Otvoreno moredrž se kraja...

Ministarstvo mora uputilo upozorenje nautičarima i pomorcima zbog promjene vremena za vikend: evo što se savjetuje vlasnicima brodova koji misle ploviti Jadranom

Piše PSD

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uputilo je preporuku za nautičare i pomorce koji se pripremaju za plovidbu ovog vikenda, budući su meteorolozi najavili neverine na Jadranu, jaki vjetar, kišu te grmljavinu.


"Nastavno na objavljenu prognozu za pomorce Državnog hidrometeorološkog zavoda, ovim putem želimo uputiti preporuku i na dodatni oprez pozvati nautičare, pomorce, kao i sve one koji planiraju isploviti na more tijekom ovog vikenda, odnosno 25. i 26. kolovoza 2018. godine.

Naime, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za predstojeći vikend najavljeni su mogući neverini u poslijepodnevnim satima duž obale, a u drugom dijelu noći na sjevernom Jadranu. Državni hidrometeorološki zavod izdao je METEOALARM prema kojem se na pojedinim područjima mora može očekivati jači vjetar, kiša i grmljavinsko nevrijeme koje može biti opasno ili potencijalno opasno. Podsjećamo kako se upravo tijekom nepogodnih vremenskih prilika dogodi i do 30 posto više pomorskih nesreća.

Primjerice, samo tijekom posljednjeg nevremena zabilježenog sredinom ovog mjeseca, zaprimljeno je više od 120 poziva pogibelji na moru te provedeno 50 spasilačkih akcija, a u kojima su službenici lučkih kapetanija spasili 65 osoba. Stoga, pozivamo sve još jednom da:

- Prate vremensku prognozu i ne isplovljavaju na more ukoliko prognoza ne bude povoljna.

- Osiguraju vezove svojih plovila u lukama.

- Sigurno sidre u uvalama zaklonjenim od vjetra i valova. * Imaju na plovilima svu potrebnu opremu te, ukoliko se u trenutku nevremena ipak nađu na moru, budu u blizini sigurnih luka. * Provjere ispravnost prsluka za spašavanja, kako za odrasle tako i za djecu.

- Koriste besplatnu aplikaciju Ministarstva napravljenu za pomoć nautičarima - NIS, a koja je dostupna putem Google Play i Apple storea na hrvatskom, slovenskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, češkom, slovačkom, poljskom, mađarskom, španjolskom i ruskom jeziku. Putem NIS aplikacije može se, između ostaloga, pratiti vremenska prognoza te, u slučaju nesreće na moru uputiti poziv u pomoć službi traganja i spašavanja na moru, s podatkom o lokaciji na kojoj se nalaze.

- Uz to, ponavljamo kako se za svaku pomoć na moru, poziv može uputiti i na besplatni broj telefona 195.

Dodajemo i kako će se, zbog najavljene promjene vremena tijekom ovog vikenda, osigurati pripravnost svih plovila lučkih kapetanija prema procjenama područja najveće ugroženosti. Podsjećamo kako se djelatnici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC), djelatnici lučkih kapetanija od Pule do Dubrovnika te lučkih ispostava diljem obale, brinu o svima koji plove našim morem 24 sata dnevno, svakog dana u tjednu, tijekom cijele godine. Pozivamo stoga sve još jednom na oprez", stoji u priopženju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

#JADRAN#POMORCI#NAUTIčARI#PROMJENA VREMENA#MINISTARSTVO MORA