stdClass Object ( [id] => 1237795 [title] => Posve bizarni detalji; plišani medo kralja Charlesa je imao batlera, a nije ga ispuštao ni s četrdeset godina! Sobar mu je oblačio pidžamu i ušuškavao ga s igračkom u krevet [alias] => posve-bizarni-detalji-plisani-medo-kralja-charlesa-je-imao-batlera-a-nije-ga-ispustao-ni-s-cetrdeset-godina-sobar-mu-je-oblacio-pidzamu-i-ususkavao-ga-s-igrackom-u-krevet [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nekoliko dana nakon što je za 10. siječnja službeno najavljena objava memoara princa Harryja i samo dan prije nego što na Netflixu počne prikazivanje pete sezone serije "Kruna", 8. studenoga izlazi biografija "The King: The Life of Charles III" iz pera američkog novinara i pisca Christophera Andersena.

Knjiga o životu novog britanskog kralja, Charlesa III., koji je krunu naslijedio 8. rujna kad je preminula njegova majka Elizabeta II. I dok se različiti mediji bave različitim aspektima Charlesove biografije iz Andersenova pera, Page Six, tračerska sekcija New York Posta, naglasak stavlja na Charlesove "mušice" i ispade bijesa te priču o tome kako je sadašnji kralj bio vezan uz svog medvjedića iz djetinjstva i kad je već ušao u rane srednje godine života.

---

image

Princ Charles nosi crnog medvjedića kojeg mu je netko darovao nakon mise za Božić 2012. godine

Leon Neal/Afp
---

Andersen u biografiji tvrdi kako je Charlesov bivši sobar Michael Fawcett bio zadužen za punjenog medvjedića i u prinčevim četrdesetim godinama, a kad su voljenoj igrački trebali popravci, pozivalo se već umirovljenu Charlesovu dadilju Mabel Anderson da obavi neophodne popravke.

Prema tvrdnjama bivšeg sobara, umirovljena dadilja bila je jedina osoba na svijetu kojoj je bilo dozvoljeno da se s iglom i koncem približi Charlesovom medvjediću. Premda je već imao više od 40 godina, svaki put kad je medvjedića trebalo zakrpati čovjek bi pomislio da netko od Charlesove vlastite djece treba veliku operaciju, tvrdi Andersen u kraljevoj biografiji.

Sobar Fawcett bio je, piše Andersen, zadužen i za istiskivanje paste za zube na Charlesovu četkicu s monogramom, brijao ga je, pomagao mu navući hlače i vezati cipele, pripremao mu je krevet za spavanje i na njega stavljao pidžamu.

Prema novoj biografiji, vrtlarsko osoblje na imanju Highgrove moralo je dobro paziti da sve obavlja prema strogim Chalesovim uputama. Glavni vrtlar je svakog jutra dobivao listu uputa i pritužbi koje je Charles ispisivao crvenom tintom. Charles bi, tvrdi Andersen, stajao na trijemu i ako nije bio zadovoljan poslom kojeg su vrtlari obavili, "lajao" bi naredbe kroz zeleni megafon.

---

image
Neil Hanna/Afp
---

- Za nekoga tko kaže da je bio maltretiran kao dijete, princ Charles je očigledno uživao maltretirajući nas. Mogao je biti ljubazan i uljudan, ali većinu vremena bio je mušičav i zloban. Ne bi promislio dvaput prije nego što bi počeo sipati uvrede ako nešto niste napravili kako je on želio – navodno je Andersenu rekao netko od osoblja imanja Highgrove.

Ken Stronach, još jedan Charlesov bivši sobar, koji je godinama bio zadužen za ručno pranje prinčevog rublja, a uz to ga je ušuškavao u krevet s njegovim voljenim medvjedićem, slaže se s tim tvrdnjama. Stronach u knjizi tvrdi da je vidio kako je Charles tijekom jedne svađe s tadašnjom suprugom, princezom Dianom, zgrabio teško drveno pomagalo za skidanje čizama i bacio ga na nju, zamalo pogodivši njezinu glavu.

