Scena Mozaik

HI TECH scenarij

Zanima vas kako će nam izgledati život do 2025. godine? Roboti će nam izdavati recepte, a monitori na odjeći nadzirati zdravlje... A što ćemo tek sve moći 'hands free'...

HI TECH scenarij

Neki od IT stručnjaka istaknuli su da prošla godina, kad je u pitanju razvoj tehnološke industrije, nije donijela značajne iskorake, no počevši od 2018. pa do 2025., tehnologija će prema njihovim predviđanjima dosegnuti vrhunac. Global Carbon Capture institut donio je popis tehnoloških dostignuća kojima ćemo, kako najavljuju, biti okruženi u skoroj budućnosti.

Očekuju nas, tako, radnici roboti, pametni automobil, domovi i naočale, potom besplatan neograničeni prostor za spremanje podataka, kao i sva ostala "čuda" koja će postati sasvim uobičajene tehno usluge.

Osim što će e-sport, odnosno virtualni sport do 2022. godine postati gotovo zarazan vid zabave i rekreacije u svim kućanstvima zapadnog svijeta, do iste će godine i tekstualne poruke biti "nadglasane" glasovnima. Tu je i pojava zdravih monitora koji će do 2025. godine pomno pratiti zdravstveno stanje petine kronično bolesnih Europljana, dajući im smjernice pravilnog načina života u odnosu na njihove tegobe.

Do tada će i gotovo svaki zapadnjački dom moći imati robote radnike koji će olakšavati obavljanje kućanskih poslova, pa će pametni usisavač za koju godinu biti "lanjski snijeg".

Mobilni pomagači, odnosno šaptači kao što su Siri, Cortana ili Googleov asistent Alexa postat će još pametniji pa će sukladno vašem ukusu odabirati prijatelje na društvenim mrežama i aplikacije koje su, navodno, stvorene za vas. Osim takvih pomagača, predviđa se da će 2020.

Amazon imati online trgovinu za putovanja, a glasovni asistent će vam pomagati u kreiranju idealnog putovanja. Predviđaju i da bi i popularni Snapchat uskoro mogao propasti jer se spremaju nove aplikacije koje će zaludjeti svijet, a tu su i wireless slušalice koje će unaprijediti vašu komunikaciju. Osim robota koji čiste vaše pokućstvo, u Americi će se do 2021. pojaviti i prvi roboti farmaceuti. Sudeći prema izvješću GCC Instituta, na internet će do 2022. godine biti spojeno milijardu senzora.

S obzirom na to da cijena senzora pada, dok se računalna snaga povećava, sve vrste uređaja i praktički sve na svijetu bit će spojeno na internet.

Stručnjaci predviđaju da će do iste godine 10 posto ljudi nositi odjeću s čipovima koji će ih spajati na internet. To nije posebno iznenađujuće s obzirom na broj dodataka, uključujući satove i prstenje, koji se već mogu spojiti na internet.

Tu su pametne naočale, koje će se spajati na internet i postati dijelom svakodnevice do 2023. godine. Interakcija s našom okolinom postat će puno drukčija kada VR naočale uđu u širu uporabu, jer će tehnologija dopustiti osobama koje nose naočale da imaju direktan pristup internetskim aplikacijama optimiziranima za poboljšana ili proširena realna iskustva, a sve to kontrolirajući sučelje putem hands-freea.

Google je već predstavio sličnu tehnologiju s "Google Glassom" i trenutno radi na VR kontaktnim lećama. I ovo je samo mali dio onoga što nas, najizglednije, očekuje u skoroj budućnosti. Tehno fanovi, strpite se još samo malo!

Naslovnica Mozaik