Scena Mozaik

zagrebački ronioci uspjeli snimiti potopljeni brod

Cavtat: krstarica ‘Garibaldi’ leži na 122 metra dubine

zagrebački ronioci uspjeli snimiti potopljeni brod

Krstarica je potopljena na udaljenosti od samo 5 nautičkih milja od obale i Konavoskih stijena, na lokaciji između mjesta Cavtat i Molunat

Krstarica je potopljena na udaljenosti od samo 5 nautičkih milja od obale i Konavoskih stijena, na lokaciji između mjesta Cavtat i Molunat

Na stjenovitom dnu akvatorija krajnjeg juga hrvatskog Jadrana ronioci zagrebačkoga ronilačkog kluba “Dragor Lux” na dubini od čak 122 metra pronašli su ostatke tijekom Prvoga svjetskog rata potopljenoga ratnog broda za koji se pretpostavlja da su dobro očuvani ostaci talijanske oklopne krstarice “Giuseppe Garibaldi” s početka 20. stoljeća.

Krstarica je potopljena na udaljenosti od samo 5 nautičkih milja od obale i Konavoskih stijena, na lokaciji između mjesta Cavtat i Molunat. Bila je duga 112 metara, a široka 18 metara, naoružana sa čak 29 topova raznih kalibara, a na brodu, koji je bio ponos flote talijanske kraljevske ratne mornarice, u trenutku potapanja nalazilo se ukupno 578 članova posade.

Na brodu je bio i zapovjednik flote, admiral Tifari, kojemu je stožer bio upravo na “Garibaldiju”. Povjesničari kažu kako je skupinu brodova u blizini Molunta 17. srpnja 1915. presrela austrijska podmornica “U 4” pod zapovjedništvom kap. Rudolfa Singulea te da su s nje ispaljena dva torpeda.

Od razornih posljedica koncentriranih pogodaka torpedima krstarica je potonula u roku od samo tri minute, nakon čega je ostatak talijanske flote spas pronašao u povlačenju prema Italiji.

Ekspedicija zagrebačkih ronilaca iz “Dragor Luxa”, pod vodstvom instruktora tzv. tehničkog ronjenja Dražena Goričkog, olupinu krstarice “uhvatila” je na 122 m dubine, nakon što je ehosonder na inače ravnom dnu ispod Konavoskih stijena otkrio neočekivanu “hrid”. O olupini smještenoj u najdubljem dijelu našeg Jadrana Gorički kaže:

- S ekspedicijom smo počeli sredinom kolovoza, te smo na početku ronili uz neobično mirno more uz ‘trimix-mješavinu’ zraka i helija, pa smo zahvaljujući tome pod morem mogli ostati inače teško zamislivih 20 do 45 minuta na tako ekstremnim dubinama. To je doista dugo vrijeme...

Uz Molunat smo, na dubini od 82 metra, pronašli olupine ratnih brodova ‘D-2’ i ‘Ardor’... Nakon cijelog niza pokušaja i peripetija imamo dovoljno materijala za planirani dokumentarac. C

ilj nam je načiniti film o potonulim brodovima hrvatskog Jadrana i ovo će biti ključni dio tog filma - govori nakon svega Gorički, koji se upravo vratio u Zagreb.

Češki ronioci prvi je obišli

Točnu lokaciju na kojoj leži olupina još su u travnju 2008. otkrili češki ronioci, članovi ekspedicije Garibaldi 2008. Nakon četverosatne potrage uspjeli su naći krstaricu na dubini od 125 metara, no zbog lošeg vremena tročlana ekipa nije uspjela napraviti kvalitetnije snimke.

I.P.

Naslovnica Mozaik