Scena Mozaik

suzuki swift sport

Gradski bolid: u odnosu na prethodnika 'smršavio' je 80 kilograma, a turbobenzinac obujma 1.4 litre razvija 140 KS

suzuki swift sport

Suzuki je na nedavnom salonu automobila u Frankfurtu predstavio treću generaciju sportske verzije Swifta, novog malog bolida opremljenog 1.4-litrenim 4-cilindarskim turbobenzincem BoosterJet sa 140 KS. 

Riječ je o modelu koji bi trebao vratiti stari sjaj gradske jurilice, Swifta GTI, koji je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća žario i palio. Gradski drznik bio je težak samo 780 kilograma, a pogonio ga je motor sa 101 KS, tako da je bio brz poput metka.

Njegovi nasljednici, točnije prva i druga generacija novog Swifta, nisu uspjeli postići uspjeh legendarnog GTI-ja, tako da se, s obzirom na performanse i ostale karakteristike, to s pravom očekuje od najnovijeg modela.

Nova generacija Swifta Sport ima nižu liniju i širi trag kotača, a s najsnažnijim turbobenzincem u Suzukijevoj gami izgledom i ponašanjem u vožnji postat će ljuta “papričica” za konkurenciju kad se u proljeće 2018. godine pojavi na tržištu. U odnosu na “civilni” Swift, verzija Sport ima 15 milimetara niže težište, dok mu je trag kotača širi 40 milimetara.

Swift Sport postavljen je na platformi nove generacije Heartect, zahvaljujući kojoj je mali bolid lakši, a istodobno čvršći. Osim nove platforme i laganog kaveza koji apsorbira udarce, uz daljnju optimizaciju unutarnjih dijelova, sjedala i drugih elemenata, Swift Sport je u odnosu na prethodnika “smršavio” 80 kilograma, tako da sada teži manje od jedne tone, točnije 970 kilograma.

S turbobenzincem snage 140 KS i okretnim momentom od 230 Nm, poznatim iz Vitare S, prava je mala jurilica koja od 0 do 100 km/h sprinta za manje od osam sekundi, te postiže najveću brzinu od oko 210 km/h. Naime, točne performanse malog cestovnog bolida još nisu obznanjenje.

U svakom slučaju, 4-cilindarski turbobenzinac obujma 1.4 litre snažniji je od starog 1.6-litrenog atmosferskog benzinca za četiri konjske snage i čak 70 Nm okretnog momenta. Kod ovog sportskog modela poboljšan je 6-stupanjski ručni mjenjač koji se koristio i u prethodnom modelu, s tim da su izmjene stupnjeva prijenosa brže i preciznije nego prije.

Sportska verzija Swifta ima ekskluzivni dizajn prednjeg kraja, koji se razlikuje od običnog Swifta. Širi blatobrani, dvije ispušne cijevi, sportska maska i 17-colni aluminijski naplatci karakteristični su detalji vanjskog izgleda Suzuki Swifta Sport koji je sportski nabrijan. Krovni spojler u boji vozila uravnotežuje aerodinamičke prednosti sa sportskom estetikom. Unutrašnjost krase sportski volan, papučica i sjedala.

Suzukijev gradski sportaš opremljen je brojnim sigurnosnim funkcijama koje su preuzete iz “civilne” verzija Swifta. Novi Swift Sport sada ima sustav za detekciju vozila ispred koristeći kameru i laserske senzore. Sustav nudi vrhunske mogućnosti otkrivanja i prepoznavanja drugih vozila i pješaka, osobito noću.

Prilikom kretanja novi Suzukijev sportaš koristi dva senzora kako bi isključio rizik sudara s vozilom sprijeda ili s pješakom. Nakon otkrivanja potencijalnog sudara vozilo upozorava vozača, te pomaže pri kočenju, ovisno o situaciji. Istodobno je novi Swift Sport opremljen sustavom za upozorenje na napuštanje voznog traka s vibracijama na volanu pri brzini od 60 km/h.

Naslovnica Mozaik