stdClass Object ( [id] => 312842 [title] => Eurosong preko Australije 'napada' Aziju [alias] => eurosong-preko-australije-napada-aziju [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nije to bio enormno skup Eurosong – 61. izdanje Pjesme Eurovizije u Stockholmu domaćine je stajao oko 6,3 milijuna eura, što je više od upola manje od 13,3 milijuna eura koliko je 2013. godine Šveđane koštala organizacija istog izbora u Malmöu, nakon pobjede Loreen s pjesmom "Euphoria" u Bakuu. Godinu ranije, u Azerbajdžanu je organiziran najskuplji Eurosong u njegovoj povijesti, koji je navodno stajao 60 miljuna eura, ali Šveđani su za prošlotjednih triju eurovizijskih večeri, usprkos znatno manjem budžetu, demonstrirali svoju nadmoć u produciranju najgledanijega glazbenog showa na svijetu, koji se treću godinu u nizu pratio i u Kini, a prvi put i Americi.

Dvjesto milijuna gledatelja samo u Europi, koliko su procijenili u Europian Broadcast Unionu (Europskoj radiodifuzijskoj uniji), imalo je priliku gledati vrhunski produciran show s potpisom tehnološki suverenih Šveđana čija je SVT televizija iz Globe Arene u svijet odaslala do sada najspektakularniju sliku s eurovizijske pozornice.

Dizajneri scene Frida Arvidsson i Viktor Brattström poigravali su se prostorom u dvorani ispunjenoj s 12.000 posjetitelja i stvarali optičke varke zahvaljujući fascinantnoj kombinaciji raskošne rasvjete, kompjutorske animacije i mnoštva LED ekrana nove generacije koji su omogućavali izvođačima kretanje unutar zida čija funkcija nije bila samo ona pozadinskog scenskog elementa.

Beskrajne mogućnosti

– Prekrasna pozornica otvorila nam je dosad neviđene, zapravo beskrajne mogućnosti – oduševljen je još za priprema 61. Eurosonga bio Sven Stojanović, producent ovogodišnjeg showa, iskusni švedski TV profesionalac, koji je svojedobno režirao Pjesme Eurovizije u Rigi, Istanbulu, Kijevu i Beogradu. Po ocu Srbin, a po majci Hrvat sa švedskom adresom, Stojanović je dugi niz godina uključen i u produkciju i režiju popularnog "Melodifestivalen", najgledanijega TV formata u kojemu se bira švedski predstavnik za Eurosong, kao i u realizaciju drugih velikih TV projekata u Švedskoj.

No, tek je jedan od istaknutijih članova kreativne švedske ekipe, koja već godinama realizira eurovizijske prijenose, neovisno o zemlji domaćinu. EBU-ovo ogromno povjerenje Šveđani su zavrijedili zbog vrhunske profesionalnosti, znanja, dakako i iskustva, nužno potrebnog za realizaciju jednog od najvećih TV showova u svijetu zabave.

– Ovo je ogroman projekt koji mnogi mogu odraditi, ali samo nekoliko ljudi ga može odraditi dobro. Puno se vremena troši, za svaku nam je pjesmu potrebno od pet do osam sati, moramo je osjetiti, probati različite pristupe... Tu je i tehničko planiranje, potom višesatni sastanci na kojima se dogovaraju promjene na pjesmama, potrebno je puno toga odrediti unaprijed – u kratkim je crtama Stojanović svojedobno opisao ogroman posao televizijske ekipe koja iz godine u godinu realizira tri zahtjevna eurovizijska prijenosa u pet dana.

A njima je podređeno apsolutno sve – delegacije s izvođačima u gradove domaćine putuju tjedan dana prije nastupa u svojoj polufinalnoj večeri kako bi se odradile puno ranije utanačene probe i press konferencije, sve je već, što se tiče samih izvedbi, prethodno dogovoreno sa šefovima delegacija, pa je za proba moguće tek neznatno intervenirati u već osmišljene i režijski postavljene nastupe.

Drastične promjene

Pjesma Eurovizije se, u svojih 61 godinu postajanja, drastično promijenila od prvog izdanja na kojemu se u švicarskom Luganu okupilo tek sedam zemalja, tadašnjih članica EBU-a. Uz nevjerojatan napredak televizijske tehnologije, od broja zemalja sudionica (ove ih je godine bilo 42) do načina glasanja po obrascu 50/50 bodova glasova žirija odnosno publike.