Jednom drugom prilikom, dok je boravio u vili nekih prijatelja na jugu Francuske, Charles se razbjesnio kad mu je jedna manžeta za košulju slučajno upala u odvod umivaonika u kupaonici. Lud od bijesa, piše Andersen, Charles je strgnuo umivaonik sa zida i razbio ga tražeći manžetu, a kad je nije našao, zgrabio je svog sobara za vrat. Stronach se oslobodio, istrčao vani i sakrio se u ormar za posteljinu i ostao tamo pola sata dok nije bio siguran da je Charles otišao iz kupaonice.

---

image
Andrew Milligan/Afp
---

Ispadi bijesa navodno su se odvijali i u Charlesovom uskom društvenom krugu. Kad je jednom bio u prijateljevoj ladanjskoj kući, tvrdi Andersen, Charles se zaželio svježeg zraka i krenuo je otvoriti prozor, a kad mu to nije pošlo za rukom, zgrabio je stolicu i razbio prozor. Budući da nije bio zadovoljan rezultatom, razbio je još jedan prozor.

Prema Andersenovoj knjizi, Charles ima vrlo specifične zahtjeve kad je u pitanju njegov doručak. Netko od bivših slugu je ispričao kako se na poslužavniku šalica i tanjurić moraju nalaziti s desne strane, a srebrna žličica pod kutom kao da pokazuje pet sati. Maslo mora biti servirano u tri kuglice i hladno, tost poslužen u srebrnom stalku, nikad na tanjuru, a odabrani džemovi, marmelade, želei i med servirani na posebnom srebrnom poslužavniku.

---

image

Kralj Charles i kraljica supruga Camilla

Paul Grover/Afp
---

Charlesova večera gotovo uvijek uključuje zelenu salatu s meko kuhanim jajem, ali je kuhanje jaja bilo vrlo izazovno za kuhinjsko osoblje. Navodno su kuhari u kraljevskoj kuhinji uvijek pripremili nekoliko jaja kuhanih tri minute prije nego što bi jedno od njih odgovaralo Charlesovim standardima mekoće. Jaja koja nisu zadovoljavala su bačena, tvrdi Andersen u knjizi, ali je 2018. Buckinghamska palača u priopćenju demantirala tvrdnje da je Charles odbijao šest jaja za svako koje je pojeo.

U biografiji novog britanskog kralja Andersen tvrdi i kako je Charles jednom prilikom sarkastično kazao Diani da je gej. Andersen piše kako se jedan od Charlesovih sobara prisjetio da je Diana sipala epitete i rugala se Charlesu zbog njegove opsesije ružnom, turobnom Camillom. Kad je Diana pitala supruga, koji je navodno prekinuo njihov seksualni život nakon rođenja princa Harryja 1984. godine, zašto više ne želi spavati s njom, on je odgovorio "ne znam, draga, možda sam gej".

Andersen tvrdi i kako je tijekom jedne svađe Diana rekla Charlesu kako nikad neće biti kralj i da će William naslijediti prijestolje od Elizabete II. Jedan tjelesni čuvar je kazao kako su njihovi sukobi bili toliko žestoki da se nasilje činilo neizbježnim, te su mnogi strahovali da bi se nešto od brojnih komada oružja na zidovima Highgrovea u naletu bijesa moglo iskoristiti za ubojstvo, samoubojstvo ili oboje.

A hoće li kralj Charles III. reagirati na biografiju kad je prouče njegovi odvjetnici, tek ćemo vidjeti.

---

Christopher Andersen autor je više od 30 knjiga, 73-godišnji Andersen najpoznatiji je po kontroverznim biografijama, 14 od njih se u razdoblju između 1991. i 2011. pojavilo na listi bestselera New York Timesa. Nekoliko knjiga napisao je o američkom predsjedniku Johnu F. Kennedyju i njegovoj supruzi Jackie, brakovima Billa i Hillary Clinton, Georgea i Laure Bush te Baracka i Michelle Obama, a od 1998. intenzivno se bavi britanskom kraljevskom obitelji.

Te godine je objavio knjigu "The Day Diana Died", 2001. je slijedila "Diana‘s Boys: William and Harry and the Mother They Loved", 2007. je objavio""After Diana: William, Harry, Charles, and the Royal House of Windsor", 2010. "William and Kate: A Royal Love Story", 2016. je objavljena knjiga "Game of Crowns: Elizabeth, Camilla, Kate, and the Throne", a prošle godine "Brothers and Wives: Inside the Private Lives of William, Kate, Harry, and Meghan".

