Scena Showbizz

u splitskoj areni gostovali su virtuozi iz sankt petersburga

BALET U SPALADIUMU Ruska ledena čarolija očarala - na razočaravajućoj pozornici (FOTOGALERIJA)

u splitskoj areni gostovali su virtuozi iz sankt petersburga
U okolnostima kad smo svi svjesni da je stranim izvođačima - ne računajući DJ-eve 'svjetskog' glasa - Split zadnja rupa na svirali, pa nas zaobilaze jer smo 'izvan rute' i nerentabilni, uistinu trebamo biti sretni što nas je svojim gostovanjem počastila garnitura plesača Ruskog državnog baleta iz Sankt Petersburga s baletom Uspavana ljepotica.

No, u prostoru Spaladium Arene, gdje je najavljena grandiozna pozornica opremljena s tri tone leda, koji se na pozornici treba lediti 20 sati i svakih 20 minuta polijevati kako bi bila adekvatna zahtjevnim plesačima (prema riječima direktora dvorane), ista ta pozornica izgledala je - provincijalno.

Vidno razočarana gabaritima pozornice, publika (mahom sastavljena od žena srednjih godina, to jest generacije koja je odrasla na Trnoružici i bajkama Hansa Christiana Andersena), napučila je smanjeni prostor Spaladiuma. No, i u takvom, za dobru trećinu skraćenom prostoru, moglo se posvuda vidjeti po nekoliko praznih sjedalica, što je lako objasniti; cijena ulaznice bila je od 150 do 220 kuna.

Dakako, samom baletu nema se što prigovoriti; točnije, tradicionalnom baletu s elementima klizanja na ledu, na visokoj umjetničkoj razini, s koreografijom Konstantina Rassadina uz glazbu Petra Iljiča Čajkovskog. No, u prostoru kakva je Arena, plesači su čak i publici u blizim redovima izgledali poput lutkica u glazbenoj kutijici na navijanje...

Dozu digniteta, to jest približavanja Arene ambijentu teatra pokušali su dati redari na ulazu, koji su posjetiteljima revno oduzimali kokice, a događaj je očito ocijenjen kao visokorizičan jer su se na ulazu morale ostaviti i kemijske olovke, valjda kao potencijalno oružje. Sve u svemu, dvosatna priredba na kojoj se nitko nije, pored tri 'i kusur' tone leda, smrznuo.

Lenka GOSPODNETIĆ
snimio: nikola vilić /cropix
Naslovnica Showbizz
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last