Scena Mozaik

španjolski sportaš

Seat otkrio sve detalje o novom podbrendu i prvom modelu, Cupra Ateci

španjolski sportaš

Kako navodi španjolski proizvođač, Cupra je nezavisni, visoko-performantni brend s vlastitim identitetom koji će nastaviti proizvoditi sportske modele kompanije Seat. Njihov prvi model bit će Cupra Ateca, kompaktno SUV vozilo koje pokreće 2.0-litreni benzinski agregat iz Volkswagena koji proizvodi 300 „konja“.

Snaga se šalje svim kotačima preko novog sedam stupnjeva DSG automatskog mjenjača s duplim kvačilom, što modelu Cupra Ateca omogućava da do 100 km/h ubrzava za 5,4 sekunde i da postigne maksimalnu brzinu od 254 km/h.

Cupra Ateca isporučuje se s trakcijskim sustavom 4Drive, jednim od najsigurnijih i najnaprednijih integriranih trakcijskih sustava na svijetu.

Sustav 4Drive analizira uvjete na cesti u stvarnom vremenu, uključujući brzinu vozila, brzinu svakog kotača, kut upravljača te stil ili način vožnje kako bi u svakom trenutku zajamčio brz i progresivan prijenos snage na potrebne kotače.

Sustav 4Drive optimiziran je kako bi mogao funkcionirati u kombinaciji sa svim modusima vožnje: Normal, Sport, Individual, Snow, Off-Road i, dakako, modusom Cupra.

Tijekom odabira modusa Cupra u odabiru modusa vožnje, motor trenutno reagira poboljšanim zvukom, a namještanja adaptivnog ovjesa (Dynamic Chassis Control) prilagođavaju se kako bi se vozilo odlikovalo još izraženijim sportskim karakterom.

Što se vanjskih modifikacija tiče, tu su novi branici, pragovi, zadnji spojler, maska (rešetka) u obliku pčelinjeg saća, kao i novi Cupra logo. Aluminijska mat slova kojima je ispisano Cupra se mogu vidjeti na donjem dijelu prednje maske, kao i na sredini zadnjeg dijela automobila.

Tu su i nove felge veličine 19 inča i četiri ispušne cijevi. Na raspolaganju stoji šest vanjskih boja: Energy plava, Velvet crvena, Brilliant srebrna, Rodium siva, Magic crna i Nevada bijela. Interijer je pokriven crnom alcantarom sa sivim šavovima, a aluminijske „papučice“ imaju na sebi crne detalje.

Cupra oznake su zamijenile dosadašnje oznake kompanije Seat, a u standardnu opremu spada ulazak u vozilo bez ključeva i pokretanje motora, bežični punjač, GSM, sustav kamera koje pokrivaju 360 stupnjeva i info-zabavni ekran veličine 8 inča. Tu je i digitalna instrument tabla.

Cupra će nuditi i Performance paket opreme koji podrazumijeva veće Brembo kočnice veličine 18 inča, detalje od ugljičnih vlakana kako izvana tako i unutar automobila, kao i kožna sjedišta.

Novoj Cupra Ateca se pridružit će se još i nova Cupra Ibiza, čije smo fotografije imali prilike vidjeti, a u kompaniji navode da razmišljaju o tome da lansiraju i performantnu verziju Arona SUV modela. Novi Cupra Ateca, Leon Cupra R ST i ostatak game će imati svoju javnu premijeru na Sajmu u Ženevi.

Naslovnica Mozaik