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"TEK MALI DIO PRI\u010cE"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"5732"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"87","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => TEK MALI DIO PRIČE 2 0 5732 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-03 13:42:36 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-03 14:40:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-03 14:40:35 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Posve bizarni detalji; plišani medo kralja Charlesa je imao batlera, a nije ga ispuštao ni s četrdeset godina! Sobar mu je oblačio pidžamu i ušuškavao ga s igračkom u krevet [metakey] => Kralj Charles III, CHRISTOPER ANDERSEN, biografija, PLIŠANI MEDO, BIZARNOSTI O KRALJU [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/03\/23714382.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/03\/23621324.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/03\/23587559.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/03\/23536312.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/03\/23719927.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Isabel Infantes\/Afp","Paul Grover\/Afp","Andrew Milligan\/Afp","Neil Hanna\/Afp","Leon Neal\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nova biografija kralja Charlesa III. ne prikazuje britanskog vladara u najboljem svjetlu<\/p>","

Kralj Charles i kraljica supruga Camilla<\/p>","","","

Princ Charles nosi crnog medvjedi\u0107a kojeg mu je netko darovao nakon mise za Bo\u017ei\u0107 2012. godine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1348","hd_23714382_1920.jpg":"1920x1080","k_23714382_1280.jpg":"1280x1280","k_23714382_1024.jpg":"1024x1024","k_23714382_640.jpg":"640x640","k_23714382_480.jpg":"480x480","k_23714382_340.jpg":"340x340","k_23714382_220.jpg":"220x220","o_23714382_1280.jpg":"1280x898","o_23714382_1024.jpg":"1024x718","o_23714382_640.jpg":"640x449","o_23714382_480.jpg":"480x337","o_23714382_340.jpg":"340x238","o_23714382_220.jpg":"220x154","h_23714382_1280.jpg":"1280x854","h_23714382_1024.jpg":"1024x683","h_23714382_640.jpg":"640x427","h_23714382_480.jpg":"480x320","h_23714382_340.jpg":"340x227","h_23714382_220.jpg":"220x147","pp_23714382_1280.jpg":"1280x1628","pp_23714382_1024.jpg":"1024x1303","pp_23714382_640.jpg":"640x814","pp_23714382_480.jpg":"480x611","pp_23714382_340.jpg":"340x432","pp_23714382_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23621324_1920.jpg":"1920x1080","k_23621324_1280.jpg":"1280x1280","k_23621324_1024.jpg":"1024x1024","k_23621324_640.jpg":"640x640","k_23621324_480.jpg":"480x480","k_23621324_340.jpg":"340x340","k_23621324_220.jpg":"220x220","o_23621324_1280.jpg":"1280x853","o_23621324_1024.jpg":"1024x682","o_23621324_640.jpg":"640x426","o_23621324_480.jpg":"480x320","o_23621324_340.jpg":"340x226","o_23621324_220.jpg":"220x146","h_23621324_1280.jpg":"1280x854","h_23621324_1024.jpg":"1024x683","h_23621324_640.jpg":"640x427","h_23621324_480.jpg":"480x320","h_23621324_340.jpg":"340x227","h_23621324_220.jpg":"220x147","pp_23621324_1280.jpg":"1280x1628","pp_23621324_1024.jpg":"1024x1303","pp_23621324_640.jpg":"640x814","pp_23621324_480.jpg":"480x611","pp_23621324_340.jpg":"340x432","pp_23621324_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2879","hd_23587559_1920.jpg":"1920x1080","k_23587559_1280.jpg":"1280x1280","k_23587559_1024.jpg":"1024x1024","k_23587559_640.jpg":"640x640","k_23587559_480.jpg":"480x480","k_23587559_340.jpg":"340x340","k_23587559_220.jpg":"220x220","o_23587559_1280.jpg":"1280x1919","o_23587559_1024.jpg":"1024x1535","o_23587559_640.jpg":"640x959","o_23587559_480.jpg":"480x719","o_23587559_340.jpg":"340x509","o_23587559_220.jpg":"220x329","h_23587559_1280.jpg":"1280x854","h_23587559_1024.jpg":"1024x683","h_23587559_640.jpg":"640x427","h_23587559_480.jpg":"480x320","h_23587559_340.jpg":"340x227","h_23587559_220.jpg":"220x147","pp_23