Scena Showbizz

Zinedin Zidan - heroji, a ne huligani

Tvorci prošloljetnog hita ‘Panthagana’ za publiku su , u ritmu bossanove, punka, metala, pripremili pjesme koje rješavaju probleme Hajduka, podizanja nataliteta...

Tvorci prošloljetnog hita ‘Panthagana’ za publiku su , u ritmu bossanove, punka, metala, pripremili pjesme koje rješavaju probleme Hajduka, podizanja nataliteta...

Zinedinovci: ‘Često bi splitsku urbanu gerilu pojela estrada,
ali sad i oni lagano blijede, pa prilike idu nama u korist...”
Nakon hitova ‘Panthagana’ i ‘Sidin i čekan’, splitsko-zagrebačka grupa ‘Zinedin Zidan’ ovih je dana lansirala novi spot za pjesmu ‘Kako san s dizalice pa’, koja će najaviti dugoočekivani album prvijenac naslova ‘Heroj, a ne huligan’.

Autorska okosnica grupe su Splićanin sa zagrebačkom adresom Vjeran Mišurac i njegov dugogodišnji prijatelj Dean Dergić. Priča o bandu neobičnog imena, posuđenog od nogometne legende francuske reprezentacije, počela je tulumom u Veslačkoj ulici, na kojemu je nastala zezalica ‘Panthagana’, da bi snimka nekako došla do radijskih urednika, nakon čega postaje ljetnim hitom.

“Super je što ništa nije namješteno, nikad nismo planirali projekt ‘Zinedin Zidan’, sve je nastalo spontano, iz zafrkancije, a završilo je najboljim mogućim rezultatom – snimanjem albuma i velikom podrškom izdavačke kuće ‘Dancing Bear’. Na albumu koji će se idućeg tjedna pojaviti na tržištu nalazi se 13 stvari. Materijal nije u istom žanru, ima bossanove, jazza, punka, afro-cubane... I jedan i drugi imamo 35 godina i kroz naše je glave do sada prošlo puno glazbe...”, objašnjava Mišurac žanrovsko šarenilo albuma ‘Heroj, a ne huligan’.

Vjeran i Dean glazbom se bave od najranijeg puberteta. “Stalno smo radili sessione, a imali smo i band u srednjoj školi, koji se zvao ‘Prljave komunjare’. To je još bilo vrime kad je trajala Jugoslavija...”, sjeća se Mišurac svojih glazbenih početaka. Pjesme ‘Zinedina Zidana’ kroz šaljivi odmak skiciraju sliku hrvatske i dalmatinske svakodnevice, koja nije nimalo ružičasta.

“Ovaj naš humor je simptomatičan i mislim da ga ne bi ni bilo da živimo u sretnoj, nasmijanoj i socijalno pravednoj sredini. Istina je da volimo zafrkavati i sprdati se s ozbiljnim stvarima”, objašnjava Mišurac poetiku banda te dodaje kako im gode epiteti kojima ih prozivaju ‘hrvatskim Zappom’, no ipak smatraju da su bliži slovenskim punk pionirima – ‘Buldožerima’.

Pojava grupe poput ‘Zinedina Zidana’ nastavlja se na tradiciju splitskog pop-rocka, koja traje još od sredine 70-ih. “Ja bih spomenija grupu ‘Metak’, ali bilo je tu bandova koji nisu dobili zasluženu pozornost. Često bi tu splitsku urbanu gerilu pojela estrada, ali sad i oni lagano blijede, pa prilike idu nama u korist...”, smatra frontman ‘Zidana’, koji na kraju razgovora najavljuje i suradnju s legendarnim splitskim punkerom Svetom Dalmatinskim u njegovoj pjesmi ‘Torcida u svemiru’!

 

O čemu se tu pjeva...

‘Stakloman’ – Lagani groove o manijaku kojemu je opsesija razbijanje stakala.
‘Đapić i Bandić’ – Riječ je o tome da bi sve cure htjele savršene frajere, a na kraju ih dopadne lik koji je vitak kao Đapić i trijezan kao Bandić.
‘Kako san s dizalice pa’ - Ćaća mi je ‘škveranin’, pa san to mora napravit, to je obrada jednoga starog brazilskog punka, kojega se više nitko ne sića.
‘Rio de Janeiro’ – Priča o južnjačkom gradu u kojemu vlast samo jede i pije i ništa ne radi.
‘Super sonična super pizda’ – Lagani afro beat s primjesama hard rocka, koji govori o tehnološkom izumu koji će riješti problem s natalitetom u Hrvata.
‘Sidin i čekam’ - Frajer kuva žensku i loče, to je drugi reggae na albumu.
‘Gajger Miler Fank’ – fank koji na kraju postaje heavy metal, pisma koja rješava problem ‘Hajduka’.

 

Naslovnica Showbizz