Scena Showbizz

šibenska glumica uspješno gradi karijeru u velikoj britaniji

Danira Gović: Nije istina da vani zbog podrijetla mogu glumiti samo prostitutke

šibenska glumica uspješno gradi karijeru u velikoj britaniji

Biti Hrvat na stranom tržištu glumca ograničava, ali i daje mogućnosti, zanimljiv je. Mene zovu na castinge, dok se kolege Englezi, u moru milijuna istih, grčevito bore za posao

Biti Hrvat na stranom tržištu glumca ograničava, ali i daje mogućnosti, zanimljiv je. Mene zovu na castinge, dok se kolege Englezi, u moru milijuna istih, grčevito bore za posao

Je... ti” - najizlizaniju dalmatinsku psovku naučit će i Britanci, točnije sedam milijuna gledatelja, koliko ih prati seriju smještenu iza kulisa hotela s pet zvjezdica “Hotel Babylon”.

Upravo tim riječima, naime, četvrtu sezonu BBC-eva serijala, koja se upravo snima u Londonu, “otvara” 29-godišnja Šibenčanka Danira Gović u ulozi temperamentne hrvatske sobarice Tanye.

Budući da je na HTV-u tek počelo emitiranje druge sezone popularne britanske serije, na scenu ljutite Tanye koja nasapunana pod tušem ostaje bez vode, a zbog čega joj se “omakne”, hrvatski će gledatelji još neko vrijeme morati pričekati.

Daniru Gović domaće je gledateljstvo upoznalo ponajprije kao frizerku Angelinu Kovač u RTL-ovoj sapunici “Zabranjena ljubav”, jer su prve epizode dogodovština u “Hotelu Babylon” bile prikazivane u slabo gledanim terminima.

Jesen je donijela promjene, pa je “Hotel Babylon” zaslužio povlašteniji termin -ponedjeljkom oko 21.45, a već smo na samom početku njegova prikazivanja imali priliku vidjeti šibensku glumicu u glavnoj epizodnoj ulozi, u kojoj u jednom od hotelskih gostiju prepoznaje ratnog zločinca odgovornog za ubojstva civila u njezinu selu.

Premda je u prethodnim ulogama britanske produkcije glumila redom "balkanske" djevojke, primjerice, prostitutke, Danira ne smatra svoje podrijetlo ograničavajućim.

- Biti Hrvat na stranom televizijskom ili filmskom tržištu glumca s jedne strane ograničava, ali s druge ti daje mogućnosti, zanimljiv si. Mene u Londonu poznaju po mojim ulogama, primam pozive na castinge, dok se moji kolege i prijatelji Englezi, u moru milijuna istih, grčevito bore za posao. Ipak, na britanskom je tržištu sve manje uloga koje se vezuju uz raspad Jugoslavije, postali su inspirativniji Poljaci, čiji se broj doseljavanjem u Britaniju popeo na dva milijuna... - otkriva Danira.

Budući da je tempo snimanja nove sezone serijala već mjesecima zaokuplja po cijele dane, Danira je ovoga ljeta uspjela “pobjeći” iz studija na samo nekoliko dana, koje je provela kupajući se u svojem rodnom Šibeniku, ali i izbjegavajući sunce kako Tanyi ne bi zamjerili preplanulost.

- Došla sam do toga da želim živjeti, ali ne i raditi u Hrvatskoj. Uvjeti rada u Londonu su drukčiji, a kvaliteta nemjerljiva. Iako se veselim povratku u Zagreb nakon završetka snimanja, još više bi me veselila uloga kojoj se nadam u jednoj poznatoj, nagrađivanoj BBC-evoj dramskoj seriji... - priznala nam je Danira.

Danira ne glumi lažnu nezainteresiranost, kaže da je veseli upoznavanje slavnih osoba iz filmskog ili javnog života, pa nakon omiljene poznanice Joan Collins, za koju kaže da je prava diva, u najnovijoj sezoni Šibenčanka glumi s Tonyjem Robinsonom, šaljivim slugom Baldrickom iz BBC-jeva klasika “Crna Guja”.

- On je genijalac! I kad moraš biti ozbiljan, uz njega se ne možeš suzdržati od smijeha. Obožavam ga... - kaže Danira, a pohvale ima i za Kelly Osbourne, za koju kaže da je “slatka i otvorena”, te da već od prvog trenutka osjećate “kao da je poznajete čitavi život”.

Osim na poslovnom planu, Danira je sretna i u ljubavi - potpora joj je tajanstveni muškarac, no više od toga da je Hrvat glumica nam nije htjela otkriti.

Sobarica postaje domaćica

Iako je lik sobarice u ‘Hotelu Babylon’ po scenariju bio beznačajan, Danira mu je dala na važnosti, pa tako u četvrtoj sezoni, koja se upravo snima, biva promaknuta u domaćicu hotela.

Konobarenje presudilo

Nakon završene srednje ekonomske škole, Danira je stigla u London kao babysitterica. Radeći kasnije kao konobarica u londonskom National Theatreu, zaljubljuje se u glumu. Upisuje i završava Dramsku akademiju u Londonu i njena priča kreće...

Bondova djevojka

Danira je na televiziji debitirala u epizodnoj ulozi Mađarice željne udaje u serijalu “Seks i neki drugi grad”, koja se nedavno prikazivala i na HTV-u, a nastupila je i u britanskom serijalu o životu prostitutki “Sex Traffic”. Manju ulogu dobila je i u filmu “The Mother”, u kojem glumi novi James Bond Daniel Craig.

 

Naslovnica Showbizz