Scena Mozaik

privodi se kraju gradnja naselja u teksasu koje je imitacija najvećeg bračkog mjesta

Milijun dolara za vilu u američkom Supetru (VIDEO i FOTOGALERIJA)

privodi se kraju gradnja naselja u teksasu koje je imitacija najvećeg bračkog mjesta

Cijena cijelog projekta je oko 300 milijuna dolara, a zanimanje kupaca kuća toliko je veliko da ni dolar nije trebalo utrošiti u marketing

Cijena cijelog projekta je oko 300 milijuna dolara, a zanimanje kupaca kuća toliko je veliko da ni dolar nije trebalo utrošiti u marketing

Još je najviše 15 mjeseci − plan je prvi kvartal 2011. godine − preostalo do otvaranja stambeno-poslovnog naselja Adriatica Village u McKinneyju kod Dallasa, u američkoj saveznoj državi Teksas, poznatom kao replika Supetra u američkoj preriji.

Najavio nam je to investitor Adriatice Jeffory Blackard, koji je ovih dana boravio u Hrvatskoj radi kupnje nekoliko zvona za kapelicu i zvonik “mjesne” crkve, koji je gotovo doslovce preslikan zvonik iz najvećeg bračkog mjesta.

− Dogovorili smo kupnju triju zvona, jednog za kapelu, a dva za zvonik, jer smo željeli da i ona dođu iz Hrvatske kako bismo bili što vjerniji originalu − kazao nam je Blackard.

Uz to, američki građevinski poduzetnik nabavio je i još nekoliko originalnih zvona koja će biti izložena u Adriatici kao svojevrsna ilustracija hrvatske povijesti. Riječ je o dva zvona oštećena u Prvom, odnosno Drugom svjetskom ratu, a njihovo izlaganje Blackardov prijatelj i poslovni partner John Vasilj uspoređuje s philadelphijskim Zvonom slobode.

Na fotografiji slijeva John Vasilj , Jeffory Blackard te Ilija Vasilj

Za američke pojmove gradnja Adriatice, investicije od gotovo 300 milijuna dolara, ide prilično sporo, no razlog tome je Blackardova želja da to “selo” bude što vjernije originalu.

− Zanimljivo je da nas recesija i poremećaji na tržištu nekretnina nisu previše omeli jer je očito prepoznata naša želja da gradimo kuće koje će trajati. Američki je običaj da se u ovakva naselja ili shopping centre ulože stotine milijuna, s već isplaniranim rušenjem za desetak godina i gradnjom nečeg novog − kaže Blackard, dodajući da je i ovakav njegov način gradnje pokušaj prenošenja duha originala zgrade koje će trajati.

Naravno, vjernost originalu treba uvjetno shvatiti − uvijek će čistuncima kamen izgledati previše svijetao, trava prepravilno podšišana, a kuće biti neusporedivo luksuznije. U Adriatici već sada živi četrdesetak ljudi, premda je relativno daleko od završetka, kad će tamo svoj dom naći oko tisuću ljudi.

Baš pravo selo

Uz to, to je naselje već postalo prava atrakcija tog dijela Teksasa, sa skupinama turista koji ga obilaze, a praktički ne prođe dan da se tamo ne pojavi i neki američki Hrvat želeći se fotografirati pokraj velikog zemljovida stare domovine. Zanimanje ide dotle da Blackard kaže kako, s obzirom na veličinu investicije, nije praktički potrošio ni dolara na marketing, nego je umjesto njega sve obavila usmena predaja.

− Naravno da ne želimo od Adriatice napraviti turističku atrakciju, nije ovo pandan replici Venecije u Las Vegasu. Ovo će biti pravo selo, baš kakva su mjesta na dalmatinskoj obali, u koju sam se zaljubio još kad me je John ovdje prvi put doveo − kaže Blackard.

Brojni su detalji koji će stanovnike podsjećati na izvornik. Uz već spomenuti zvonik, tu je i replika mediteranskog kaštela, pa galijun koji će biti privezan uz rivu na umjetnom jezeru uz naselje, ili vinarija s vinogradom u blizini, uz jezero će biti uređen lungomare, sve do takvih živopisnih detalja kao što su suhozidi oko javnih površina, ili pak natpisa “smeće” (na hrvatskom, sve sa slovom “ć”) na prostoru za odlaganje otpadaka.

Da bi se što više približio svojim uzorima, Blackard je osobno snimio na tisuće fotografija po Dalmaciji, a prizori s hrvatske obale stalno su zastupljeni u svim promidžbenim materijalima. Adriatica će imati 74 vile, građene kombinacijom kamena i s drvenim pregradnim zidovima, a dosad se spominjalo da će im vrijednost biti od 400 tisuća do milijun dolara. Tome treba pridodati i tristotinjak luksuznih stanova, ambulantu, uredske prostore, hotel sa 70 soba, prodavaonice, veliku fontanu...

Naslovnica Mozaik