Ostavimo li po strani ideju multikulturalnosti, pozivanje na mir, ljubav i prihvaćanje različitosti i činjenicu kako je riječ o najvećem godišnjem glazbenom skupu LGBT zajednice, a uzmemo u obzir dobrosusjedsko darivanje glasova šakom i kapom, upletanje politike (koliko god eurovizijske poruke i slogani bili apolitični), te "padobrance" poput Azarbejdžana, Gruzije, Izraela..., ogroman je, a po mnogima i sporan, pomak doživjela i u geografskom smislu kad se u njezine redove lani prvi put "uvukla" i zračnom linijom 14.000 kilometara udaljena Australija.

Nakon što je za slavljeničke 60. obljetnice Eurosonga wild card za finale dobio Guy Sebastian, pop zvijezda iz Australije, ove je godine u natjecanju završila njegova sunarodnjakinja Dami Im, minijaturna pjevačica korejskog podrijetla i umalo – pobijedila!

U EBU-u sudjelovanje Australije na izboru za Pjesmu Eurovizije ne smatraju nimalo čudnim, čak ga smatraju logičnim s obzirom na činjenicu da se Eurosong u zemlji klokana emitira već više od 30 godina, pa je stekao i veliku bazu obožavatelja i zavidan broj od nekoliko milijuna gledatelja, mahom starosne dobi od 16 do 49 godina. Savršene mete za oglašivače, koji izdašno podržavaju eurovizijske prijenose zahvaljujući čemu se, a ne treba zanemariti ni prihod od televotinga, ostvaruje i velik marketinški utržak što je više nego jak razlog za kapitaliziranje eurovizijske priče.

U EBU-u su se stoga, s obzirom na status gledanoga i vrhunski produciranog TV formata, odlučili na ekspanziju Eurosonga i u Australcima vidjeli savršenog partnera za organizaciju njegove azijske inačice. S njihovim je javnim servisom SBS (Special Broadcasting Service) ugovorena realizacija TV projekta koja će "pokrivati" Aziju i Oceaniju.

Ništa od 'svjetskog prvenstva'

Tako će Australci kopiju Eurosong koncepta pokušati ustrojiti i na drugom kraju svijeta, umrežavanjem tamošnjih javnih servisa i angažiranjem azijskih autora i izvođača, dakako uz animaciju spozora željnih sudjelovanja u velikom projektu.

Na svojevrsnom Asiasongu sudjelovalo bi dvadesetak zemalja, a cijela bi se priča trebala zahuktati već dogodine, kad bi SBS i Blink TV, njihov partner u projektu, trebali organizirati njegovo prvo izdanje u sklopu kojega će države Azije i Oceanije svijetu predstaviti svoje pjevače, autore i glazbenu kulturu, a prava emitiranja bit će licencirana na globalnoj razini.

Značajan je doprinos eurovizijskom kredibilitetu na globalnoj razini proteklog vikenda u show programu finala dao i planetarno popularni Justin Timberlake, prva svjetska glazbena zvijezda koja je nastupila na Eurosongu i mamac za one koji daljinskim upravljačem nikada nisu tražili kanal na kojemu se emitira.

Znači li to da nas u budućnosti očekuje natjecanje tipa Worldvision? Teško. U EBU-u nisu skloni toj ideji, jer cijeli koncept Eurosonga počiva na javnim servisima i jednom od zlatnih pravila – onaj tko pobijedi, domaćin je sljedećega, a kažu i kako bi ga bilo komplicirano organizirati, ponajprije zbog različitih vremenskih zona.

 

 


Rusi dodatno platili 'zid'
Scena je 'bolesna' - komentirao je i Justin Timberlake, ugledavši prvi put pozornicu Globe Arene na čijoj je površini od 320 metara četvornih bila postavljena scenografija teška 30 tona. Najveća ikada u povijesti impresivne dvorane u Stockholmu u kojoj su gostovala najveća imena svjetske glazbene scene.

Tri je televizijska prijenosa realizirala ekipa od 220 ljudi, sve su kutke dvorane 'pokrile' 22 kamere i 64 mikrofona, a impresivniji su se scenski efekti, doznajemo, posebno plaćali. Domaćin natjecanja svakom od sudionika osigura osnovne stvari na bini uključujući i vlastitu viziju njihova nastupa, no ukoliko se netko poput ruskog predstavnika Sergeja Lazareva želi posebno istaknuti onda to valja posebno i platiti. Spektakularna ruska koreografija i vizualni efekti svakako nisu bili dio redovite usluge realizatora prijenosa, Putinova ih je delegacija platila svotom zasigurno većom od pedesetak tisuća eura, kako su procijenili TV znalci. Isti je slučaj bio i s pjevačicom Samrom iz Azerbajdžana, koja se voli promovirati kao zemlja vatre, pa su za njezina nastupa u Globe Areni masno doplaćeni plameni jezici i pirotehnika.