587559_1280.jpg":"1280x1628","pp_23587559_1024.jpg":"1024x1303","pp_23587559_640.jpg":"640x814","pp_23587559_480.jpg":"480x611","pp_23587559_340.jpg":"340x432","pp_23587559_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2884","hd_23536312_1920.jpg":"1920x1080","k_23536312_1280.jpg":"1280x1280","k_23536312_1024.jpg":"1024x1024","k_23536312_640.jpg":"640x640","k_23536312_480.jpg":"480x480","k_23536312_340.jpg":"340x340","k_23536312_220.jpg":"220x220","o_23536312_1280.jpg":"1280x1922","o_23536312_1024.jpg":"1024x1538","o_23536312_640.jpg":"640x961","o_23536312_480.jpg":"480x721","o_23536312_340.jpg":"340x510","o_23536312_220.jpg":"220x330","h_23536312_1280.jpg":"1280x854","h_23536312_1024.jpg":"1024x683","h_23536312_640.jpg":"640x427","h_23536312_480.jpg":"480x320","h_23536312_340.jpg":"340x227","h_23536312_220.jpg":"220x147","pp_23536312_1280.jpg":"1280x1628","pp_23536312_1024.jpg":"1024x1303","pp_23536312_640.jpg":"640x814","pp_23536312_480.jpg":"480x611","pp_23536312_340.jpg":"340x432","pp_23536312_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2831","hd_23719927_1920.jpg":"1920x1080","k_23719927_1280.jpg":"1280x1280","k_23719927_1024.jpg":"1024x1024","k_23719927_640.jpg":"640x640","k_23719927_480.jpg":"480x480","k_23719927_340.jpg":"340x340","k_23719927_220.jpg":"220x220","o_23719927_1280.jpg":"1280x1887","o_23719927_1024.jpg":"1024x1509","o_23719927_640.jpg":"640x943","o_23719927_480.jpg":"480x707","o_23719927_340.jpg":"340x501","o_23719927_220.jpg":"220x324","h_23719927_1280.jpg":"1280x854","h_23719927_1024.jpg":"1024x683","h_23719927_640.jpg":"640x427","h_23719927_480.jpg":"480x320","h_23719927_340.jpg":"340x227","h_23719927_220.jpg":"220x147","pp_23719927_1280.jpg":"1280x1628","pp_23719927_1024.jpg":"1024x1303","pp_23719927_640.jpg":"640x814","pp_23719927_480.jpg":"480x611","pp_23719927_340.jpg":"340x432","pp_23719927_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38969347 Threads: 3 Questions: 7139236511 Slow queries: 3315664 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609395184 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/posve-bizarni-detalji-plisani-medo-kralja-charlesa-je-imao-batlera-a-nije-ga-ispustao-ni-s-cetrdeset-godina-sobar-mu-je-oblacio-pidzamu-i-ususkavao-ga-s-igrackom-u-krevet-1237795 [printLink] => /scena/showbiz/posve-bizarni-detalji-plisani-medo-kralja-charlesa-je-imao-batlera-a-nije-ga-ispustao-ni-s-cetrdeset-godina-sobar-mu-je-oblacio-pidzamu-i-ususkavao-ga-s-igrackom-u-krevet-1237795?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 690259 [name] => Kralj Charles III [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-09 15:11:06 [main_article_id] => 0 [alias] => kralj-charles-iii [link] => /tag/kralj-charles-iii ) [1] => stdClass Object ( [id] => 695991 [name] => CHRISTOPER ANDERSEN [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-03 15:41:55 [main_article_id] => 0 [alias] => christoper-andersen [link] => /tag/christoper-andersen ) [2] => stdClass Object ( [id] => 9019 [name] => biografija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => biografija [link] => /tag/biografija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 695992 [name] => PLIŠANI MEDO [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-03 15:41:55 [main_article_id] => 0 [alias] => plisani-medo [link] => /tag/plisani-medo ) [4] => stdClass Object ( [id] => 695993 [name] => BIZARNOSTI O KRALJU [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-03 15:41:55 [main_article_id] => 0 [alias] => bizarnosti-o-kralju [link] => /tag/bizarnosti-o-kralju ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Posve bizarni detalji; plišani medo kralja Charlesa je imao batlera, a nije ga ispuštao ni s četrdeset godina! Sobar mu je oblačio pidžamu i ušuškavao ga s igračkom u krevet [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/03/23714382.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Isabel Infantes/Afp [mainImageDesc] =>

