Scena Showbizz

splitski pjevač najavljen kao najjača međunarodna akvizicija ljetnog festivala u susjedstvu

Petar Grašo glavna zvijezda festivala u Srbiji

splitski pjevač najavljen kao najjača međunarodna akvizicija ljetnog festivala u susjedstvu

Grašo bi, najavljuju producenti, u Vrnjačkoj banji trebao nastupiti u pratnji dvadeseteročlanog benda i iščekuje se s veseljem. Popularnosti svjedoči i tiraža njegova albuma ‘Šporke riči’, koji je ondje prodan u preko 40.000 primjeraka, u odnos

Nakon nastupa brojnih inozemnih zvijezda poput Tota Cotugna, Bonnie Tyler te skupina “Vaya Con Dios” i “Gipsy Kings”, kao jedan od “headlinera” ovogodišnjeg festivala u Vrnjačkoj banji, koji slovi za jedan od najznačajnijih glazbenih događaja u Srbiji, u velikom je stilu najavljen - Petar Grašo.

Na gradskom trgu Promenada, u Srbiji očito iznimno popularan splitski pjevač nastupit će 6. lipnja, a kako je riječ o njegovu prvom koncertu u toj susjednoj zemlji, ne računamo li nastup na jednoj od gala večeri regionalnog glazbenog natjecanja “Operacija Trijumf”, producenti festivala iz tvrtke “Legat” najavljuju kako se iščekuje s velikom radošću.

Grašo bi, kažu, trebao nastupiti u pratnji dvadeseteročlanog benda. Poziv koji je za ovu godinu primio splitski pjevač samo je dodatno potvrdio njegovu popularnost kod tamošnje publike.

Više ga vole preko granice...

Naime, tiraža Grašina posljednjeg albuma “Šporke riči”, izdanog još 2004. godine, na kojem se nalazi i pjesma “Vera od suvoga zlata”, pobjednica Splitskog festivala 2003., u Srbiji je službeno premašila nevjerojatnih 40 tisuća primjeraka. Riječ je o višestruko većoj nakladi albuma nego što je to slučaj na domaćem terenu, gdje je prodano tek osam tisuća primjeraka.

Da stvar bude jasnija, koliku popularnost Petar Grašo uživa kod naših susjeda dokazuje i zlatna naklada njegova posljednjeg albuma u Sloveniji, odnosno 12 tisuća prodanih komada. Čak 50 posto više nego što ih je prodano u Hrvatskoj. O broju koncerata koje Petar uspješno odrađuje posljednjih godina u Deželi da i ne govorimo.

Nedostupan za komentare

Splitski pjevač poznat je po dugim diskografskim stankama, jer i “Šporke riči” su objavljene četiri godine nakon njegova prethodnog hitoidnog uratka, albuma “Utorak”, koji je, s 40 tisuća prodanih primjeraka, bio najprodavaniji solistički album u povijesti Slovenije!

Budući da Graši sjajno ide po susjedstvu, i da gaže, očito, sasvim uspješno dogovara i odrađuje i bez novih pjesama, vjerojatno u tome leži razlog i zašto mu se ne žuri u studio. Činjenica i da u Hrvatskoj ne ostvaruje bogznakakve nastupe i koncerte zacijelo ga previše ne mori.

Kad smo pokušali s njim kontaktirati da dobijemo odgovore na pitanja zašto je, kao prava zvijezda u devedesetima, posljednjih godina zanemario karijeru na domaćem terenu i kako gleda na, u odnosu na to, nerazmjerne uspjehe koje postiže kod publike u susjednim nam zemljama, u tome nismo uspjeli.

Nakon dvodnevnih poziva bili smo u mogućnosti razgovarati jedino - s njegovim glasom snimljenim na telefonskoj sekretarici. U istim nakanama nije nam mogao pomoći ni njegov menadžer. Tko će ga znati - vjerojatno opet negdje vani vrijeme krati...

 IVANA DUJMOVIĆ

 


 

Naslovnica Showbizz