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"2","value":"VELIKI BIZNIS"},{"id":"1","value":""},{"id":"68","value":"2"}] [extra_fields_search] => * [created] => 2016-05-17 20:08:07 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-05-17 20:14:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-05-17 20:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2381 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/05\/17\/Mozaik\/2016-05-14T201704Z_1698325535_D1AETEBDKIAA_RTRMADP_3_MUSIC-EUROVISION.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/05\/17\/Mozaik\/scena_rus.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/05\/17\/Mozaik\/sven__scenarist_i_voditelji.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/05\/17\/Mozaik\/2016-05-14T201819Z_629448199_D1AETEBDNFAA_RTRMADP_3_MUSIC-EUROVISION.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/05\/17\/Mozaik\/2016-05-02T141257Z_1585133451_D1AETBSXJDAA_RTRMADP_3_SWEDEN-MUSIC-EUROVISION.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/05\/17\/Mozaik\/2016-05-10T082928Z_408003735_D1AETDFBJCAD_RTRMADP_3_MUSIC-EUROVISION.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"960x683"},{"size0":"960x640"},{"size0":"960x641"},{"size0":"960x649"},{"size0":"960x641"},{"size0":"960x806"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15759676 Threads: 6 Questions: 3235661598 Slow queries: 7330686 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236672007 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /scena/showbiz/eurosong-preko-australije-napada-aziju-312842 [printLink] => /scena/showbiz/eurosong-preko-australije-napada-aziju-312842?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 229822 [name] => eurosong [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => eurosong [link] => /tag/eurosong ) [1] => stdClass Object ( [id] => 390912 [name] => biznis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => biznis [link] => /tag/biznis ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Eurosong preko Australije 'napada' Aziju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/17/Mozaik/2016-05-14T201704Z_1698325535_D1AETEBDKIAA_RTRMADP_3_MUSIC-EUROVISION.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/17/Mozaik/2016-05-14T201704Z_1698325535_D1AETEBDKIAA_RTRMADP_3_MUSIC-EUROVISION.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/17/Mozaik/scena_rus.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/17/Mozaik/sven__scenarist_i_voditelji.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/17/Mozaik/2016-05-14T201819Z_629448199_D1AETEBDNFAA_RTRMADP_3_MUSIC-EUROVISION.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/17/Mozaik/2016-05-02T141257Z_1585133451_D1AETBSXJDAA_RTRMADP_3_SWEDEN-MUSIC-EUROVISION.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/05/17/Mozaik/2016-05-10T082928Z_408003735_D1AETDFBJCAD_RTRMADP_3_MUSIC-EUROVISION.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nije to bio enormno skup Eurosong – 61. izdanje Pjesme Eurovizije u Stockholmu domaćine je stajao oko 6,3 milijuna eura, što je više od upola manje od 13,3 milijuna eura koliko je 2013. godine Šveđane koštala organizacija istog izbora u Malmöu, nakon pobjede Loreen s pjesmom "Euphoria" u Bakuu. Godinu ranije, u Azerbajdžanu je organiziran najskuplji Eurosong u njegovoj povijesti, koji je navodno stajao 60 miljuna eura, ali Šveđani su za prošlotjednih triju eurovizijskih večeri, usprkos znatno manjem budžetu, demonstrirali svoju nadmoć u produciranju najgledanijega glazbenog showa na svijetu, koji se treću godinu u nizu pratio i u Kini, a prvi put i Americi.

Dvjesto milijuna gledatelja samo u Europi, koliko su procijenili u Europian Broadcast Unionu (Europskoj radiodifuzijskoj uniji), imalo je priliku gledati vrhunski produciran show s potpisom tehnološki suverenih Šveđana čija je SVT televizija iz Globe Arene u svijet odaslala do sada najspektakularniju sliku s eurovizijske pozornice.

Dizajneri scene Frida Arvidsson i Viktor Brattström poigravali su se prostorom u dvorani ispunjenoj s 12.000 posjetitelja i stvarali optičke varke zahvaljujući fascinantnoj kombinaciji raskošne rasvjete, kompjutorske animacije i mnoštva LED ekrana nove generacije koji su omogućavali izvođačima kretanje unutar zida čija funkcija nije bila samo ona pozadinskog scenskog elementa.

