Scena Showbizz

NERAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Čak ni kraljica ne može dobiti jednaku plaću

NERAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Netflixovi producenti priznali su kako je Claire Foy, zvijezda popularne serije "Kruna", manje plaćena od kolege Matta Smitha. U prve dvije sezone nagrađivane serije Claire je glumila mladu kraljicu Elizabethu II. u ranim godinama njene vladavine, a Matt je glumio njenog supruga, princa Philipa.

Suzanne Mackie i Andy Harries, producenti serije, nejednakost u plaćama glavnih zvijezda otkrili su na međunarodnoj televizijskoj konferenciji u Jeruzalemu, a kazali su kako je Smith bio bolje plaćen zbog slave stečene u BBC-jevoj seriji "Doctor Who" u kojoj je glumio od 2010. do 2014. godine.

Nisu, međutim, objasnili zašto je i u drugoj sezoni Claire Foy bila manje plaćena nakon što je postala slavnija i dobila nekoliko nagrada za ulogu u "Kruni". Nakon prve sezone Claire je osvojila Zlatni globus i nagradu glumačkog ceha, a bila je nominirana i za nagrade Emmy i BAFTA. Smith je imao nekoliko nominacija, ali nije osvojio nijednu nagradu.

Nakon što je informacija o manjoj plaći glavne zvijezde u odnosu na njenog kolegu dospjela u javnost, gnjevni fanovi su na društvenim mrežama izrazili nezadovoljstvo, jedan od njih je napisao "ni kraljica ne može dobiti jednaku plaću". Suzanne Mackie je kazala kako u sljedećim sezonama "Krune", koja prati vladavinu i život Elizabethe II., "nitko neće moći biti bolje plaćen od kraljice".

Otkriveno je kako je u prve dvije sezone Claire Foy bila plaćena 40.000 dolara po epizodi, ali još nije poznato kolika je bila plaća Matta Smitha. Olivia Colman će glumiti kraljicu u trećoj i četvrtoj sezoni kako bi se pratila kraljičina dob proteklih desetljeća, dok bi princa Philipa trebao glumiti slavni Hugh Laurie.

Naslovnica Showbizz