Scena Mozaik

Narušavaju privatnost

Psiholozi upozoravaju na opasnost satova za kojima djeca luduju, a i roditelji im se priklanjaju: To su monstruozne naprave koje treba zabraniti!

Narušavaju privatnost

Nakon što je njemačka nadzorna agencija "BNetzA" dječje pametne satove opisala kao špijunske uređaje, u Njemačkoj se zabranila njihova prodaja, zbog narušavanja privatnosti.

Ovu "pametnu igračku" u Njemačkoj i diljem svijeta masovno posjeduju malodobna djeca, a većina satova opremljena je SIM karticom koja se može kontrolirati pomoću aplikacije.

Neki od satova imaju pogreške zbog kojih prenose i pohranjuju podatke bez šifriranja, što bi u prijevodu značilo da pomoću osnovnih tehnika hakiranja bilo tko može pratiti ove uređaje i nadgledati djecu. Među ostalim, ova naizgled bezazlena igračka roditeljima služi kako bi mogli provjeravati gdje se nalazi i što radi njihovo dijete.
 

 
– Loše osigurani pametni uređaji omogućuju narušavanje privatnosti. To je zaista zabrinjavajuće kada je riječ o satovima za djecu s GPS-om, satovima zbog kojih bi navodno trebali biti sigurni. Šokantan je nedostatak regulacije interneta koji dopušta slobodnim proizvođačima da se igraju sa sigurnošću naše djece – kazao je za BBC Ken Munro, stručnjak za sigurnost tvrtke "Pen Test Partners", a kako prenose strani mediji, "BNetzA" je izdala naredbu roditeljima da djeci oduzmu satove.

Kontaktirali smo splitsku psihologinju Nedu Lukšić-Kozlicu, koja smatra kako je riječ o doslovce špijunskom aparatu, koji apsolutno narušava dječju privatnost i slobodu.

– Ovaj vid tehnologije zaista je sulud i nipošto se ne bi se trebao prodavati na tržištu. Ograničava dječju slobodu u svakom pogledu. Roditelji često znaju pretjerivati i previše nadgledati svoju djecu, a ovaj sat je zbilja monstruozan i štetan je za dječju psihu. Povjerenje između roditelja i djeteta gradi se od prvog dana rođenja, a komunikacija je uistinu ključ kvalitetnog odnosa i odgoja. Danas su djeca ovisna o tehnologiji, a roditelji im kupuju sve novo što se pojavi na tržištu kako bi bili u skladu sa svojim vršnjacima. Time im se šalje potpuno kriva slika. Dijete bi trebalo prihvaćati neke druge vrijednosti, a ne one konzumerističke – smatra psihologinja.

 
 

Da se uistinu radi o besmislenoj tehnologiji koja narušava privatnost, složila se i psihologinja Žana Pavlović, koja smatra kako se na drugi način dijete mora osnažiti.

– Povjerenje treba postići razgovorom, a ne ovom vrstom špijunaže, tako bih se izrazila. Ovaj sat primjer je nepotrebne vrste tehnologije. Potrebno je razgovarati i tako razvijati odnos s djetetom. Važno je i pokazati interes prema njegovu društvenom životu, a kad dijete osjeti vaš interes, imat će potrebu povjeriti vam neke stvari – zaključila je.

 

 

 

 

Tužbe prodavačima
Njemačka nadzorna agencija u izjavi za strane medije navela je da je već pokrenula sudske postupke protiv tvrtki koje prodaju ove satove na internetu i zarađuju veliki novac te narušavaju dječju privatnost.
– Pomoću aplikacije roditelji mogu dječje satove koristiti za trajno promatranje i prisluškivanje njihove okoline, tako da ih moramo smatrati nedopuštenim proizvodima – kazala je predsjednica agencije, te dodala kako, prema istraživanju agencije, roditelji koriste satove kako bi prisluškivali nastavnike u učionicama.
Poslali smo upit i Uredu pravobraniteljice za djecu da nam daju stručno mišljenje, no do zaključenja ovog novinskog izdanja nismo dobili povratnu informaciju.

 

Naslovnica Mozaik