Scena Showbizz

Sa sjajnim albumom i usvirani do savršenstva, TBF su i sadržajem i formom vrištali istinu ne samo o ‘drugom Splitu’, već i o ‘drugoj Hrvatskoj’

S PRAVOM-LUDI ZA NJIMA! TBF pogodio bilo sedam tisuća euforičnih posjetitelja Spaladium arene

Sa sjajnim albumom i usvirani do savršenstva, TBF su i sadržajem i formom vrištali istinu ne samo o ‘drugom Splitu’, već i o ‘drugoj Hrvatskoj’

Jedva koji sat  nakon što je HTV odvrtio novo, ovaj put splitsko uprizorenje ‘Lijepom našom’, taj čudesni cušpajz petparačkog domoljublja, estradnog kičeraja i ‘uvlačenja’ lokalnim niskim vrhuncima – ‘genijalci’ su održali jedan od najboljih konc

Možda se baš nikad tako točnom nije činila dijagnoza Splita kao “raspolućenog” grada, baš kao ni teza da je TBF simbol “one druge Hrvatske”, koja se u dvijetisućitima frontalno sudarala s “domovinom” ražalovanih generala i desničarskih bukača, političara duboko uvjerenih da su iznad božjih i ovozemaljskih zakona, te estradnog i kulturološkog “s(l)oja” utjelovljenog u kumovima Škori, Buliću & Thompsonu.

Jer, jedva koji sat nakon što je HTV odvrtio novo, ovaj put splitsko uprizorenje svoje “kič-as-kič-can” putujuće predstave nazvane “Lijepom našom” - taj čudesni cušpajz petparačkog domoljublja, estradnog kičeraja i “uvlačenja” lokalnim niskim vrhuncima – TBF je u Spaladium Areni održao jedan od najboljih koncerata svoje karijere. Sa sjajnim albumom “Pistaccio metalic”, koji predstavljaju na mini turneji u onih nekoliko većih hrvatskih gradova, te usvirani do savršenstva, TBF su i sadržajem i formom vrištali istinu ne samo o “drugom Splitu”, već i o “drugoj Hrvatskoj”.

Odjeb je lansiran

I dok je na Gripama Mate Bulić izazvao pravi delirij i kolektivnu ekstazu “Splićana” pjevajući o zemlji Hercegovini, a lokalni pjevač odavno već silazne karijere dirljivo pjevao ode klubu koji se netom oprostio od bilo kakvih izgleda da u obljetničarskoj sezoni bude išta više od (jedva pa) “prve pratilje”, TBF je koncert počeo nastupnim albumskim brojem “Tragični junak”.


Pozajmica iz “Maloga mista” projicirana na golemom ekranu koji je dominirao pozornicom, odnosno Luigijev odgovor Servantesu koji se žali na lokalne primitivce, lakonskom “Ne osvrći se na njih, nego gledaj i prođi” znakovita je poruka! A TBF su u Spaladium Areni baš to još jednom uradili: “lansirali odjeb” kičastom kampanilizmu, politikantskom licemjerju, sitnim švercerima domoljublja i “niskim estradnim vrhuncima” te – prošli. Do vrha.

Nakon uvodnog broja i njegova zaraznog afro-karipskog groovea, uslijedio je čudesan miks starijih brojeva – neupitnih koncertnih standarda – i novog materijala. “Tobogan”, “Esej”, “Malo san maka”, “Pozitivan stav”, “Data”, “Vrag”, “Spin doktor”... pokazali su sve ono što već dobro zna publika koja je posrkala “Pistaccio metalic” (uzgred, već sada najprodavaniji album TBF-a): instrumentalistička trojka i trio frontmana nikad nisu bili bolji!

Dolaskom sjajnog bubnjara Janka Novoselića, koji je u band upao poput zagubljenog puzzlea koji upotpunjava sliku, i brzo našao zajednički jezik s rasnim basistom Ognjenom Pavlovićem, kojem je funky-groove očito u krvi, TBF-ova ritam sekcija gipka je i moćna.


Nikša Mandalinić
– o čijoj radosti sviranja najbolje svjedoči osmijeh koji mu baš nikad ne silazi s lica – izuzetno je pak korisna, no samozatajna glazbena persona, čiji gitarski akcent većini novih brojeva ili standarda u novom aranžmanskom ruhu daju bitan kolorit.

U prvom planu je nemoguće ne zamijetiti čudesnu uvjerljivost MC-jevsko/pjevačkog trija s dvojicom i te kako sugestivnih naratora (ali i sve kompetentnijih glazbenika važnih za kreiranje zvučne slike), te Mladena čiji bariton – i frontmanski potencijal – ima sve istaknutije mjesto.

Zašto grad spava?

Novi aranžmani starih zgoditaka (“Guzice i sise”, “Smak svita”, “Genije”, “Bog i zemljani”...) apsolutno su osvježenje, ali i svjedočenje nove – iznimne! – glazbene etape započete “unplugged” revizijama, a nastavljene aktualnom studijskom avanturom.

Vrhunci koncerta? Bilo ih je bezbroj: i s urnebesnim izvedbama neupitnih novih albumskih hitova “Mater”, “Dalmatino”, “Uvik kontra” i “Veseljko”, ili pak s “Nostalgičnom” i “Fantastičnom”, no osobno bih upro prstom na sredinu koncerta i dvije, po mojemu mišljenju, ključne skladbe TBF-ova opusa.

Band ih je, nimalo slučajno, izveo jednu za drugom, jer novi broj “Grad spava” – koji progovara o apatiji ili “građanskoj uspavanosti” (ne samo) Splita zbog kojih se žuta kesa navukla preko cijeloga grada – baš kao i neponovljiva “Heroyix”, prave su poruke banda koji je, izbjegavajući dociranja i šuplje fraze, uvijek znao što i kako kazati.

Uostalom, Sašini stihovi: “A mi smo stranci u vlastitoj zemlji zbog ljudskoga šljama/ Lipa naša silovana!/ Heroji! Ne tribaju nam puške ni pištolji! Samo čisto srce i ničeg se ne boj!” i u subotnjoj su večeri u Spaladium Areni zvučali i kao pljuska, bolno istinita dijagnoza, i kao “razmisli-sjeti se” poruka vrijedna svake pažnje u ove predizborne dane. Kao da je to malo!

 Zlatko GALL snimio jadran babić/cropix


Naslovnica Showbizz