Scena Mozaik

predstavljena NOVA VINSKA KARTA splitskog HOTELA ‘PARK’

Svoje vino predstavio i Srđan Ivanišević

predstavljena NOVA VINSKA KARTA splitskog HOTELA ‘PARK’

Zvijezde večeri koja je okupila hrvatsku vinarsku elitu ipak su bili osvajači prestižne svjetske ‘Decanterove’ nagrade - Vlado Krauthaker, Jeff Reed, vlasnik ‘Korte Katarine’ iz Orebića, te Boris Drenški-Bodren

Rijetko ugodno druženje oko vina Splićanima i svojim gostima priredio je u utorak navečer splitski hotel “Park”. Na promociju nove vinske karte, koju je kreirao sommelier Ivan Dodig, direktor hotela Jozo Tomaš pozvao je eminentne hrvatske vinare, osvajače medalja na Sabatini i Vinistri te posebno ovogodišnje dobitnike medalja na “Decanterovu” najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina, koji su s ukupno 27 osvojenih medalja u Londonu ove godine Hrvatsku lansirali u sam svjetski vrh.

Brojni poznati Splićani, ljubitelji vrhunske kapljice, kušali su najbolje što Hrvatska od vina danas ima.

U vrlo jakoj konkurenciji, zvijezde večeri ipak su bili osvajači “Decanterovih” nagrada Vlado Krauthaker, Jeff Reed, vlasnik “Korte Katarine” iz Orebića, te Boris Drenški-Bodren. Oko skromnog Bodrena, neobičnog službenika iz Zagorja, koji je na “Decanterovu” natjecanju lani bio proglašen najvećim vinskim talentom, a ove je godine za svoja ledena vina osvojio čak osam zlatnih medalja, odnosno sva hrvatska zlata na tom “svjetskom prvenstvu”, bilo je najviše radoznalih vinoljubaca.

Bodren je, pak, svima na kušanje sa širokim osmijehom nudio svoja prekrasna ledena vina, čije bočice od 2,5 dl koštaju po 500 kuna.

Viški ‘Mirokul’

Od etabliranih proizvođača tu su bili i Bože Martinović iz “Dubrovačkih podruma”, jedan od najčuvenijih vinara s kontinenta Korak, Pelješčani Radović, Madirazza i Matuško, Korčulanin Cebalo iz Lumbarde, potom još Bartolović, Roxanich, Grženić, a predstavili su se i badelovci, Kutjevo d.d., Vinoplod iz Šibenika, Istrani Matošević i mlađi mu kolega Luciano Visintin...

Posebna priča u ovoj lijepoj večeri na Bačvicama bio je – Srđan Ivanišević. Goranov otac upisao se u vinare i premijerno je ovom prilikom predstavio svoje vino “Mirokul”.

Rođeno je - kaže Ivanišević - u vinogradima na Visu, nedaleko od Rukavca. Taj svoj plavac mali napravio je zajedno sa svojim prijateljima, braćom Ivom i Dragom Šošom, inače ljudima od mora.

- Meni je žena Viška i to je jedan stari vinograd. Ima dva hektara, ove godine je puno rodilo i puno je vina. Sad će tribat i registrirat firmu za prodat ga.

A šta je Goran rekao na “Mirokul”? - Reka je: “Ma jako ti je ovo, svit na kontinentu ti voli malo lakša vina.” A lipo je... – kazao nam je Srđan Ivanišević.

MERI ŠILOVIĆ
Foto: Nikola Vilić / CROPIX

 

VINSKA_VECER1-241109.1
Neda Makjanić Kunić, vinari Božo Martinović (u sredini) i Luciano Visentin

 

Naslovnica Mozaik