Scena Showbizz

ŽELI 'ŠIRE PUSTITI KORIJENJE'

Sinjanin Ante je od baluna puno očekivao, a onda je morao kopačke objesiti o klin; Propjevao je u klapama, a sad ne krije da želi postati kralj Balkana

ŽELI 'ŠIRE PUSTITI KORIJENJE'

Zlobnik bi ga nazvao odmetnikom iz klapa, a dobronamjernik pjevačem koji se odlučio osamostaliti. Ono što je sigurno jest sljedeće: Ante Galić, slavuj iz Sinja, učio je od najboljih.

Barem ako govorimo o klapskim formacijama, jer je zanat brusio najprije u klapi Sinj, a onda u splitskom "Rišpetu", te u međuvremenu bio dio projekta za Eurosong, to jest pjevao u sastavu "Klape s mora". Istinabog, te 2013. godine u švedskom Malmöu se naši "etnopredstavnici" nisu proslavili plasmanom, no kompliment je biti izabran od strane ozbiljnog selektora Mojmira Čačije, koji je u iste klapske redove tog jednokratnog projekta uvrstio i Marka Škugora, te među ostalima i Bojana Kavedžiju, prvaka ansambla "Lado".

A, ruku na srce, tridesetogodišnji Galić "propjevao" je relativno kasno; upravo je Čačija "krivac" za to jer je prvi imao priliku čuti njegov punokrvni tenor po lokalnim feštama, sasvim "revijalno". Do tada je – točnije, do svoje dvadeset i treće godine – Galić lutao bespućima nogometnih terena, kako je sam uz osmijeh priznao dok smo pili kavu.

- Bio sam nogometaš, poluprofesionalan, i od toga sam očekivao puno. A onda se dogodila ozljeda leđa, kopačke sam morao objesiti o klin, i istodobno me Čačija pozvao da pjevam za klapu ¸"Sinj". Ušao sam u njihove redove 2010. godine, i ostao skoro pet godina – sažima Galić, koji nakon "sinjske faze" i projekta "Klape s mora" nije mogao odbiti još jedan primamljivi poziv...

Nisam odolio

- Pero Kozomara pozvao me da pjevam za "Rišpet", i nisam odolio. Osjećao sam da je to prava stvar, odskočna daska za samostalnu karijeru koju sam oduvijek priželjkivao – iskren je zgodni mladi pjevač, koji je na putu da svoj konačni cilj – pjevati samostalno i biti prepoznatljiv na Balkanu – počne i ostvarivati. Vrlo planski, rekli bismo; jer, nakon što je istupio iz najboljih klapskih redova započeo je uzimati intenzivne satove pjevanja kod profesorice Denis Vasilj kako bi svoj moćni vokal, tenor, doveo do savršenstva...

- Završio sam Opću gimnaziju Dinka Šimunovića u Sinju i nemam formalnog glazbenog obrazovanja, no to ne držim hendikepom jer ne stremim postati skladatelj niti profesor. Želim pjevati najbolje što mogu, i to sam spreman učiti i usavršavati – gorljivo će pjevač, koji – vjerujte – već sad zvuči predivno.

Antu Galića možemo, naime, čuti u eteru s njegovim singlom-prvijencem "Kad ti žena ljubav da". Kako ništa ne bi prepustio slučaju, izabrao je vrhunski autorski tim: tekst je napisao Neno Ninčević, a glazbu i aranžman potpisuje Fedor Boić. Singl je dobio i "videopodršku", to jest spot koji je režirao Ivan Miladinov, a vrti se na državnim TV-postajama...

- Snimali smo u jednom napuštenom objektu na području Zagreba, a okosnicu reduciranog scenarija čini sjena balerine koja pripada Steli Gajski. Scenarij i koreografiju osmislila je Suzana Sliva – približava Galić, koji će ovih dana u sinjskoj galeriji "Sikirica" u sklopu Alkarskih dvora uz klavirsku pratnju glazbenika Salvadora snimiti i cover Toše Proeskog "Još uvijek sanjam da smo zajedno".
- Toše je bio fenomenalan pjevač, i želja mi je imati pjesme na tragu te najljepše zamislive balkanske pop-priče.

Želi više od 'krša i makije'

​U Dalmaciji imamo sjajnih tenora koji su, međutim, lokalno ukorijenjeni u dalmatinski krš i makiju, a ja bih htio korijenje pustiti šire – slikovito će naš mladi sugovornik, veliki štovatelj i Zdravka Čolića, Harija Varešanovića, Coce, Olivera... Od stranih kolega divi se Bocelliju, Michaelu Boltonu i drugim tenorima, te vjeruje da će im se svojim budućim radom približiti, ali tako da publici ipak ponudi nešto novo i originalno.

O tome koliko ozbiljne planove ima govore i službene stranice na čak tri društvene mreže: Facebooku, Instagramu i Twitteru, brižljivo ažurirane i već sad s brojnim pratiteljima.

A dok ne realizira glazbenu karijeru u svoj punini, Galić radi kao voditelj jednog ugostiteljskog objekta u Hanu kod Sinja. Nije zažalio što je izišao iz klapskih formacija jer neke odluke naprosto zahtijevaju oštre rezove. Uostalom, kad je čarolija glazbe u pitanju, svaki je gubitak svojevrsni dobitak... Pogotovo ako je netko obdaren glasom (i stasom!) kao Ante Galić.

 

Naslovnica Showbizz