Scena Mozaik

MEĐUNARODNI SALON AUTOMOBILA

Rimac 'zapalio' Ženevu, a 'Concept Two' proglašen zvijeri od auta: stotine novinara iz cijelog svijeta povlačile su mladog hrvatskog poduzetnika za rukav i tražile izjavu

MEĐUNARODNI SALON AUTOMOBILA

Na vjerojatno najutjecajnijem međunarodnom salonu automobila, onom u Ženevi, glavna zvijezda novinarskog dana bio je Mate Rimac sa svojim hiper-automobilom Concept Two snage čak 1914 "konja".

Tvrtka Rimac automobili izazvala je ogroman interes javnosti, ali i mnogobrojnih proizvođača automobila koji rade na električnim vozilima, zbog njihovih komponenti koje proizvode u Svetoj Nedjelji.

Interes za press konferenciju našega mladog poduzetnika bio je ogroman, okupili su se predstavnici mnogobrojnih stranih medija tražeći podrobne podatke o Conceptu Two i samoj tvrtki koja je postala poznata izvan granica naše države.

U svom obraćanju prisutnima Mate Rimac je istaknuo kako je Concept Two plod zajedničkog rada tima stručnjaka koji trenutno broji 350 zaposlenika, pri čemu je zastupljena čak 21 nacionalnost.

Kazao je da su u vrlo kratkom roku, u svega desetak godina, počevši u maloj radionici došli do svjetski poznate tvrtke za proizvodnju električnih komponenti za vozila. Najavio je da će proizvesti 150 primjeraka Concepta Two, ali da mu je puno bitnije što je u Ženevi bio prisutan velik broj njegovih poslovnih partnera iz čitavog svijeta.

Direktor dizajna i voditelj dizajnerskog projekta Concepta Two Adriano Mudri je istakao da kod ovako supersnažnih i brzih automobila treba zadovoljiti nekoliko kriterija prije samog dizajna. Glavni zadatak bio je da vozač bude u centru zbivanja, odnosno u središtu automobila, da automobil ne bude neudoban, a istovremeno i performantan.

Tek nakon toga na red dolazi izgled. Izazov je bio ispuniti spomenute ciljeve, a pritom je trebalo ukomponirati bateriju od 120 kWh, smanjiti koeficijent otpora zraka na 0,28 i istodobno omogućiti hlađenje elektromotora na prednjoj i stražnjoj osovini zrakom koji ulazi i izlazi kroz otvore, a da se ne smanji sila pritiska na podlogu.

U svakom slučaju Rimčev tim je uspio zadržati prepoznatljivi izgled prethodnika, odnosno njegov DNK-a. To je vrlo bitno kod novih proizvođača automobila općenito, jer kad stvaraš brend moraš postati i ostati prepoznatljiv.

Da se radi o zvijeri od automobila najbolje govore tehnički podaci s kojima nas je upoznao Matija Gracin, direktor razvoja komponenti. Naime, Rimčev superautomobil istiskuje 1914 konjskih snaga, uz maksimalni okretni moment od 2300 Nm.

Pri tome raspolaže sa 700 Nm okretnog momenta na stražnjoj i 450 Nm na prednjoj osovini, tako da raspolaže pogonom na sve kotače. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba mu 1,97 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 412 km/h.

Baterija je kapaciteta 120 kWh što mu omogućava doseg od 650 kilometara bez punjenja. Što se tiče autonomne vožnje tu je tvrtka Rimac automobili podigla razinu na četvrti nivo, ali će za samostalnu vožnju biti potrebno još neko određeno vrijeme, jer uostalom to još nitko nije napravio u svijetu.

Da se radi o ozbiljnoj tvrtki govori i činjenica da se ekipi pridružio i Sasha Vražić kao direktor razvoja ADAS-a (autonomna vožnja), koji je dugo godina radio u Toyoti u Francuskoj upravo na spomenutim poslovima.

Zainteresirao se za Rimčeve projekte i vrlo brzo je došlo do suradnje i njegova povratka u Hrvatsku. Inače, cijena Concepta Two je 1,7 milijuna eura i to bez poreznih davanja. Uključujući PDV u Hrvatskoj bi vjerojatno bio skuplji još 25 posto.

Na izložbenom prostoru Palexpo u Ženevi nastupilo je 180 različitih brendova i izlagača, a računa se da je na novinarskom danu bilo oko deset tisuća predstavnika javnih medija.

Nema više seksi hostesa

U sjeni Rimčeva Concepta Two na autosalonu u Ženevi ostale su mnogobrojne svjetske premijere. Oktansku feštu na Ženevskom jezeru obilježilo je oko 90 svjetskih i 20 europskih premijera, ali nam se čini da nije bilo previše glamura, kao ni lijepih hostesa.

Naime, jedini štand sa zgodnim hostesama bio je onaj gumara Pirellija, dok su ostali bili vrlo stidljivi u tom dijelu prezentacije. Očito da je trend emancipacije žena i njihovo udaljavanje sa scene učinio svoje, pa ih je sve manje na autosalonima.

Seatova Cupra i Volvov Polestar

U moru noviteta akcent je bio većinom na električnim automobilima i konceptima kojima se najavljuje automobilska budućnost. Ipak, ne smije se zaboraviti izostanak nekih brendova, poput Opela, Minija i Fiata, ali i dolazak nekih novih podbrendova, kao što su Seatova Cupra, Volvov Polestar i Renaultova Alpine.

Ako bi trebali birati zvijezde autosalona u Ženevi, onda treba izdvojiti novu generaciju BMW-a X4, Mercedes AMG G63, najnoviju karavansku inačicu Volva V60, potom potpuno električni Jaguar I-Pace s njegovih 400 "konja". Veliku pozornost izazvao je i Ferarri 488 Pista, još snažniji i moćniji model iz Maranella, kao i Porsche 911 GT3 RS.

Kia, Toyota, Peugeot...

Od automobila za "obične" kupce treba izdvojiti novu generaciju Kije Ceeda, potom karavanske verzije Optime istog proizvođača, treću generaciju Toyote Auris u hibridnom izdanju, još jednu redizajniranu verziju male Toyote Aygo...

Peugeot 508 je u drugom generacijskom izdanju promijenio filozofiju pa je od limuzine napravio coupe s četvorim vratima kako bi konkurirao u segmentu D klase, ali i nadolazećim SUV-ovima.

Citroën i Peugeot su predstavili nova MPV vozila – Berlingo i Rifter. Po pitanju električnih automobila istakli su se Renault sa svojim Zoeom koji je dobio još snažniji motor, kao i Nissan s novom generacijom Leafa.

Mustang Bullitt

Zanimljivo je da je Ford predstavio posebnu ediciju modela Mustang Bullitt koja je napravljena povodom 50. obljetnice filma "Bullitt" u kojem je čuveni Steve McQuen vozio Mustanga iz 1968. godine. Radi se o 5.0-litrenom V8 agregatu s 464 "konja" i 526 Nm okretnog momenta.

Naslovnica Mozaik