Beskrajne mogućnosti

– Prekrasna pozornica otvorila nam je dosad neviđene, zapravo beskrajne mogućnosti – oduševljen je još za priprema 61. Eurosonga bio Sven Stojanović, producent ovogodišnjeg showa, iskusni švedski TV profesionalac, koji je svojedobno režirao Pjesme Eurovizije u Rigi, Istanbulu, Kijevu i Beogradu. Po ocu Srbin, a po majci Hrvat sa švedskom adresom, Stojanović je dugi niz godina uključen i u produkciju i režiju popularnog "Melodifestivalen", najgledanijega TV formata u kojemu se bira švedski predstavnik za Eurosong, kao i u realizaciju drugih velikih TV projekata u Švedskoj.

No, tek je jedan od istaknutijih članova kreativne švedske ekipe, koja već godinama realizira eurovizijske prijenose, neovisno o zemlji domaćinu. EBU-ovo ogromno povjerenje Šveđani su zavrijedili zbog vrhunske profesionalnosti, znanja, dakako i iskustva, nužno potrebnog za realizaciju jednog od najvećih TV showova u svijetu zabave.

– Ovo je ogroman projekt koji mnogi mogu odraditi, ali samo nekoliko ljudi ga može odraditi dobro. Puno se vremena troši, za svaku nam je pjesmu potrebno od pet do osam sati, moramo je osjetiti, probati različite pristupe... Tu je i tehničko planiranje, potom višesatni sastanci na kojima se dogovaraju promjene na pjesmama, potrebno je puno toga odrediti unaprijed – u kratkim je crtama Stojanović svojedobno opisao ogroman posao televizijske ekipe koja iz godine u godinu realizira tri zahtjevna eurovizijska prijenosa u pet dana.

A njima je podređeno apsolutno sve – delegacije s izvođačima u gradove domaćine putuju tjedan dana prije nastupa u svojoj polufinalnoj večeri kako bi se odradile puno ranije utanačene probe i press konferencije, sve je već, što se tiče samih izvedbi, prethodno dogovoreno sa šefovima delegacija, pa je za proba moguće tek neznatno intervenirati u već osmišljene i režijski postavljene nastupe.

Drastične promjene

Pjesma Eurovizije se, u svojih 61 godinu postajanja, drastično promijenila od prvog izdanja na kojemu se u švicarskom Luganu okupilo tek sedam zemalja, tadašnjih članica EBU-a. Uz nevjerojatan napredak televizijske tehnologije, od broja zemalja sudionica (ove ih je godine bilo 42) do načina glasanja po obrascu 50/50 bodova glasova žirija odnosno publike.

Ostavimo li po strani ideju multikulturalnosti, pozivanje na mir, ljubav i prihvaćanje različitosti i činjenicu kako je riječ o najvećem godišnjem glazbenom skupu LGBT zajednice, a uzmemo u obzir dobrosusjedsko darivanje glasova šakom i kapom, upletanje politike (koliko god eurovizijske poruke i slogani bili apolitični), te "padobrance" poput Azarbejdžana, Gruzije, Izraela..., ogroman je, a po mnogima i sporan, pomak doživjela i u geografskom smislu kad se u njezine redove lani prvi put "uvukla" i zračnom linijom 14.000 kilometara udaljena Australija.

Nakon što je za slavljeničke 60. obljetnice Eurosonga wild card za finale dobio Guy Sebastian, pop zvijezda iz Australije, ove je godine u natjecanju završila njegova sunarodnjakinja Dami Im, minijaturna pjevačica korejskog podrijetla i umalo – pobijedila!

U EBU-u sudjelovanje Australije na izboru za Pjesmu Eurovizije ne smatraju nimalo čudnim, čak ga smatraju logičnim s obzirom na činjenicu da se Eurosong u zemlji klokana emitira već više od 30 godina, pa je stekao i veliku bazu obožavatelja i zavidan broj od nekoliko milijuna gledatelja, mahom starosne dobi od 16 do 49 godina. Savršene mete za oglašivače, koji izdašno podržavaju eurovizijske prijenose zahvaljujući čemu se, a ne treba zanemariti ni prihod od televotinga, ostvaruje i velik marketinški utržak što je više nego jak razlog za kapitaliziranje eurovizijske priče.

U EBU-u su se stoga, s obzirom na status gledanoga i vrhunski produciranog TV formata, odlučili na ekspanziju Eurosonga i u Australcima vidjeli savršenog partnera za organizaciju njegove azijske inačice. S njihovim je javnim servisom SBS (Special Broadcasting Service) ugovorena realizacija TV projekta koja će "pokrivati" Aziju i Oceaniju.

