Scena Mozaik

kulturna ustanova ‘ars haleutica’ obnavlja tradiciju jedinstvene ribarske regate

Rota Palagruzona kao zazivanje duhova komiških ribara

kulturna ustanova ‘ars haleutica’ obnavlja tradiciju jedinstvene ribarske regate

Zadnja ovakva regata na ruti Komiža - Palagruža održana je 1937., a prvi zapis o njoj datira iz 1593. Pojavom brodskog motora ove regate su nestale. Bio je to kraj priče o jedinim pučinskim ribarima na Jadranu i Mediteranu - kaže profesor Joško Bo

Zadnja ovakva regata na ruti Komiža - Palagruža održana je 1937., a prvi zapis o njoj datira iz 1593. Pojavom brodskog motora ove regate su nestale. Bio je to kraj priče o jedinim pučinskim ribarima na Jadranu i Mediteranu - kaže profesor Joško Božanić

Plovit ćemo morem, ali plovit ćemo i kroz vrijeme, te oživiti duhove komiških ribara koji su stoljećima osvajali prostor na surovoj obali Palagruže radi soljenja ribe i sušenja mreža, a istovremeno su se odupirali gusarima i Veneciji. Ploviti sa 4 tone tereta, često na vesla, na ruti dugoj 42 milje, nešto je nezamislivo...

Takvih ljudi danas više nema - kazat će profesor Joško Božanić, predsjednik kulturne ustanove iz Komiže “Ars halieutica”, najavljujući obnovu povijesne regate ribarskih brodova od Komiže do Palagruže pod nazivom “Rota Palagruzona” koja će trajati od 2. do 5. rujna.

Zadnji put regata se održala 1937. godine, a najstariji dokument o njoj datiran je 1593. - Svake godine u razdoblju od svibnja do rujna, početkom ribolovnog mraka, organizirane su regate od Komiže do Palagruže. Pojavom brodskog motora one su nestale. Bio je to kraj jedinstvene priče o komiškim ribarima koji su bili jedini pučinski ribari na Jadranu i Mediteranu - kaže profesor Božanić, čija kulturna ustanova spada među zadnje, ali vrlo agilne čuvare pomorske tradicije.

Desetak povijesnih brodova

BREST_REGATA3-170708

Jadran Babić / CROPIX

Regata od desetak povijesnih brodova, uključujući i talijanski jedrenjak “Falconero” te jedan norveški brod, krenut će iz hvarske luke, gdje će u srijedu 2. rujna biti održan sastanak svićara (vlasnici brodova), u sjedištu nekadašnje komune u hvarskoj Loži, na kojemu će se kao u davna vremena utvrditi pravila. Idućeg dana slijedi svečani ispraćaj brodova iz hvarske luke na put prema Komiži. U petak 4. rujna organizirat će se svečani ispraćaj regate ispred komiške tvrđave Komune s koje će, prema starom običaju, topovski hitac označiti start regate prema Palagruži.

Nakon dolaska na nju bit će proglašenje pobjednika i potom Papina večera, evokacija susreta pape Aleksandra III. s komiškim ribarima na Palagruži 10. ožujka 1177. godine. Kako pojašnjava prof. Božanić, riječ je o najstarijoj ribarskoj regati u Europi, staroj 500 godina, a da se naslutiti da je i puno starija.

- Turci su prilikom napada na Hvar 1571. zapalili hvarski arhiv i uništili podatke o ribarskoj povijesti. Budući da su 1593. čak 74 falkuše sudjelovale u regati, sigurno je kako je regata postojala puno godina prije - otkriva nam Božanić.

U obnovi ove jedinstvene regate sudjelovat će tako proslavljena gajeta falkuša “Comeza Lisboa”, sagrađena u povodu svjetske izložbe EXPO 98., gajeta falkuša “Mikula”, potom leuti “Slobodna Dalmacija” iz 1894. godine, “Šjor Brane” te “Labud”, kao i gajeta “Mociguzica” te “Santa Maria”, replika karavale Kristofora Kolumba, a vjerojatno je da će se regati pridružiti i murterski leut, te jedan dvojarbolni norveški brod i talijanski brod Falconero.

Dodajmo da će regatu pratiti brod Hrvatske ratne mornarice “Faust Vrančić”, plovila “Plovputa”, a očekuje se i dolazak premijerke Jadranke Kosor.

Naslovnica Mozaik