Scena Mozaik

SALON AUTOMOBILA U FRANKFURTU

Oktanska fešta: otkazali su velikani industrije, ali očekuje se više od 300 premijernih modela i noviteta

SALON AUTOMOBILA U FRANKFURTU

Ovogodišnji salon automobila u Frankfurtu, 67. po redu, koji se svake druge godine izmjenjuje s Parizom, održat će se od 14. do 24. rujna, s tim da su 12. i 13. rujna predviđeni za predstavnike “sedme sile”, odnosno novinare.

Uz pariški, autosalon u Frankfurtu je najveći europski sajam automobila, naravno uz nezaobilaznu Ženevu gdje na neutralni teren stižu svi relevantniji proizvođači iz autoindustrije. Prije dvije godine frankfurtski autosalon (IAA’15) posjetilo je preko 930.000 posjetitelja, a okupilo se preko tisuću izlagača iz svih krajeva svijeta.

Iako se već gotovo sve zna i otkriveni su gotovo svi noviteti, ipak ćemo u Frankfurtu vidjeti i neke do sada nepredstavljene modele. Oko 50 brendova predstavit će više od 300 premijernih modela i noviteta, a zasigurno će najviše prostora zauzimati njemački proizvođači. Naime, na “domaćem” terenu u Frankfurtu obično dominiraju njemački proizvođači, poput Mercedesa, BMW-a, Audija, Volkswagena...

Slogan ovogodišnjeg auto salona je “Future Now” tako da ćemo vidjeti što to stiže upravo sada. Internet i digitalni marketing uzeli su maha pa ćemo ove godine biti svjedoci svojevrsnog “egzodusa” s frankfurtskog sajma automobila. Sa sajma u Njemačkoj izostat će Peugeot, DS, Infiniti, Jeep, Alfa Romeo, Fiat, Mitsubishi, Volvo i Nissan.

Ovi proizvođači drže nešto više od dvadeset posto udjela na tržištu u Europi, a izostanak opravdavaju time da sudjelovanje na sajmu ne donosi i veću prodaje. Također, proizvođači se sve više okreću malim događajima ili ih sami organiziraju za promociju svojih modela. Svoj dolazak otkazali su velikani automobilske industrije, a njihovo mjesto u Frankfurtu zauzet će IT giganti koji su se aktivno uključili u razvoj neovisnog automobila.

Međutim, i bez spomenutih devet automobilskih brendova neće izostati većina svjetskih i europskih premijera. Teško je u ovom trenutku prognozirati, na osnovu internetskih izvješća, najveće zvijezde 67. frankfurtskog autoshowa, ali zasigurno će biti i neko nenajavljeno iznenađenje.

Među zvijezdama svakako će biti Audi A8, BMW X3, Dacia Duster, Ferrari Portofino, Hyundai i30N, Hyundai Kona, Jaguar E-Pace, Mercedes X-klasa, Porsche Cayenne, Renault Megane RS, Seat Arona, Subaru Impreza, Volkswagen T-Roc, te još niz novih modela...

Cijena ulaznica radnim danom je 14 eura (preko weba 12 eura), vikendom 16 eura (preko weba 14 eura), a studenti i učenici imaju 50 posto popusta.

Naslovnica Mozaik