Scena Mozaik

vidite li ga?

Vile, vještice, vanzemaljci!? Misteriozni krug u travi fascinirao Ličanina: 'O ovome se nerado priča...'

vidite li ga?

Onog dana kada je ostavio cigarete i prestao pušiti, Ivan Babić počeo je tražiti hobi. Kako je oduvijek volio prirodu, a imao je i neko predznanje, gljive su bile njegov bijeg od poroka, a vremenom su postale i puno više.

Godinama već Ivan bere gljive, i to mu je postala nova strast, puno više od početnog hobija. Jedna od lokacija na koje redovito odlazi je i mjesto Ramljani u Lici, gdje su i nastale ove fotografije, piše Jutarnji list.

Još početkom proljeća hodao je nedaleko mjesta, i na proplanku ugledao krug zeleniji od okolnog zemljišta, odnosno trave. Tražio je gljive đurđevače koje rastu u to doba, u travnju mjesecu, ali sam prizor je i njemu bio fascinantan, pa je odlučio fotografirati ga.

'Takvi krugovi inače rastu i zaleđu Rijeke, a vjerojatno ih ima posvuda, no nerado o tome gljivari pričaju', kazao je Babić.

Ovakvi krugovi od davnina fasciniraju ljude, a u narodnoj predaji znalo ih se povezivati s vilama, vješticama i misterioznim prelijepim djevojkama pa se čudne krugove u travi nazivalo vještičjim kolima, vilinskim kolima, vrzinim kolima... Kolale su predaje prema kojima ta bića noću vole plesati u ovakvim tajanstvenim krugovima a znatiželjnike se upozoravalo da im se nipošto ne pridružuju u plesu i ne ulaze unutar krugova jer  iz njih nikada neće moći izaći.

U posljednje vrijeme neki su za njihov nastanak krivili čak i vanzemaljce.

No prije nekoliko godina prof. dr. Romano Božac, predavač na zagrebačkom Agronomskom fakultetu opisao ih je u svom djelu 'Gljive - morfologija, sistematika, toksikologija'. Tamni krug, pojasnio je, nastaje kada se iz spora gljive razvije primarni micelij, koji se spaja s primarnim micelijem druge spore i tada taj sekundarni micelij raste radijalno, poput sunčevih zraka. 

To objašnjenje poznaje i Babić, pa za Jutarnji list pojašnjava: 

- Trava je na ovom krugu zelenija jer je to krug nastao od micelija gljive. On će nagodinu biti još veći. Svake godine naraste još za deset centimetara u širinu. Gljiva je zapravo pod zemljom, ovo što vidimo iznad tla, i to što beremo jest njen manji dio.

Naslovnica Mozaik