StoryEditorOCM
ShowbizSTIŽE PSIHOMODO POP

Davor Gobac otkrio našoj novinarki nepoznati detalj o Miri Furlan: Nije ona jedina, još su dvije poznate Hrvatice...

Piše Ivana Prgomet
18. svibnja 2024. - 20:33

Kultni rock bend Psihomodo pop slave 40 godina karijere velikom koncertnom turnejom po Hrvatskoj. Turneja je startala u Karlovcu, a 25. svibnja dolaze na splitske Gripe. 

Riječani će u popularnim hitovima poznatih rokera uživati 14. lipnja, a 12. listopada bend priprema veliki koncert u Areni Zagreb.

Četiri godine nakon nagrađivanog i hvaljenog albuma "Digitalno nebo", Psihomodo pop novim singlom "Dižeš me" najavio je novi studijski album "Vjerujem u čuda" i koji je ujedno naziv velike turneje po Hrvatskoj.

"Mislim da imamo najbolje snimljen album u karijeri", izjavio je frontmen benda Davor Gobac za novi album.

Krajem 1988. godine izašao je njihov prvi album “Godina Zmaja” koji ih je postavio na ljestvicu vodećih grupa na rock sceni. Iz spomenutog albuma rodila se hitčina “Ja volim samo sebe” koja je postala sinonim za pjesmu bez roka trajanja!

Na prvom albumu izbacili su hitove kao što su "Frida", "Ramona", "Nebo", "Kad sam imao 16", "Telegram Sam". Nakon toga uslijedio je niz albuma iz kojih su se rodile dobro poznate stvari što su „Osjećam se Haj“, „Natrag u Garažu“ i mnogi drugi.

Povodom koncerta u Splitu, izlaska novog albuma i 40 godina karijere razgovarali smo s Gopcem koji nam je, između ostalog otkrio kako su kao prvi bend s ovih prostora završili na MTV-u 1988., te kako im je, što je manje poznato, Mira Furlan pjevala prateće vokale na dvjema pjesmama "Nema nje (Zauvijek)" i "Iste stvari", ali i koje trenutke bi izdvojili kao najdraže u karijeri.

image

Za neka pitanja sam buntovan danas možda i jače nego kad sam nekad prije bio. Ali život te sigurno malo uspori, ne živimo kako smo nekad živjeli....

Marko Miščević/Cropix

Kakav je osjećaj proslaviti 40 godina karijere?

Pa u jednu ruku osjećaj je odličan jer smo doživjeli 40 godina, a u drugu je malo, onako, poteži jer shvatiš da je već prošlo 40 godina.

Prvi ste bend s ovih prostora koji se vrtio na MTV-u 1988., a prateće vokale pjevala vam je i Mira Furlan. Kako je došlo do toga?

1988. sam prvi put u životu otišao u Amsterdam i tamo samo bio kod jednog prijatelja mjesec dana. Njegova cura Nizozemka mi je rekla da postoji festival. Prijavio sam Psihomodo pop, predao kazetu na koju sam presnimio prvu ploču, platio sto guldena kaucije da ćemo doći i onda smo se konačno pojavili na tom festivalu i jedini od svih 600 bendova završili na MTV-u. Upoznali se s Marcel van Tilt, koji je bio voditelj emisije News of the world. Emisija je išla svaki radni dan u 23 sata na MTV-u.

Mira Furlan je pjevala prateće vokale na našem prvom demu koji je producirao Piko Stančić. Nije samo Mira pjevala, pjevala je i Dubravka Ostojić i Stjepka Kavurić, isto naše prijateljice. To je snimljeno 1984.

 

Biste li nešto promijenili tijekom svih tih godina karijere ili bi sve ostavili isto?

Ne treba plakati nad prolivenim mlijekom. Ne bih ništa mijenjao, sve je točno kako treba biti.

Što biste izdvojili kao najdraži trenutak u karijeri?

Teško mi je reći koji mi je najdraži trenutak u karijeri. Bilo ih je puno. Naprimjer kad smo se prvi put vidjeli na MTV-u to je bilo ludilo, kad smo prvi put svirali s Ramonesima i to je bilo ludilo. Ili ona Gavela, "Unpljugd" nakon rata, to je isto bilo genijalno, dva koncerta zaredom. Bilo je toga i kasnije.

U čemu je tajna dugovječnosti Psihomodo popa?

Mislim da je tajna dugovječnosti Psihomodo popa u tome što volimo to što radimo. A ima i jedna druga strana, još jednostavnija. Ne znamo ništa drugo raditi, haha.

image

Tajna dugovječnosti Psihomodo popa je u tome što volimo to što radimo. A ima i jedna druga strana, još jednostavnija. Ne znamo ništa drugo raditi, haha

Marko Miščević/Cropix

Što je najbolji dio kod  punk rocka?

Pun rock ima puno dobrih dijelova. Recimo meni se sviđa taj minimalizam i taj rebel i kritički stav prema društvu koji je uvijek prisutan. A i u rock n rollu, ne samo u punk rocku.

Jeste li s godinama mijenjali ideale?

Nemam pojma. Možda nikad nisam ni imao ideale. Uspjeli smo postati ono što smo htjeli - rock bend. 

Ramonesi su vam vječna inspiracija, kako ste se "zaljubili" u njih?

U "Ramonese" smo se zaljubili čim smo ih čuli i od tad me to ne pušta. To je zadnji pravi rock‘n‘roll bend na pravim rock temeljima. Zapravo oni su izmislili punk rock, ubrzali su to još sve i digli na još jedan nivo. Još pojednostavili i uritmizirali. I odlični tekstovi. Sve me je to privuklo.

Što je najluđe što ste napravili u mladosti?

Ne pada mi na kraj pameti da vam to ispričam. I ja se trudim zaboraviti, haha.

Jeste li i danas buntovni kao na početku karijere ili vas je život "smirio"?

Za neka pitanja sam buntovan danas možda i jače nego kad sam nekad prije bio. Život te sigurno malo uspori, ne živimo kako smo nekad živjeli. Bili bi glupi kad bismo živjeli sa 60 godina kao da imamo 30.

Redovito održavaš kondiciju redovitim vježbanjem?

image
Tonči Plazibat/Cropix

Održavam se vježbanjem. Ujutro pola sata radim malo zgibove i to mi dobro čini.

Nedavno ste izdali novi album „Vjerujem u čuda“, što vam je bilo inspiracija za pjesme?

Inspiracija za pjesme mi je neka klasična. Kako ja uvijek pišem tekstove, to su nekakve šale, crtani filmovi, ljubav, nekakvi odnosi muško ženski. Sve što vidiš oko sebe, priroda i društvo.

U kakvom vam je sjećanju Split, što splitska publika može očekivati na koncertu?

Imamo cijelu tradiciju koncerata u Splitu u kojem stalno sviramo. Zadnjih par godina je bilo odlično na Zvončacu, znali smo svirati i na Rivi, svugdje smo svirali. Spremamo presjek kroz karijeru i ubacit ćemo novih pjesama sa zadnjeg albuma "Vjerujem u čuda". Mislim da će biti super. Svi ćemo vjerovati u čuda.

Imate li neki poseban ritual prije koncerta?

Imam posebni ritual prije koncerta. Popijem pivu ili čašu vina.

Kako se najradije opuštate nakon koncerata?

Neki put se najradije opuštam tako da odem spavati, jer sam umoran i ne znam kako se zovem, a neki put ostanemo pa se družimo. Ovisi od dana do dana. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 12:50