Scena Mozaik

milenijski foto Šime strikoman “posložio” i svjetske neurologe

Na kamenu Straduna velika Jadranska lignja

milenijski foto Šime strikoman “posložio”  i svjetske  neurologe

Ova, 188. u nizu milenijskih fotografija nastala je kao originalni suvenir koji će kući ponijeti neurolozi, sudionici 17. kongresa International Conference on Biomagnetism

Šestotinjak neurologa iz cijeloga svijeta formiralo je u ponedjeljak na Stradunu divovsku lignju na još jednoj u nizu milenijskih fotografija majstora fotografije Šime Strikomana. Ova, 188. u nizu milenijskih fotografija nastala je kao originalni suvenir koji će kući ponijeti neurolozi, sudionici 17. kongresa International Conference on Biomagnetism - BIOMAG2010 koji se ovih dana održava u hotelu “Rixos Libertas”.

“Jadranska lignja na Stradunu” ovjekovječena ispred Palače Sponza i crkve zaštitnika svetoga Vlaha, zapravo je simbolična poruka i odavanje počasti suotkrivaču SQUID-a Jamesu Zimmermanu te Davidu Cohenu, ali i tisućama istraživača koji mjere magnetske signale čija nas jedinica femtotesla podsjeća na poznatog izumitelja Nikolu Teslu.

Naime, SQUID (prijevod s engleskog: lignja) najvažniji su elementi neuromagnetometara koji direktno i u stvarnom vremenu prate aktivnosti mozga povezane s podražajima i zadaćama.

Tijekom dubrovačke Međunarodne konferencije o biomagmetizmu BIOMAG2010. proslavljena je zapravo 40. godišnjica prvih objavljenih signala srca - magnetokardiografa - te četiri desetljeća uspješnih istraživanja aktivnosti mozga i srca. SQUID-ovi su još uvijek instrumenti od izbora, i to ne samo u magnetokardiografiji (MCG) i magnetoencefalografiji (MEG) nego i razvoju niskopoljnog MRI koji koristi SQUID tehnologiju.

 paulina peko
snimio Admir Buljubašić / CROPIX

Naslovnica Mozaik