Scena Mozaik

ruši predrasude

Na šipci pleše bolje od bilo koje žene! Ovaj zgodni Splićanin jedan je od najboljih 'pole dancera' u Europi, a Dalmatinke na njegovim satovima otkrivaju svoju senzualnost

ruši predrasude

Mislite da samo žene dobro plešu na šipci. E, onda se varate. Naime, Splićanin Ivo Štrkljević (25) je jedan od najboljih 'pole dancera' u Europi, što dokazuju i medalje na EPSAC-u, art natjecanju u kojem se bodovalo plesno umjeće na šipci i podu, te kombiniranje raznih stilova, fleskibilnosti i snage. Bio je jedini hrvatski muški natjecatelj.

Iako je Ivo jedno vrijeme živio u Zadru i Zagrebu, vratio se u rodni grad Split i sve generacija Splićana podučava umijeću plesa na šipci. Ivo kaže da je interes Splićana velik, a kada vide kako im ples na šipci pozitvno mijenja tijelo (i duh) svi se zaljube u ovaj sport koji je sve popularniji u Dalmaciji.
 

 

A post shared by Ivo Štrkljević (@ivos.poleart) on

 


Što je pole dance ili po naški - ples na šipci?

- To je vrsta plesa, rekreacije, sporta i izvedbene umjetnosti koja se izvodi na vertikalnoj šipci. Kombiniranjem raznih plesnih stilova – od baleta i suvremenog plesa do hip hopa i break dancea – te joge, akrobatike i gimnastike, pole dance se razvio u oblik izrazito popularne rekreacije.

Štoviše, razvio se i u plesnu i sportsku disciplinu te se svake godine diljem svijeta održavaju razna profesionalna i amaterska natjecanja i eventi.
 

 

A post shared by Ivo Štrkljević (@ivos.poleart) on


Ples na šipci uključuje elemente poput okreta (spinova), penjanja, elemenata na podu i inverzija te se može koristiti u svrhu aerobnog i anaerobnog vježbanja. Kroz treninge razvija se mišićna snaga, izdržljivost, koordinacija, fleksibilnost, fluidnost pokreta i gracioznost zbog plesnog elementa kojeg posjeduje.

Za bavljenje plesom na šipci nije potrebno nikakvo plesno predznanje, a zbog raznolikosti elemenata pogodan je za sve razine fizičke spremnosti. Također, omogućava vam da izrazite svoju osobnost – iako svi uče iste elemente, vi ste ti koji birate kako ćete ih otplesati - objašnjavaju na stranici Poledance.hr.
 

 

A post shared by Ivo Štrkljević (@ivos.poleart) on

 

 

 

 

 

 

Naslovnica Mozaik