StoryEditorOCM
ShowbizSVE IZ SPLITA

Baby Lasagna je ostvario povijesni uspjeh, znate li tko je još bio blizu pobjede? Pobrojali smo sve uspjehe na Eurosongu

Piše Mirela Goreta
12. svibnja 2024. - 09:52

Omiljeni Baby Lasagna ostvario je za Hrvatsku najbolji rezultat na Eurosongu otkako sudjelujemo na tom natjecanju. Drugo mjesto njegove pjesme "Rim Tim Tagi Dim" sjajan je uspjeh, najveći od svih u 29 godina dugoj povijesti sudjelovanja samostalne Hrvatske na izboru za najbolju pjesmu Europe.

Naravno, izuzme li se pobjeda zadarske pjevačice Emilije Kokić s grupom Riva i pjesmom “Rock me” pod zastavom nekadašnje Jugoslaviju 1989. godine.

image

 Emilija Kokić

Luka Gerlanc/Cropix

Otkako su prvi put hrvatski predstavnici kročili na eurovizijsku scenu 1993. - grupa put Put s pjesmom "Don‘t Ever Cry", koja je usprkos dobrom kotiranju na kladionicama uoči natjecanja na kraju završila na 15. mjestu, najbolje rezultate Hrvatskoj su, sve do Umažanina Baby Lasagne, donijele tri Splićanke. Maja Blagdan 1996. u Norveškoj sa “Svetom ljubavi" i tri godine kasnije Doris Dragović s “Marijom Magdalenom" u Izraelu. Obje su završile na četvrtom mjestu, dok je 1998. godine peto u Engleskoj osvojila Danijela Martinović, koja se prethodno već natjecala na Eurosongu kao članica grupe Magazin.

image

Maja Blagdan

Tea Cimas/Cropix/Cropix

Hrvatska je prvi put ušla u deset najboljih 1995. godine kada su Magazin i Lidija Horvat-Dunjko u ukupnom eurovizijskom poretku bili šesti, a među bolje hrvatske rezultate ubrajaju se i deveto mjesto Gorana Karana 2000. u Švedskoj i Vannino deseto 2001. u Danskoj. Od tada, Hrvatska nije uspjela ući u deset najbolje plasiranih.

Godine 1994. pobijedio je Tony Cetinski s "Nek’ ti bude ljubav sva", ali je osvojio tek 16. mjesto na Eurosongu. Serija uspješnih sudjelovanja, u kojoj su prednjačile Doris, Maja i Danijela, je unatoč plasmanima u TOP 10 2000. i 2001., prekinuta u godinama koje su uslijedile.

Na Dori 2002. hrvatske gledatelje osvojila je Vesna Pisarović s pjesmom "Sasvim sigurna", koja je preinačena "Everything I Want" (izmijenjen je i prvotni aranžman) što je u konačnici rezultiralo 11. mjestom u ne osobito jakoj konkurenciji.

Godinu kasnije u Latviju je otputovala mlada Riječanka Claudia Beni s pjesmom "Više nisam tvoja" završivši u to vrijeme na prilično razočaravajućem 15. mjestu na Eurosongu. Sljedeće godine, 2004., u Istanbul je otputovao Ivan Mikulić s “Daješ mi krila” ("You Are The Only One"). Unatoč prolasku u finale u Turskoj u kojemu je pobjedu te godine izvojevala Ukrajinka Ruslana nije, u skladu s tadašnjim pravilima, uspio osigurati direktan plasman Hrvatske u završnicu iduće Pjesme Eurovizije.

image

Severina

Aris Messinis/Afp

Pobjedu na Dori 2005. odnio je Boris Novković s pjesmom "Vukovi umiru sami" (u finalu u Ukrajini je završio na jedanestom mjestu) da bi godinu kasnije Severina s "Mojom štiklom" privukla veliku pozornost javnosti izazivajući podijeljena mišljenja.

O njezinoj se pjesmi raspravljalo i u ovdašnjim političkim emisijama, a Splićanka se na koncu na Eurosongu u Grčkoj uspjela izboriti za dvanesto mjesto zajedno s pjesmom Sjeverne Makedonije.

image

Doris Dragović

Mario Poje/

Pjesma Eurovizije 2007. u Finskoj (tada je pobijedila Marija Šerifović s “Molitvom”) donijela je Hrvatskoj potpuni preokret na popularnom europskom glazbenom nadmetanju. Prvi put naši predstavnici Dado Topić i Dragonfly nisu uspjeli osigurati ulazak u finale iduće godine. Od tada su rezultati Hrvatske na Eurosongu počeli bilježiti silaznu putanju.

Na Eurosongu u Beogradu 2008. predstavljali su nas Kraljevi ulice s pjesmom "Romanca" (zauzeli su 21. mjesto), a sljedeće godine Igor Cukrov feat. Andrea u Moskvi su izveli "Lijepu Tenu" i završili na 18. mjestu. Grupa Feminnem 2010. u Norveškoj nije uspjela proći u finale Eurosonga s "Lako je sve", a onda je za Eurosong u Njemačkoj 2011. izabrana Darija Kinzer, koja je izvodila pjesmu "Celebrate" i dogodilo se isto baš kao i godinu kasnije u Azerbajdžanu kada se ni Nina Badrić s pjesmom “Nebo” nije uspjela plasirati u završnicu. Klapa s mora, sastavljena posebno za Eurosong 2013. u Švedskoj (također se odigrao u Malmöu), također nije ostvarila zapažen rezultat, zauzevši 13. mjesto u polufinalu.

Hrvatska je nakon niza loših rezultata uzela stanku od Eurosonga i vratila se, nakon dvogodišnjeg izbivanja, na eurovizijsko natjecanje 2016. godine s Ninom Kraljić, koja je pjesmom "Lighthouse" donijela Hrvatskoj finale, zauzevši u konačnici 23. mjesto na natjecanju u Švedskoj. Sljedeće godine na Eurosong u Ukrajinu Hrvatska je poslala Jacquesa Houdeka koji se s pjesmom "My Friend" plasirao u finale i završio na 13. mjestu.

image

Roko Blažević

Matija Djanjesic/Cropix

Franka Batelić 2018. u Portugalu nije uspjela proći u finale Eurosonga (završila je na 17. mjestu u polufinalu), a 2019. na Eurosong u Izrael otputovao je Splićanin Roko Blažević (“The Dream”), ali se nije uspio plasirati u završnicu.

Nakon što zbog pandemije koronavirusa Eurosong nije održan 2020. isto nije pošlo za rukom njegovoj sugrađanki Albini 2021. čija je pjesma "Tick – Tock" na natjecanju u Nizozemskoj zaostala na 11. mjestu u polufinalu. Ista je sudbina u Italiji zadesila i Miju Dimšić. I ona je zauzela 11. mjesto u polufinalu.

Let 3 trijumfirao je na lanjskoj Dori osiguravši Hrvatskoj prvu kvalifikaciju u finale Eurosonga od 2017. Njihova pjesma "Mama ŠČ!" postala je prva pobjednička pjesma Dore koja se plasirala u finale Eurosonga od 2019., a na samom natjecanju u Engleskoj zauzeli su 13. mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 04:15