Scena Showbizz

MRAČNE SILE Ante Kostelić uredio knjigu o vojnicima SS-a

"Waffen SS, mračne sile zločinačke postrojbe" naslov je knjige Hrvoja Spajića koju je uredio Ante Kostelić, otac i skijaški trener hrvatskih olimpijaca Ivice i Janice te strastveni čitatelj, piše tportal.

Marijan Boršić, prevoditelj i izdavač, te uz Antu Kostelića, suvlasnik izdavačke kuće Stih u čijoj nakladi izlazi povijesna knjiga "Waffen SS", kazao je kako se radi o objektivnom prikazu postrojbi SS-a.

- Hrvoje Spajić autor je knjige o nastanku tih paravojnih postrojbi formiranih kako bi Hitleru omogućile dolazak na vlast, da bi je sačuvao. Knjiga je to o elitnim postrojbama koje su sudjelovale u Drugom svjetskom ratu. Autor je na objektivan način prikazao njihovo vojničko umijeće, ali i kako su se ogriješili o međunarodno pravo - ukratko je knjigu, koja još nije izašla iz tiska, opisao Boršić.

Prema njegovim riječima, "Waffen SS" bogato je ilustrirana dokumentarnim fotografijama iz Drugog svjetskog rata te crtežima koje je napravio pisac knjige Spajić.

Boršić je u izjavi tportalu istaknuo kako postoje zlonamjernici koji bi na razne načine mogli tumačiti urednički rad Ante Kostelića na knjizi o postrojbama SS-a.

Podsjetimo, Ivica Kostelić zgranuo je javnost kada je nakon pobjede u Kranjskoj Gori 2003. izjavio da se na startu osjećao "spreman poput njemačkog vojnika 22. lipnja 1941. godine."

- Ističem da se prvenstveno radi o kritici te pojave jer postoji opasnost da Anti Kosteliću netko prilijepi krivu oznaku - rekao je Boršić i dodao kako je Kosteliću, kojeg smatra jednim od deset najboljih poznavatelja povijesti u Hrvatskoj, Spajićevu knjigu dao na čitanje kako bi autora upozorio na eventualne pogreške. Hrvoje Spajić je, naime, povjesničar po struci.

Naslovnica Showbizz