Nova biografija kralja Charlesa III. ne prikazuje britanskog vladara u najboljem svjetlu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/03/23714382.jpg [title] =>

Nova biografija kralja Charlesa III. ne prikazuje britanskog vladara u najboljem svjetlu

Isabel Infantes/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/03/23621324.jpg [title] =>

Kralj Charles i kraljica supruga Camilla

Paul Grover/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/03/23587559.jpg [title] => Andrew Milligan/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/03/23536312.jpg [title] => Neil Hanna/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/03/23719927.jpg [title] =>

Princ Charles nosi crnog medvjedića kojeg mu je netko darovao nakon mise za Božić 2012. godine

Leon Neal/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nekoliko dana nakon što je za 10. siječnja službeno najavljena objava memoara princa Harryja i samo dan prije nego što na Netflixu počne prikazivanje pete sezone serije "Kruna", 8. studenoga izlazi biografija "The King: The Life of Charles III" iz pera američkog novinara i pisca Christophera Andersena.

Knjiga o životu novog britanskog kralja, Charlesa III., koji je krunu naslijedio 8. rujna kad je preminula njegova majka Elizabeta II. I dok se različiti mediji bave različitim aspektima Charlesove biografije iz Andersenova pera, Page Six, tračerska sekcija New York Posta, naglasak stavlja na Charlesove "mušice" i ispade bijesa te priču o tome kako je sadašnji kralj bio vezan uz svog medvjedića iz djetinjstva i kad je već ušao u rane srednje godine života.

---

image

Princ Charles nosi crnog medvjedića kojeg mu je netko darovao nakon mise za Božić 2012. godine

Leon Neal/Afp
---

Andersen u biografiji tvrdi kako je Charlesov bivši sobar Michael Fawcett bio zadužen za punjenog medvjedića i u prinčevim četrdesetim godinama, a kad su voljenoj igrački trebali popravci, pozivalo se već umirovljenu Charlesovu dadilju Mabel Anderson da obavi neophodne popravke.

Prema tvrdnjama bivšeg sobara, umirovljena dadilja bila je jedina osoba na svijetu kojoj je bilo dozvoljeno da se s iglom i koncem približi Charlesovom medvjediću. Premda je već imao više od 40 godina, svaki put kad je medvjedića trebalo zakrpati čovjek bi pomislio da netko od Charlesove vlastite djece treba veliku operaciju, tvrdi Andersen u kraljevoj biografiji.

Sobar Fawcett bio je, piše Andersen, zadužen i za istiskivanje paste za zube na Charlesovu četkicu s monogramom, brijao ga je, pomagao mu navući hlače i vezati cipele, pripremao mu je krevet za spavanje i na njega stavljao pidžamu.

Prema novoj biografiji, vrtlarsko osoblje na imanju Highgrove moralo je dobro paziti da sve obavlja prema strogim Chalesovim uputama. Glavni vrtlar je svakog jutra dobivao listu uputa i pritužbi koje je Charles ispisivao crvenom tintom. Charles bi, tvrdi Andersen, stajao na trijemu i ako nije bio zadovoljan poslom kojeg su vrtlari obavili, "lajao" bi naredbe kroz zeleni megafon.

---

image
Neil Hanna/Afp
---

- Za nekoga tko kaže da je bio maltretiran kao dijete, princ Charles je očigledno uživao maltretirajući nas. Mogao je biti ljubazan i uljudan, ali većinu vremena bio je mušičav i zloban. Ne bi promislio dvaput prije nego što bi počeo sipati uvrede ako nešto niste napravili kako je on želio – navodno je Andersenu rekao netko od osoblja imanja Highgrove.

