Scena Showbizz

stobrečanin koji je glumu završio na LEE STRASBERG INSTITUTU u NEW YORKU TVRDI:

Alain Blažević: Usprkos zvijezdama Hollywoood je selo

stobrečanin koji je glumu završio na LEE STRASBERG INSTITUTU u NEW YORKU TVRDI:

Markantni 38-godišnjak, glavni lik nove ‘Dukatove reklame’, nesuđeni je pravnik, koji ipak nije odolio zovu glume. No srce ga je vuklo u Split i usprkos potpunoj poslovnoj neizvjesnosti odlučio je tu ostati

Stobrečanin Alain Blažević novo je televizijsko lice, koje smo već imali prilike vidjeti u gostujućoj ulozi jedne od epizoda “Ponosa Ratkajevih” te nove “Dukatove” reklame, a od jeseni će se moći gledati u ulozi glavnog negativca domaće sapunice “Zabranjena ljubav”.

Nije riječ o debitantu pred kamerama, kako se može pomisliti, obzirom da se do nedavno nije pojavljivao na domaćim ekranima. Iskustvo glume ovaj je markantni 38-godišnji povratnik u Hrvatsku stekao u Hollywoodu.

Iako se ne može pohvaliti gostovanjima u svjetski znanim serijama, Alain Blažević nije tek pao s neba - diplomu je stekao na prestižnom Lee Strasberg Institutu u New Yorku, onom istom iz kojeg je posljednjih desetljeća izašao nemali broj Oscar-ovaca, Tony-evaca i Emmy-evaca.

Ni to mu nije bilo dovoljno, pa je uspio izboriti svoje mjesto u katedri uglednog postdiplomskog studija na “Neighborhood Playhouse” glumačkoj školi Sanforda Meisnera u New Yorku.

Stoga čudi da se, kako kaže bez predumišljaja, nakon punih 12 godina života na relaciji New York-Los Angeles naše gore list odlučio vratiti u Hrvatsku.

- Stigao sam se u potpunu neizvjesnost, a jedino što mi je bilo bitno je biti doma. Kroz sve ove godine shvatio sam tko sam, ali i to da u glumi nije bitno gdje stanuješ. Važno je samo da sam u ‘zatišjima’ tamo gdje mi je srce, a to nije New York ili Berlin, već Split - odlučno će Blažević.

Transfer se nije dogodio iznenada već je prije nekoliko godina glumac preselio u Berlin, budući da je u njemačkom gradiću Weisbadenu odrastao, a u Münchenu sanjao o odvjetničkoj karijeri.

- Ubrzo nakon što sam upisao pravni studij, došao sam do knjige “Metod acting” Lee Strasberga i shvatio da je jedino čime se želim baviti gluma - objašnjava Blažević zašto je odabrao ponajbolju glumačku školu na svijetu.

Pa iako za Hollywood kaže da je selo, a prilike da na Strasbergerovom Institutu upoznaje zvučna glumačka imena ukazivala su mu se svakodnevno, našeg glumca takva poznanstva ne diraju.

- Ne želim biti banalan, poput onih koji u javnost izvlače nekoliko zajedničkih sekundi u liftu ili razmjenjenih rečenica sa slavnom osobom, iako sam imao mnogo više od toga - skroman je Blažević, optužujući za svoju prizemljenost dalmatinske gene. No, daleko je od toga da u Hollywoodu teče med i mlijeko, jer osim glume Stobrečanin je radio i brojne druge poslove da bi osigurao egzistenciju.

- Biti bijeli Europejac na američkim ulicama znači da si u apsolutnoj nemilosti. Jer, Amerikanac će radije vidjeti Portorikanca znajući da od njega može očekivati da čisti gradske ulice, dok u nama vidi jaku konkurenciju - tvrdi Blažević.

ivana dujmović

Najbolji debitantski scenarij

Kako je osim uloga u kazalištu, low-budget filmovima i sapunicama Stobrečanin radio i kao “ghost-writer” u hollywoodskim studijima, prepravljajući scenarije, dolaskom u Berlin okušao se i u pisanju, za što je od strane Njemačkog saveza pisaca nagrađen za najbolji debitantski scenarij.

Čovjek od reklama

Zahvaljujući inozemnim agentima glumac je dosad odradio nekolicinu nacionalnih reklama, od hrvatskog T-Mobilea, VW Passat reklamu za rusko tržište, Miller Draft kampanju za američko pivo, pojavljuje se i u Berlin Image Film instalaciji o gradu Berlinu smještenoj u muzeju “Getty” te reklami za N-TV njemačku televiziju.

 

Naslovnica Showbizz