Otvoreno moretko se ne bi pohvalio?

Ima ih i u Jadranu! Fotografija ogromne lignje od 25 kilograma izazvala živu diskusiju, mnogi se pitaju nije li možda prežilava...

Piše T.S.M.
shutterstock_1466063312

Jeste li znali da u Jadranu žive lignje vrste Thysanoteuthis rhombus, koje narastu do metra dužine i mogu težiti čak 30 kilograma? Na Podvodnom.hr tvrde da je tako te da su se primjerci 'dijamantne lignje', doduše ne takvih proporcija, u nas već hvatali, a neki od pratitelja njihove Facebook stranice to su potvrdili. Na službenom 'fejsu' objavljena je i fotografija primjerka ulovljenog u Grčkoj, teškog, kako je ustvrdio autor fotografije, čak 25 kilograma. Taj podatak izazvao je živu diskusiju među članovima, a mnogi su se i zapitali nije li tako velika lignja previše žilava da  bi se moglo uživati u njoj.

A mi nismo bili lijeni malo provjeriti i našli smo podatak da je primjerak ove vrste ulovljen, prema službenim podacima, u prosincu 2006. godine u sjevernom Jadranu. Točnije, kod otočića Dolfin, nenaseljenog otočića u Kvarneriću, zapadno od najsjevernijeg mjesta otoka Paga. Ulovljen je peškafondom, na dubini od oko 10 metara i težio je 1272 grama. Bio je to muški primjerak, a plašt mu je bio dug 346 milimetara. Je li bio ukusan vjerojatno nikad nećemo doznati jer završio je u malakaloškoj zbirci Prirodoslovnog muzeja u Rijeci.

'Lignja od 25 kg ulovljena u Grčkoj. Čim smo je objavili znači da se može uloviti u Jadranu, odnosno već se lovila kod nas samo ne ovoliko velika, za sada. Radi se o vrsti lignje (Thysanoteuthis rhombus), bez lokalnog naziva, ako ćemo prevesti strane nazive zvala bi se dijamantna lignja. Inače vas molimo da nam dojavite ulove neobičnih vrsta ali ovaj put to ne moramo kazati jer sigurno će se čuti o tome. Tko ne bi odolio pohvaliti se takvim ulovom?', stoji uz fotografiju.

#THYSANOTEUTHIS RHOMBUS