Scena Showbizz

slavni pjevač i njegov orkestar tamburaša za salaše, snaše i kočijaše stižu u spaladium arenu:

Zvonko Bogdan najavljuje: Prošetat ću Splićane Panonijom

slavni pjevač i njegov orkestar tamburaša za salaše, snaše i kočijaše stižu u spaladium arenu:

Popularni bunjevački pjevač Zvonko Bogdan 18. prosinca opet će zapjevati u Splitu, i to prvi put nakon 33 godine, kada je, kako se prisjeća, nastupio na središnjem splitskom trgu s orkestrom Janike Balaža i dvije pjevačice.

- Ovaj put dolazim s najvećim tamburaškim orkestrom koji broji dvadeset jednog člana - objašnjava Bogdan dodajući da će koncert biti tamburaški.

Organizator Renco Posinković iz Spaladium Arene dodaje da je upravo zbog 21 poznatog tamburaša koncert stavljen u nedjelju.

- Svi ti ugledni glazbenici imaju angažmane po kazalištima i razne nastupe, pa je koncert mogao biti samo u taj slobodni dan - objašnajava Posinković termin nastupa.

Osim što je poznat po tome što ne govori o politici i nerado stoji pred novinarskim mikrofonom, Zvonko Bogdan ne želi govoriti ni o repertoaru.

- To će biti koncert koji će predstaviti Panoniju. A ona nije mala. To je ravnica kroz koju, eto, ja desetkee godina sakupljam romanse, izvorne gradske pjesme i nešto mojih kompozicija. Eto, to će biti jedna šetnja kroz Panoniju i naslov za čitav koncert - objašnjava pjevač koji suvereno vlada bunjevačkim i starogradskim pjesmama, mađarskim romansama i glazbenom baštinom cijelog tog širokog prostora, uključujući i sevdalinke.

Pjevač je dugo izbjegavao nastupe u dvoranama preferirajući kavane, ali što zbog smanjenog broja kavana, promjena navika i profila publike, povremeno nastupi i u arenama.

- To je sad popularno da vas vuku ko masnu krpu ovamo onamo, ali ja ne nastupam u tim arenama koje broje 18-20 tisuća ljudi. To nije rock-koncert. To je muzika romansiranog karaktera - definira panonski pjevač svoj repertoar.

Obrazložući motiv za Bogdanov nastup u Areni, Renco Posinković kaže kako su htjeli pokazati da mogu napraviti koncerte koji se inače rade u kazalištu, a za puno više publike.

- Može se kod nas dogoditi vrhunski takav koncert kao za kazalište. Bogdan je bogomdan izvođač za takav koncert. Klape su dosta nastupale i nastupaju, ali ima potrebe i za ovakvom vrstom glazbe. Starogradske glazbe godinama nije bilo u Splitu, a Zvonko Bogdan napunio je “Lisinski” - zadovoljno će Posinković.

Nema sumnje da će Bogdanov “orkestar tamburaša za salaše, snaše i kočijaše” na par sati učiniti da stanu kazaljke stare i da široke ravničarske rijeke pjesme povežu Jadransko i Panonsko more.

s. kekez

Gost - klapa ‘Pasika’

Organizatori otkrivaju da će na koncertu Zvonka Bogdana nastupiti i posebni gosti - klapa „Pasika“ iz Kostanja, iz općine Omiš.

Prije dva mjeseca ova je muška klapa snimila obradu pjesme Zvonka Bogdana „Neko sasvim treći“, a neposredno prije, na inicijativu maestra Jasminka Šetke  klapa „Pasika“ već je obradila i poznatu starogradsku pjesmu „Izađi iz moje čaše“.
Naslovnica Showbizz