Scena Mozaik

Bernie Ecclestone želi kupiti posrnuli SAAB

Šef Formule 1 Bernie Ecclestone namjerava se upustiti u novu zanimljivu investiciju. Taj bogataš, čiji imetak američki magazin Forbes procjenjuje na oko četiri milijarde dolara, želi sada spasiti posrnuloga švedskog proizvođača automobila SAAB.

Ecclestone nije običan investitor, on se, naime, zabavlja i uživa u svojim poslovnim potezima. Nedavno je kupio londonski nogometni klub Queens Park Rangers (QPR), zajedno s prijateljem Flavijem Briatorem. Klub je trenutno u Drugoj ligi, ali ima ambiciju da se za godinu-dvije vrati u Premier ligu.

QPR i SABB su slični slučajevi - poznate marke zbog novčanih teškoća našle su se na rubu opstanka. S tom razlikom što QPR već isplivava, a SAAB se i dalje davi...

Vlasnik SAAB-a, američki koncern General Motors, pregovarao je s nekoliko zainteresiranih kupaca, ali se ni s jednim dosad nije dogovorio. Zadnjih je dana propala još jedna šansa za spas te švedske tvrtke - od kupnje je odustao proizvođač luksuznih vozila Spyke Cars i činilo se da švedskoj automobilskoj legendi nitko više ne može pomoći.

Upravo tada je na scenu nastupio Ecclestone, koji zajedno s luksemburškom investicijskom kompanijom Genii Capital najavljuje da namjerava investirati i oživiti švedsku kompaniju. - SAAB je vrijedan brand koji ima povijest, potencijal i dizajn. Želimo ga pogurati naprijed i obnoviti ono što je nekad bio - priopćila je luksemburška tvrtka.

M. Lazarević

Naslovnica Mozaik