Scena Showbizz

samozatajni genij

Mario Tomić: U Americi sam zvijezda, želim i u Hrvatskoj uspjeti

samozatajni genij

Tomić je i autor jedne od triju skladbi koje je službeni ‘publisher’ za iPhone, Jazz life app uvrstio na svoju glazbenu listu

Dok neki u Lijepoj našoj ruše rekorde posjećenosti koncerata u klubovima i kafićima, i o tome uredno informiraju medije, drugi Hrvati osvajaju svjetske radijske ljestvice i portale diljem globusa, a o tome nitko pojma nema. Jedan od potonjih, samozatajnih genijalaca je jazz-gitarist Mario Tomić, koji je vjerojatno upravo zbog te osobine, samozatajnosti, postao umjetnik, a ne narodnjak.

Daroviti 38-godišnji Splićanin proglašen je najboljim gitaristom svijeta još 2005. godine po renomiranom “Guitar Recordsu”, dok je danas nositelj Srebrne nagrade za jazz-fusion skladbu godine, a koju mu je dodijelila američka glazbena kuća “Uplaya”. Stvar se zove “Tribual fusion” i može se preslušati na tražilicama, kao i na službenoj stranici glazbenika.

No, ni to nije sve: Tomić je dio uglednog društva od deset najboljih glazbenika svijeta po mišljenju urednika tristotinjak portala, u klasi instrumentalno-progresivnog rocka! Ono o čemu Mario priča, kao i njegova glazbena gostovanja na svjetskim radijskim postajama uredno su dokumentirani na web-stranicama, napominje naš sugovornik svim nevjernim tomama.

Ono što je, međutim, Hrvatima bliskije i razumljivije jest činjenica da je skladao glazbu za televiziju, više od 300-400 glazbenih tema za lokalnu TV Jadran, ali i za emisije na državnoj dalekovidnici: “Globalno sijelo”, “Dobro jutro, Hrvatska” i neke druge. Uglazbio je i dva dokumentarca: “Tolerancijom do mira” i “Meditacija sunca”, izdao četiri CD-a (u svim oblicima, napominje), svirao s glasovitim gitaristom Tommyjem Emmanuelom na Prokurativama, i uopće, stalno radi posao za koji treba tim od deset ljudi: sklada, aranžira, snima, svira i producira uglavnom sam! No, unatoč dosadašnjoj praksi, odlučio se ekipirati, i okupio je bend za ljetna koncertna događanja.

O čemu je riječ? - To je zapravo glazbeni trio sastavljen od Jadrana Dučića na bubnju i Nenada Bege na basu, uz moju malenkost – skromno će Tomić. Svirat će diljem obale, najavljuje, jer ipak je inozemni uspjeh jedno, a prolaz kod domaće publike sasvim druga pjesma. Zanimljivo je i da je Tomić autor jedne od triju skladbi koje je službeni “publisher” za iPhone, Jazz life app uvrstio na svoju glazbenu listu. Tako našega glazbenika može poslušati više od milijardu korisnika mobilnih uređaja iPhone! Svaka čast, majstore!

lenka gospodnetić
snimio nikola vilić/cropix

Naslovnica Showbizz
Page 1 of 7FirstPrevious[1]234567Last