Ken Stronach, još jedan Charlesov bivši sobar, koji je godinama bio zadužen za ručno pranje prinčevog rublja, a uz to ga je ušuškavao u krevet s njegovim voljenim medvjedićem, slaže se s tim tvrdnjama. Stronach u knjizi tvrdi da je vidio kako je Charles tijekom jedne svađe s tadašnjom suprugom, princezom Dianom, zgrabio teško drveno pomagalo za skidanje čizama i bacio ga na nju, zamalo pogodivši njezinu glavu.

Jednom drugom prilikom, dok je boravio u vili nekih prijatelja na jugu Francuske, Charles se razbjesnio kad mu je jedna manžeta za košulju slučajno upala u odvod umivaonika u kupaonici. Lud od bijesa, piše Andersen, Charles je strgnuo umivaonik sa zida i razbio ga tražeći manžetu, a kad je nije našao, zgrabio je svog sobara za vrat. Stronach se oslobodio, istrčao vani i sakrio se u ormar za posteljinu i ostao tamo pola sata dok nije bio siguran da je Charles otišao iz kupaonice.

---

image
Andrew Milligan/Afp
---

Ispadi bijesa navodno su se odvijali i u Charlesovom uskom društvenom krugu. Kad je jednom bio u prijateljevoj ladanjskoj kući, tvrdi Andersen, Charles se zaželio svježeg zraka i krenuo je otvoriti prozor, a kad mu to nije pošlo za rukom, zgrabio je stolicu i razbio prozor. Budući da nije bio zadovoljan rezultatom, razbio je još jedan prozor.

Prema Andersenovoj knjizi, Charles ima vrlo specifične zahtjeve kad je u pitanju njegov doručak. Netko od bivših slugu je ispričao kako se na poslužavniku šalica i tanjurić moraju nalaziti s desne strane, a srebrna žličica pod kutom kao da pokazuje pet sati. Maslo mora biti servirano u tri kuglice i hladno, tost poslužen u srebrnom stalku, nikad na tanjuru, a odabrani džemovi, marmelade, želei i med servirani na posebnom srebrnom poslužavniku.

---

image

Kralj Charles i kraljica supruga Camilla

Paul Grover/Afp
---

Charlesova večera gotovo uvijek uključuje zelenu salatu s meko kuhanim jajem, ali je kuhanje jaja bilo vrlo izazovno za kuhinjsko osoblje. Navodno su kuhari u kraljevskoj kuhinji uvijek pripremili nekoliko jaja kuhanih tri minute prije nego što bi jedno od njih odgovaralo Charlesovim standardima mekoće. Jaja koja nisu zadovoljavala su bačena, tvrdi Andersen u knjizi, ali je 2018. Buckinghamska palača u priopćenju demantirala tvrdnje da je Charles odbijao šest jaja za svako koje je pojeo.

U biografiji novog britanskog kralja Andersen tvrdi i kako je Charles jednom prilikom sarkastično kazao Diani da je gej. Andersen piše kako se jedan od Charlesovih sobara prisjetio da je Diana sipala epitete i rugala se Charlesu zbog njegove opsesije ružnom, turobnom Camillom. Kad je Diana pitala supruga, koji je navodno prekinuo njihov seksualni život nakon rođenja princa Harryja 1984. godine, zašto više ne želi spavati s njom, on je odgovorio "ne znam, draga, možda sam gej".

Andersen tvrdi i kako je tijekom jedne svađe Diana rekla Charlesu kako nikad neće biti kralj i da će William naslijediti prijestolje od Elizabete II. Jedan tjelesni čuvar je kazao kako su njihovi sukobi bili toliko žestoki da se nasilje činilo neizbježnim, te su mnogi strahovali da bi se nešto od brojnih komada oružja na zidovima Highgrovea u naletu bijesa moglo iskoristiti za ubojstvo, samoubojstvo ili oboje.

A hoće li kralj Charles III. reagirati na biografiju kad je prouče njegovi odvjetnici, tek ćemo vidjeti.

