Scena Mozaik

Partizani potukli nogometaše:

Rekordna gledanost Bitke na Neretvi - ali glumcima od toga slaba korist

Partizani potukli nogometaše:

Partizanski klasik Veljka Bulajića, “Bitka na Neretvi”,  prikazan u utorak navečer na Drugom programu HTV-a, gledalo je čak 16 posto gledatelja - znatno više nego prijenos utakmice Lige prvaka između Juventusa i Bayerna, prikazan na Novoj TV, koji bilježi gledanost od 10, 7 posto.

Bez obzira na trajanje od gotovo tri sata, jugoslavensko-njemačko-talijansko-američki film, koji je uz brojne nagrade 1969. godine bio nominiran za Oscara,e u utorak je bio najgledaniji program nakon 20 sati.

Redatelj filma Veljko Bulajić, piše Jutarnji list, nije iznenađen gledanošću filma.

- Ukupno po televizijama je 16 posto, a 33 posto na HRT-u. Što znači da je film gledao svaki treći Hrvat. Prvi put sam ga gledao u obiteljskom okružju i mogu reći da sam ja najveći kritičar - rekao je Bulajić za Jutarnji.

Na pitanje je li film cenzuriran i koja je kopija prikazana, Bulajić je odgovorio kako su gledatelji ovoga puta imali prilike vidjeti tehnički perfektnu i apsolutno necenzurirana verziju.

- Na tržištu, nažalost, ima puno verzija filma i nemoguće je kontrolirati što se s filmom događa, a još je žalosnije što ni autori ni glumci ne dobivaju honorare od prikazivanja filma - poručio je redatelj ističući kako se nada da će u saborsku proceduru uskoro doći i zakon koji će štititi autore u filmskoj industriji.

psd

Sutjeska gledanija

Prvi film emitiran u ciklusu partizanskog filma, “Sutjeska” Stipe Delića, izazvala je neočekivan interes javnosti - vidjelo ga je čak 17,4 posto gledatelja.

Naslovnica Mozaik