijemaca, Mađara i Talijana - govori nam ovaj inovativni turistički poduzetnik koji je spojio ljubav prema moru s inovativnom poslovnom idejom.