Scena Showbizz

star wars

Sila se u Dubrovniku budi - danas!

star wars
Članovi udruge ljubitelja Star Wars MOS Croatia Matija Matečić (predsjednik udruge - Stormtrooper), Sandrino Požežanac (Darth Vader) i Marin Urbanc (Mandalorian) ponovno su posjetili Grad
STARWARS.COM.HR
Članovi udruge ljubitelja Star Wars MOS Croatia Matija Matečić (predsjednik udruge - Stormtrooper), Sandrino Požežanac (Darth Vader) i Marin Urbanc (Mandalorian) ponovno su posjetili Grad<br />
STARWARS.COM.HR
UZ OKVIR
UZ OKVIR
Sve će, uz podršku dronova iz zraka, nadzirati čak 200 zaštitara, a filmska će ekipa brojiti 600 ljudi. Za dronove će biti potrošeno pet milijuna kuna, a devet je palača na Stradunu za potrebe kulisa već 'restaurirano'

Stradun privremeno seli u drugu galaksiju, a Dubrovnikom počinje vladavina Jedi-vitezova i borba protiv mračnog Prvog reda.

Snimanje osmog dijela "Ratova zvijezda", čija je premijera najavljena za prosincac 2017., nastavlja se na hrvatskom jugu. Kulise su odavno "uokvirile" kuće i butige duž Straduna, uključena je i Velika Onofrijeva fontana, skaline pokraj Dominikanskog samostana, a na najveću će dubrovačku ulicu "sletjeti" i landspeeder, letjelica koja se u filmu kreće nenadmašnom brzinom, lebdeći tek malo iznad tla.

Vlahušić: Ostvarujem bajke!

Producentska kuća Formula, zadužena za logistiku, pobrinula da sve na setu bude na svom mjestu. Tijekom snimanja je najavljena i upotreba posebnog sustava protiv dronova kako slučajno niti jedan detalj sa seta ne bi procurio u javnost.

Gradonačelnik Andro Vlahušić, koji se tijekom svog nedavnog posjeta sjedištu LucasFilma u San Franciscu uvjerio u veličinu legendarnog Lucasovog univerzuma, raduje se početku snimanju.

– Konačno će početi! I oni zadnji nevjernici će početi vjerovati! Nema više bajki! Ostvario sam jednu od posljednjih bajki, doveo sam "Star Wars" u Dubrovnik i počinje snimanje.

Nema neostvarenih želja za filmaše, to je zadatak gradonačelnika i gradske uprave! Ispunjavat ćemo želje i Disneyu i Lucasu! – kazao je dubrovački gradonačelnik.

Nije htio otkriti hoće li ga netko od glumaca posjetiti ili će on posjetiti glumce na setu. Neslužbeno je najavljeno kako bi u Dubrovnik trebao stići američki glumac Mark Hamill kao Luke Skywalker te nova glavna glumica Daisy Ridley kao junakinja Rey.

Procjena je Hrvoja Hribara, ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra, kako će Hrvatska od "Ratova zvijezda" zaraditi vrtoglavih 38 milijuna kuna. U svakom slučaju, najveći okršaj "galaktičkog dobra i zla" do 17. će se ožujka odvijati u Dubrovniku. Sila će biti s Dubrovčanima.

Zaštitarske snage

Inače, sva sila zaštitara nadzirat će set, njih 200, uz zračnu podršku dronova. Stradun će danas od popodne do iza ponoći biti zatvoren. Doduše, i dvije već održane probe nadzirali su brojni zaštitari, ali je ekipu serijala znatno uznemirila fotografija sa svemirskom letjelicom, objavljena na društvenim mrežama, sa snimanja kod samostana Male braće.

Ubrzo se utvrdilo da je snimka nastala s jedinog prozora koji gleda na set: producenti ga nisu zakupili jer je vlasnik bio na putu te je promptno odlučeno da se za snimanja u nepokrivene prozore upere snažni reflektori te tako onemogući da itko snimi scene budućeg blockbustera.

Ali, za sedam dana snimanja naknada po svakom prozoru je 200 eura te vjerojatno neće trebati puno reflektora. Disney će s pet do petnaest tisuća kuna obeštetiti i dubrovačke trgovce koji će zbog snimanja zatvoriti trgovine, ali će korist od filma imati baš svi, a posebno Dubrovnik.

 

Darth Vader na Pedijatriji

Kako bi dodatno zakuhali "Star Wars" maniju u Dubrovniku, kostimirani članovi udruge MOS Croatia, njezin predsjednik Matija Matečić, te Sandrino Požežanac i Marin Urbanc već drugi put su stigli u Dubrovnik. U kostimima Dartha Vadera, Stormtroopera i maldalorijanskog plaćenika, pokazali su svoju humanu stranu posjetom Općoj bolnici Dubrovnik.

Ekipa iz Star Warsa oduševila je najmlađe pacijente s Odjela pedijatrije i medicinsko osoblje koje o njima brine.

– Nakon fotkanja s liječnicima i sestrama krenuli smo u igraonicu razveseliti klince koji su već bili spremni na naš dolazak. Čak su nam tražili i autograme, tako da će se brojni mališani moći pohvaliti potpisima Lorda Vadera, Stormtroopera i mandalorijanskog plaćenika – piše na webu hrvatskog Star Warsa.

 

Naslovnica Showbizz