Scena Mozaik

Vuče ga zov divljine

Imotski pustolov o trenutku koji mu je okrenuo život naglavačke: Ova fotografija može promijeniti svijet, vraćam se po 'kišnog dječaka'!

Vuče ga zov divljine

Fotografa, putopisca, istraživača, avanturista i profesor kineziologije u srednjoj školi u Imotskom Gorana Jovića neprekidno vuče zov divljine, zbog kojeg je i proputovao veliki dio kugle zemaljske sa svojim prijateljem, također fotografom, Vedranom Vidakom. Jović je dobitnik i nekoliko prestižnih međunarodnih nagrada za fotografiju, a sada se vratio s proputovanja Tanzanijom i Kenijom, gdje je marljivo bilježio običaje u svakodnevnom životu domorodačkih plemena koji su mu neiscrpna inspiriracija i motivacija.

- Na samim počecima, 2011. godine, Vedran je moj mentor i uzor, onaj koji me naučio uživati u fotografiji i uvijek tražiti više od fotografije. Danas je Vedran moj prijatelj, najbolji suputnik i osoba s kojom je najjednostavnije koordinirati bilo putovanje, bilo običan "shooting" – započeo je slavni fotograf Goran Jović.

- Zajedno smo proputovali mnogo, a opet premalo. Istaknuo bi svakako zajednička putovanja u Tanzaniju, Etiopiju, Indoneziju i Keniju – dodao je. Goran i Vedran upravo su na svojem posljednjem putovanju u Tanzaniju i Keniju bili dio humanitarnog projekta pri nevladinoj udruzi "Africana", koja skrbi o djeci s posebnim potrebama u Tanzaniji po pitanju primjene fizikalne rehabilitacije, zaštite djece i smanjivanja siromaštva.

- Nastojimo pomoći ne samo fizičkom snagom, nego i fotografijom i videografijom kako bi približili uvjete u kojima se ta djeca oporavljaju našim ljudima, cijelom svijetu, a osobito onima koji im mogu pomoći, bilo riječju bilo djelom, bilo u novčanom smislu – objasnio je Jović. Udruga je osnovana 2014. u Hrvatskoj, a njezin osnivač je Matej Skenderović, koji od 2008. radi u sektoru međunarodne pomoći.

- Zahvaljujući Mateju i njegovim marljivim kolegama naučite mnogo o invaliditetu i njegovim posljedicama na život koje nigdje nisu jednostavne i zahtijevaju mnogo žrtve i u našem modernom svijetu, a kamoli u Africi gdje je život bez invaliditeta izazov, a s invaliditetom prerasta u svakodnevnu borbu – ispričao je.

Izuzev rada s "Africanom", Goran i Vedran imali su čast biti dijelom "Malog doma", sirotišta kojeg vodi fra Miro Babić i koje brine o djeci koja su ostala bez roditelja ili su ih oni napustili zbog fizičkog invaliditeta koje se u Africi smatra sramotnim.

- Njegove vrijedne ruke izgradile su sirotište, a duša, svjetonazor i propovijedanje nadahnjuju mnoge – naglasio je Imoćanin, kojeg je u svijetu proslavila fotografija "Rain Boy", za koju je osvojio i mnogobrojne nagrade.

- Iako će zvučati neskromno, nagrada je mnogo, međutim one koje smatram svojom prekretnicom i na profesionalnom i na ljudskom polju su vezane uz fotografiju pod naslovom "Rain Boy" istaknuo je.

Sama fotografija ima izuzetnu pozadinsku priču te plijeni pažnju na brojnim fotografskim natjecanjima.

- Donijela mi je izuzetno mnogo nagrada među kojima bih istaknuo "World Cup of Photography", SAD, 2013. i "Fremantle International Portrait Prize Australija 2013.", gdje je bila laureat – rekao je Jović s ponosom.

Dječak s fotografije, neovisno o nagradama koje je Goranu donio, ostavio je na našeg slavnog fotografa neizbrisiv utisak.

- Bio je to jedan od onih trenutaka kada dotaknete dno svojih očekivanja i kada pomislite da nema dalje! Zarobljen u blatu između kapi kiše, iscrpljen, gladan i umoran, razaznao sam njegovo lice! Taj jedan jedini trenutak njegovog života, nepovratno je promijenio moj život, otvorio mi je vrata u sasvim novi svijet – ispričao je.

- Ako ga ponovno nađem, hoćemo li se uopće prepoznati ili će sve ponovno stati u jedan trenutak? Za sada, imam plan i već dugo pripremam projekt tijekom kojeg ću se još jednom zaputiti u Tanzaniju i pokušati ga pronaći i naći riječi kojima bi mu pojasnio što je jedan trenutak u njegovom životu promijenio u mom. Ako on dozvoli i ako je još uvijek tamo, rado bi pokušao promijeniti njegov život – dodao je Jović.

Također, za Goran ta "želja za otkrivanjem samog sebe tražeći dječaka s fotografije prilično jasno pokazuje kako fotografija za njega nije samo sredstvo zarade nego istinski poziv i duboka uvjerenost da fotografija može promijeniti svijet onako kako to preostale umjetnosti rade već stoljećima".

- Iako sam na svom putu sazrijevanja, i fotografskog i ljudskog, sreo mnoga plemena i živio s njima, najviše me se dojmio narod Mentawai koji svojim suživotom s prirodom svjedoči život kakav je nekada bio i kakav bi ponovno trebao biti ako želimo preživjeti – zaključio je pustolovni Jović.
 

 

"My Notes on Africa" ------------------------------------------------------------------------------------Filmed & edited by : @goran_jovic_ & @jojo_boban ------------------------------------------------------------------------------------ Filming equipment setup : Samsung Galaxy Note8, Zhiyun smooth Q, Manfrotto 190Go ----------------------------------------------------------------------------------- “Creativity is inventing. Experimenting. Growing. Taking risks. Breaking rules. Making mistakes. And having fun.” It takes courage to be a professional photographer and go on an expedition whose success is based solely on a smartphone camera. But, #samsunggalaxynote8 doesn’t let you down. Oh, yes, when you combine it with your talent and disciplined eye….you just make wonders. Experimenting is of paramount importance and as long as you try something new and break some rules….you create wonders. Having fun adds a lot of charm to experimenting, especially when you drown your #zhiyun while chasing sunsets. All in all, #note8 and professional photographers might be a new match made in heaven. To cut the story short, the entire expedition was powered by my will to experiment, #samsunghrvatska and last but not the least #aviteh_audio_video_tehnologije ------------------------------------------------------------------------- #samsunghrvatska @samsunghrvatska #samsungmobile #dowhatyoucant @samsungmobile #samsung #note8 @aviteh_audio_video_tehnologije #imaginemore @manfrottoimaginemore #zanzibar #tanzania #kenya #africa

A post shared by Goran Jovic (@goran_jovic_) on

Video snimljen sa samsung note8

 

Naslovnica Mozaik