Scena Showbizz

o predstojećem albumu Prljavoga kazališta i radu na novim pjesmama:

Jasenko Houra: Noćne šetnje po Dubravi pune mi baterije

o predstojećem albumu Prljavoga kazališta i radu na novim pjesmama:

Nakon što je   Prljavo kazalište koncem godine završilo sve moguće turneje s albumom ‘Tajno ime’, Houra se bacio na nove pjesme pa bi u travnju trebao izići njihov 14. album

Jajo Houra ne želi u mirovinu. Ne pada mu na pamet. Nakon što je Prljavo kazalište krajem godine završilo sve moguće turneje s albumom “Tajno ime”, Houra se bacio na nove pjesme pa je bend Novu godinu proveo u njihovoj prostoriji za probe u Dubravi.

Novi album ovog još uvijek popularnog zagrebačkog benda 14. je u njihovoj karijeri i trebao bi izići u travnju ove godine. Zima u Zagrebu sve je potjerala u hibernaciju, ali Jajo je koristi za kreativnost i nužno osamljivanje iz kojega izlaze nove melodije i tekstovi.

Napravili 18 pjesama

− Album ide van u proljeće, to je realna procjena s obzirom na tempo kojim radimo, premda nikad ne znam kako se stvari mogu odvrtjeti − otkriva nam Jajo prve detalje o albumu koji za sada nosi radni naslov “Možda dogodine”, prema prvom singlu koji su izbacili koncem godine. Pitamo ga daje li prvi singl “Možda dogodine” naslutiti zvuk i teme albuma. Odmahuje glavom.
− Nemam ja tih konceptualnih dijelova − kad nešto završimo, jednostavno izbacimo singl. Trenutačno preslušavam vrpce, snimili smo ukupno 18 pjesama, a bend trenutačno radi na 14 pjesama. Jajo voli ovu fazu stvaranja pjesama, kad je u najvećem dosluhu sa samim sobom. − Šećem, svašta pretumbavam po glavi, sviruckam...

Veći dio noći uopće ne spavam, hodam po kvartu, zapalim cigaretu, budem sam sa sobom. Veli jedan moj dragi prijatelj da kad se navečer prva lampa na ulici upali − uđe neki vrag u mene. To mi je najdraža faza, tu sve počinje. Najteža je i najkrvavija ona sljedeća, kad se pjesme uvježbavaju i kad treba namjestiti nišan i biti precizan. Turneja nam je ovaj put trajala dugo i baš nas je iscrpila − kazuje nam Houra o svojim trenutačnim preokupacijama.

Nadahnjuje li ga domaći društveni i politički kaos na nove pjesme, zanima nas. − Ma ne znam koliko će aktualnoga kaosa otići u nove pjesme. Kad malo razmislim, gotovo sve je već rečeno u stihovima s prve ploče Kazališta... Svaki dan se toliko toga izgovori u medijima da ni sam ne znam što se tu više može napraviti. U jednoj pjesmi sam sebe zafrkavam na račun društvenih mreža, laptopa i tehnike kojom sam okružen.

Stječemo dojam da je i Houra umoran od vječne krize na Balkanu, te da se radije zatvara u sebe nego da na silu pokušava vratiti ulogu glasnogovornika generacije koju je nekada imao. Slutimo da je tako prema naslovima nekih od novih pjesama, poput “Prvi bijeg od kuće” i “Koga briga sad za to što se događa iza mojih prozora”. Tu je i njegova stalna posvećenost ljubavnim pjesmama, ovih ga dana, priznaje, muči pjesma radnog naslova “Ako ti još jednom oprostim”.

Album bez kalkulacija

Na spomen ljubavnih pjesama kimamo glavom, ali ne damo se zavarati. Zanima nas što Houra misli o situaciji u zemlji. − Ta je konfuzija stravična, na trenutke mi izgleda kao da nam fali tek sat vremena do izvanrednog stanja. Sve mi to liči na onu situaciju kad liječnik uvjerava pacijenta “Brzo ćeš ti meni ozdraviti”, a to se nikako ne događa...

Ljudi možda ni ne znaju za demokratičnost koja vlada u Prljavom kazalištu. Ne, nije Jajo u Kazalištu neki veliki šef koji odlučuje o svemu, a ostatak benda izvršava njegove naredbe. – Istina je da donosim pjesme, ali ipak na koncu bend bira što će se probiti do albuma. Nemam nikakvu želju biti veliki diktator u Prljavom kazalištu, svi su oni dugo tu.

Bez tima se ne može funkcionirati. Rock and roll je ipak timski rad. Mi možemo razgovarati do krajnjih iscrpljivanja, ali uvijek mi na vratima prostorije za probe piše “Vrati se na početak” − otkriva Jajo funkcioniranje Prljavog kazališta. − Snimit ću album bez kalkulacija, izaći će najbolje što u ovom trenutku mogu napraviti − zaključuje prvi čovjek Prljavoga kazališta.

piše Antonela Marušić

‘Knjiga tajni’

− Imam malu zamisao da na posebnom izdanju, koje sam nazvao “Knjiga tajni”, odsviram neke nikad objavljene pjesme na akustičnoj gitari. Vidjet ćemo hoće li to izaći na nekom posebnom paketu ili će biti bonus albumu.

Naslovnica Showbizz