StoryEditorOCM
Showbizgroznica eurosonga

Baby Lasagna uvjerljivo vodi na kladionicama, evo što je poručio svojoj vjernoj publici uoči velikog finala

Piše mozaik sd, hina
11. svibnja 2024. - 11:53

"Taj dečko ima sve - pjesma mu je odlična, ‘zarazna‘ do bola, publika ga obožava, pa jeste li vidjeli onu ludnicu u areni na polufinalu?! Još je i skroman, pristojan... Pa kako netko može biti toliko dobar?! I voli mačke! Marko je apsolutno osvježenje na sceni! Zbilja, ako on ne pobijedi, više nikad neću gledati Eurosong", ovako na društvenim mrežama izgleda većina komentara našeg Baby Lasagnu, koji će svoj "Rim Tim Tagi Dim" večeras u velikom finalu u Malmöu izvesti 23. po redu.

A na njegovoj strani definitivno su i kladionice. Naime, u subotu ujutro, oko 9 sati, šanse za pobjedu iznosile su mu velikih 42 posto.

Na drugom mjestu našla se Izraelka Eden Golan s 19 posto, a Švicarac Nemo je treći s 14. Slijede Francuz Slimane (5 %) i Irkinja Bambie Thug (4 posto).

Ostvare li se predviđanja kladioničara, bit će to druga hrvatska pobjeda na Euroviziji, prva od samostalnosti. Jedina dosad ostvarena bila je ona iz 1989. godine s pjesmom "Rock Me Baby" Rajka Dujmića u izvedbi zadarske grupe Riva. Godinu dana kasnije, Eurosong je održan u Zagrebu, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod voditeljskom palicom Helge Vlahović i Olivera Mlakara. Pobjedu je odnio pokojni Toto Cotugno s pjesmom o ujedinjenoj Europi "Insieme".

Baby Lasagna u Švedskoj je već osvojio nagradu za najbolju pjesmu koju dodjeljuje Opća organizacija obožavatelja Eurovizije (OGAE).

image
Jessica Gow/tt/Afp

- Jako puno mi to znači, baš zato što je publike. To me čini ponosnim, na kraju dana, neće mi žiri dolaziti na koncerte, nego publika - izjavio je Marko.

Tijekom subotnjeg jutra, Marko se oglasio i na društvenim mrežama:

- Spremni smo, idemo! Ako želite navijati za Hrvatsku, glasajte za 23! Što god se dogodilo, želim vam zahvaliti što ste me podržali i učinili ovo putovanje životnim iskustvom. Volim vas sve - objavio je na Instagramu.

Podsjetimo, još donedavno na kladionicama se vodila "mrtva trka" između Baby Lasagne i Švicarca Nema, koji je početkom travnja nakratko čak preuzeo vodstvo. No prednost se istopila, a u četvrtak, nakon druge polufinalne večeri, počela se penjati upravo Izraelka.

I dok brojimo sitno do velikog finala, u Malmöu se uzbuđenje miješa s napetostima zbog pojačanih sigurnosnih prijetnji i političkih prosvjeda zbog sudjelovanja Izraela na natjecanju koje se uvijek predstavljalo kao nepolitičko.

Organizatori Eurosonga oduprli su se pozivima da isključe Izrael zbog njegove vojne kampanje u Gazi, ali zahtijevali su da Izrael izmijeni tekst svoje prijave, izvorno nazvane "October Rain", kako bi uklonio ono što su rekli da se odnosi na Hamasov napad 7. listopada. Nakon što su stihovi izmijenjeni, Izraelu je omogućeno sudjelovanje.

Prije, tijekom i nakon izvedbe izraelske pjevačice u polufinalu u četvrtak iz publike se čulo zviždanje, ali i pljesak. A u središtu Malmöa više od 10.000 propalestinskih aktivista, uključujući klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg, organiziralo je nenasilne prosvjede u satima uoči polufinala, mašući palestinskim zastavama i uzvikujući "bojkot Izraela".

image
Livio Andrijic/Cropix

Novi prosvjedi planirani su i za subotu i ponovno se očekuje da će privući tisuće ljudi. U gradu će se održati i festival alternativne glazbe koji se predstavlja kao "natjecanje pjesama bez genocida".

Prosvjednici se žale na dvostruke standarde jer je Europska radiodifuzna unija (EBU) zabranila Rusiji sudjelovanje na Euroviziji 2022. nakon što je nekoliko televizijskih kuća pozvalo na izbacivanje te zemlje zbog invazije na Ukrajinu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 05:46