---

Christopher Andersen autor je više od 30 knjiga, 73-godišnji Andersen najpoznatiji je po kontroverznim biografijama, 14 od njih se u razdoblju između 1991. i 2011. pojavilo na listi bestselera New York Timesa. Nekoliko knjiga napisao je o američkom predsjedniku Johnu F. Kennedyju i njegovoj supruzi Jackie, brakovima Billa i Hillary Clinton, Georgea i Laure Bush te Baracka i Michelle Obama, a od 1998. intenzivno se bavi britanskom kraljevskom obitelji.

Te godine je objavio knjigu "The Day Diana Died", 2001. je slijedila "Diana‘s Boys: William and Harry and the Mother They Loved", 2007. je objavio""After Diana: William, Harry, Charles, and the Royal House of Windsor", 2010. "William and Kate: A Royal Love Story", 2016. je objavljena knjiga "Game of Crowns: Elizabeth, Camilla, Kate, and the Throne", a prošle godine "Brothers and Wives: Inside the Private Lives of William, Kate, Harry, and Meghan".

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Isabel Infantes/Afp Paul Grover/Afp Andrew Milligan/Afp Neil Hanna/Afp Leon Neal/Afp
Isabel Infantes/Afp

Nova biografija kralja Charlesa III. ne prikazuje britanskog vladara u najboljem svjetlu

Paul Grover/Afp

Kralj Charles i kraljica supruga Camilla

Leon Neal/Afp

Princ Charles nosi crnog medvjedića kojeg mu je netko darovao nakon mise za Božić 2012. godine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/posve-bizarni-detalji-plisani-medo-kralja-charlesa-je-imao-batlera-a-nije-ga-ispustao-ni-s-cetrdeset-godina-sobar-mu-je-oblacio-pidzamu-i-ususkavao-ga-s-igrackom-u-krevet-1237795 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=aa8b241834126a5c567d9b01ec320cfb99871d17 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Posve+bizarni+detalji%3B+pli%C5%A1ani+medo+kralja+Charlesa+je+imao+batlera%2C+a+nije+ga+ispu%C5%A1tao+ni+s+%C4%8Detrdeset+godina%21+Sobar+mu+je+obla%C4%8Dio+pid%C5%BEamu+i+u%C5%A1u%C5%A1kavao+ga+s+igra%C4%8Dkom+u+krevet&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fposve-bizarni-detalji-plisani-medo-kralja-charlesa-je-imao-batlera-a-nije-ga-ispustao-ni-s-cetrdeset-godina-sobar-mu-je-oblacio-pidzamu-i-ususkavao-ga-s-igrackom-u-krevet-1237795 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fposve-bizarni-detalji-plisani-medo-kralja-charlesa-je-imao-batlera-a-nije-ga-ispustao-ni-s-cetrdeset-godina-sobar-mu-je-oblacio-pidzamu-i-ususkavao-ga-s-igrackom-u-krevet-1237795 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"TEK MALI DIO PRI\u010cE"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"5732"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"87","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizTEK MALI DIO PRIČE

Posve bizarni detalji; plišani medo kralja Charlesa je imao batlera, a nije ga ispuštao ni s četrdeset godina! Sobar mu je oblačio pidžamu i ušuškavao ga s igračkom u krevet

Piše Marija Čović
3. studenog 2022. - 15:40

Nekoliko dana nakon što je za 10. siječnja službeno najavljena objava memoara princa Harryja i samo dan prije nego što na Netflixu počne prikazivanje pete sezone serije "Kruna", 8. studenoga izlazi biografija "The King: The Life of Charles III" iz pera američkog novinara i pisca Christophera Andersena.

Knjiga o životu novog britanskog kralja, Charlesa III., koji je krunu naslijedio 8. rujna kad je preminula njegova majka Elizabeta II. I dok se različiti mediji bave različitim aspektima Charlesove biografije iz Andersenova pera, Page Six, tračerska sekcija New York Posta, naglasak stavlja na Charlesove "mušice" i ispade bijesa te priču o tome kako je sadašnji kralj bio vezan uz svog medvjedića iz djetinjstva i kad je već ušao u rane srednje godine života.

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 14:21