Ništa od 'svjetskog prvenstva'

Tako će Australci kopiju Eurosong koncepta pokušati ustrojiti i na drugom kraju svijeta, umrežavanjem tamošnjih javnih servisa i angažiranjem azijskih autora i izvođača, dakako uz animaciju spozora željnih sudjelovanja u velikom projektu.

Na svojevrsnom Asiasongu sudjelovalo bi dvadesetak zemalja, a cijela bi se priča trebala zahuktati već dogodine, kad bi SBS i Blink TV, njihov partner u projektu, trebali organizirati njegovo prvo izdanje u sklopu kojega će države Azije i Oceanije svijetu predstaviti svoje pjevače, autore i glazbenu kulturu, a prava emitiranja bit će licencirana na globalnoj razini.

Značajan je doprinos eurovizijskom kredibilitetu na globalnoj razini proteklog vikenda u show programu finala dao i planetarno popularni Justin Timberlake, prva svjetska glazbena zvijezda koja je nastupila na Eurosongu i mamac za one koji daljinskim upravljačem nikada nisu tražili kanal na kojemu se emitira.

Znači li to da nas u budućnosti očekuje natjecanje tipa Worldvision? Teško. U EBU-u nisu skloni toj ideji, jer cijeli koncept Eurosonga počiva na javnim servisima i jednom od zlatnih pravila – onaj tko pobijedi, domaćin je sljedećega, a kažu i kako bi ga bilo komplicirano organizirati, ponajprije zbog različitih vremenskih zona.

 

 


Rusi dodatno platili 'zid'
Scena je 'bolesna' - komentirao je i Justin Timberlake, ugledavši prvi put pozornicu Globe Arene na čijoj je površini od 320 metara četvornih bila postavljena scenografija teška 30 tona. Najveća ikada u povijesti impresivne dvorane u Stockholmu u kojoj su gostovala najveća imena svjetske glazbene scene.

Tri je televizijska prijenosa realizirala ekipa od 220 ljudi, sve su kutke dvorane 'pokrile' 22 kamere i 64 mikrofona, a impresivniji su se scenski efekti, doznajemo, posebno plaćali. Domaćin natjecanja svakom od sudionika osigura osnovne stvari na bini uključujući i vlastitu viziju njihova nastupa, no ukoliko se netko poput ruskog predstavnika Sergeja Lazareva želi posebno istaknuti onda to valja posebno i platiti. Spektakularna ruska koreografija i vizualni efekti svakako nisu bili dio redovite usluge realizatora prijenosa, Putinova ih je delegacija platila svotom zasigurno većom od pedesetak tisuća eura, kako su procijenili TV znalci. Isti je slučaj bio i s pjevačicom Samrom iz Azerbajdžana, koja se voli promovirati kao zemlja vatre, pa su za njezina nastupa u Globe Areni masno doplaćeni plameni jezici i pirotehnika.

 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/eurosong-preko-australije-napada-aziju-312842 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6782066cb6bd15215f16d10a5c224906c47532c3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Eurosong+preko+Australije+%26%23039%3Bnapada%26%23039%3B+Aziju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Feurosong-preko-australije-napada-aziju-312842 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Feurosong-preko-australije-napada-aziju-312842 )
[{"id":"2","value":"VELIKI BIZNIS"},{"id":"1","value":""},{"id":"68","value":"2"}]
StoryEditorOCM
ShowbizVELIKI BIZNIS

Eurosong preko Australije 'napada' Aziju

17. svibnja 2016. - 22:13

Nije to bio enormno skup Eurosong – 61. izdanje Pjesme Eurovizije u Stockholmu domaćine je stajao oko 6,3 milijuna eura, što je više od upola manje od 13,3 milijuna eura koliko je 2013. godine Šveđane koštala organizacija istog izbora u Malmöu, nakon pobjede Loreen s pjesmom "Euphoria" u Bakuu. Godinu ranije, u Azerbajdžanu je organiziran najskuplji Eurosong u njegovoj povijesti, koji je navodno stajao 60 miljuna eura, ali Šveđani su za prošlotjednih triju eurovizijskih večeri, usprkos znatno manjem budžetu, demonstrirali svoju nadmoć u produciranju najgledanijega glazbenog showa na svijetu, koji se treću godinu u nizu pratio i u Kini, a prvi put i Americi.

Dvjesto milijuna gledatelja samo u Europi, koliko su procijenili u Europian Broadcast Unionu (Europskoj radiodifuzijs...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 20:52