Scena Showbizz

25 GODINA NAKON PRVE SVIRKE

Heavy metalci "Crna udovica" ponovo na okupu

25 GODINA NAKON PRVE SVIRKE

Nekad velika heavy metal atrakcija na prostorima bivše države, kultna dubrovačka grupa Crna udovica, iza koje je na žalost ostao samo jedan album "Sudbina" (1987.) uz niz neobjavljenih pjesama, ponovo je na okupu i sprema veliki humanitarni koncert u Revelinu 26. kolovoza.

Probe su u Lazaretima počele bez gitariste Zvonka Kaitnera Doke. On je trenutno u Beču, pridružit će se bendu desetak dana prije koncerta. Doka će se, govore ostali, brzo uklopit, a oni vježbaju par puta tjedno i uz smijeh kažu kako "skidaju vlastite pjesme".

- Moramo se podsjetit, ali nakon petnaestak probi već smo na zavidnom nivou, kaže Davor Erceg, vokal originalnog sastava od prije 25 godina. On će na koncertu otpjevati cijeli album i niz neobjavljenih pjesama koje u demo verziji godinama kruže Dubrovnikom, dok će kao gost nastupiti Goran Karan koji je ušao u bend nakon odlaska Ercega.

- Karan će otpjevati tri pjesme među kojima i "Priznaj mi" koja je u orignialu bila pisana za Crnu udovicu i koju je prvi otpjevao Erceg, a kasnije je izašla na albumu Big blua, govori klavijaturist Enes Omerčahić koji vodi probe u odsutnosti Doke.

Crna udovica bez Doke nastupila je 1996., a prije tri godine odsvirali su nekoliko pjesama na promociji Dokinoga solo albuma. Na pitanje je li ovo konačno uistinu povratak grupe, govore kako će o tome još popričati kad im se Doka pridruži.

- Okupili smo se jer smo vidjeli da nas ljudi žele na sceni i ovo radimo zbog zabave i zbog njih, a pri tome je veliku ulogu imao Željko Lale i udruga Porporela koja realizira koncert koji će biti popraćen najboljim razglasom i rasvjetom, ističe Erceg.

-To je i edukacija mladih da vide da osim pjesama tipa Gas, gas, te Cece čije pjesme pjevaju, postoji i neka druga glazba, govori bubnjar Pero Baule, a Erceg napominje:

-Mladi se i danas "grebu" po kantunima ne bi li našli naš album.

-Ma na koncertu očekujemo sve generacije, neki su mi već rekli da će doći s kćerkama i sinovima. – nadovezuje se basist Željko Mirović Miš i kaže kako tek danas kad su stariji vide da nisu dovoljno iskoristili veliku popularnost krajem osmadesetih.

-Tada smo radili samo zbog svirke, a što se tiče novca svirali smo za dnevnice, kaže Željko. 

Što se tiče albuma "Sudbina" prebačen je na CD koji će biti moguće kupiti u Revelinu, no ipak želja benda je doći do originalnih matrica LP-a koje su pohranjene u PGP RTB-u, a nakon obljetničkog koncerta, tko zna, možda sljedi i novi album.

-O tome kad dođe Doka, vele uglas članovi benda.

                                                                           Davor MLADOŠI / EPEHA                 
                                                                           foto: Admir BULJUBAŠIĆ / CROPIX

Originalnu postavu Crne udovice koja će odraditi najveći dio humanitarnog koncerta 26. kolovoza čine Zvonko Kaitner Doka, Davor Erceg, Enes Omerčahić, Željko Mirović Miš i Pero Baule. U postavi Crne udvice bili su još Željko Lale i Bobo Rajačić koji su svirali kada je vokal nakon odlaska Ercega bio Goran Karan - Splićo, kako je Karana tada zvala Dubrovačka publika.
Iako mnogi kao sljednika Crne udovice navode kasniji Dokin bend Big blue s Karanom kao vokalom, članovi originalne postave govore ipak kako je to bio "neki sasvim drugi zvuk".

Naslovnica Showbizz